Goedendag en welkom in dit liveblog. Hier houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het NK wielrennen op de weg bij de vrouwen. Veel plezier!

  • NK wielrennen elite vrouwen
  • Westerbork - VAM-berg (124,5 km)
  • Riejanne Markus volgt Pieters op als Nederlands kampioen
zaterdag 25 juni om 16:07
Voor de volledigheid, de top drie van het NK wielrennen:

  1. Riejanne Markus - 3.00,23
  2. Shirin van Anrooij - z.t.
  3. Lorena Wiebes - +0,07
zaterdag 25 juni om 16:04
De brede lach van Riejanne Markus als kersvers Nederlands kampioen!
zaterdag 25 juni om 16:03
Van Anrooij baalt na zinderende finale
Zij aan zij gingen Riejanne Markus en Shirin van Anrooij richting de finish op de VAM-berg. Uiteindelijk bleef Markus nipt voor, tot frustratie van Van Anrooij. "Dit is heel vervelend. Ik voelde me sterk en wist wat ik moest doen. Toch ging het mis. In de laatste kilometers moest ik niet meer overnemen. Maar als ik dat niet had gedaan, hadden we het denk ik niet gehaald. Ik durfde niet lang genoeg te wachten, dit is een gemiste kans. Als je dan in de sprint verliest met zo'n klein gaatje... Dat is super zuur."
zaterdag 25 juni om 15:56
Markus blij met titel: 'Heel speciaal'
Niet Marianne Vos, maar Riejanne Markus sleept namens Jumbo-Visma de Nederlandse titel binnen. "Ja, dit is ongelooflijk. Heel speciaal. Voor de start was ik best emotioneel vanwege de situatie van Amy Pieters. Daarna ging de knop om: lekker koersen. Dat ik zo kon rijden, dat is echt niet normaal. Op het eind kwamen de achtervolgers nog dichtbij. Maar ik had er vertrouwen in en reed lekker. Het is zo'n zware klim en zo'n zwaar parcours, maar dit is erg mooi."
zaterdag 25 juni om 15:46
Finish! Markus is Nederlands kampioen!

Van Anrooij perste er nog een keer alles uit in de laatste 200 meter, maar Riejanne Markus is de sterkste in Drenthe.
zaterdag 25 juni om 15:46
Nog 200 meter - Markus en Van Anrooij gaan zij aan zij. Wie is de sterkste op de VAM-berg?
zaterdag 25 juni om 15:45
Nog 1 km - Bij het begin van de laatste klim komen de achtervolgers eraan. Van Anrooij en Markus duiken de kasseien op en blijven vechten voor de winst.
zaterdag 25 juni om 15:42
Nog 3 km - We gaan zo voor de laatste keer klimmen. In de 200 meter voor de finish gaat het 12 procent omhoog. Wie pakt daar de titel?
zaterdag 25 juni om 15:39
Nog 5 km - Markus rijdt op kop, Van Anrooij zit in het wiel. Het ziet er goed uit voor de twee met zestien seconden voorsprong, maar blijven ze de concurrentie ook voor op de VAM-berg?
zaterdag 25 juni om 15:36
Nog 8 km - De voorsprong van Van Anrooij en Markus bedraagt zo'n dertien seconden. Het SD Worx van Vollering, Van den Broek-Blaak en Uneken doet er alles aan om de twee koplopers te achterhalen.
zaterdag 25 juni om 15:33
Nog 10 km - Een groep van zestien rensters gaat strijden om de winst in de laatste ronde. Vos, Brand, Van Dijk en Vollering zitten allen nog vooraan. Of wordt het toch Shirin van Anrooij? De renster van Trek-Segafredo rijdt weg en krijgt gezelschap van Markus.
zaterdag 25 juni om 15:28
Nog 14 km - De laatste ronde is ingegaan! Shirin van Anrooij komt als eerste over de streep, Marianne Vos volgt. De twee hebben samen met Lorena Wiebes op de laatste klim een gaatje geslagen.
zaterdag 25 juni om 15:23
Nog 17 km - Ook de aanval van Uneken en Van 't Geloof blijkt niet succesvol. De groep zit weer bij elkaar. Richting het einde van dit NK is het ieder voor zich lijkt het, want veel rensters proberen weg te rijden.
zaterdag 25 juni om 15:22
De aanval van Vos strandt in schoonheid. Ellen van Dijk voerde het tempo op en Vos wordt daarna ingerekend door het peloton.
zaterdag 25 juni om 15:20
Nog 19 km - Marjolijn van 't Geloof en Lonneke Uneken slaan een klein gaatje en Riejanne Markus sluit aan. Kan het drietal samenwerken richting het einde?
zaterdag 25 juni om 15:17
Nog 21 km - Vos geeft het op en laat zich terugzakken in het peloton. Gaan we nog een succesvolle aanval zien?
zaterdag 25 juni om 15:15
Nog 22 km - Dit wordt een moeilijke opgave voor Vos. Het peloton komt steeds dichterbij, maar sluit nog niet volledig aan.
zaterdag 25 juni om 15:10
Nog 25 km - Van Dijk voert inderdaad het tempo op en met succes: Vos heeft nog maar vijftien seconden voorsprong.
zaterdag 25 juni om 15:08
Nog 27 km - Een mooi meetpunt. Met nog twee rondes te gaan komen de achtervolgers na 43 seconden achter Vos over de VAM-berg. Ellen van Dijk zet nu aan en wil de achterstand verkleinen.
zaterdag 25 juni om 15:05
Nog 29 km - Vos trapt, vecht en klimt. Nadat haar voorsprong een beetje terugliep naar 35 seconden, heeft ze tijdens haar klim het verschil vergroot naar 44 seconden.
zaterdag 25 juni om 15:03
Nog 30 km - De voorsprong van Vos fluctueert tussen de 40 en 45 seconden. Het lukt een grote groep achtervolgers niet echt om dichterbij te komen.
zaterdag 25 juni om 14:56
Nog 35 km - Die kleine voorsprong loopt behoorlijk op. Zo'n grote voorsprong hebben we vandaag nog niet gezien: 49 seconden. Vos gaat ervoor en wil voor de vijfde keer Nederlands kampioen worden. Lukt dat met een epische solo?
zaterdag 25 juni om 14:50
Nog 40 km - De kanonnen laten zich in deze fase zien, want Marianne Vos probeert weg te rijden. Veel ruimte krijgt ze niet, maar ze slaat wel een klein gaatje van zo'n acht seconden.
zaterdag 25 juni om 14:48
Nog 42 km - Op de klim laat Vollering haar klasse zien. Ze voegt zich vooraan, terwijl de kopgroep alweer is ingerekend. Alhoewel, de kleine kopgroep wordt een grote kopgroep met nog drie rondes te gaan.
zaterdag 25 juni om 14:41
Nog 45 km - De voorsprong begint aardig op te lopen. Ook deze Karlijn Swinkels zit vooraan. Het verschil met de achtervolgende groep is 23 seconden.
zaterdag 25 juni om 14:38
Nog 48 km - Inmiddels voegen meer rensters zich bij Markus, onder wie Lucinda Brand. Een groepje van acht heeft zo'n tien seconden voorsprong op de achtervolgers.
zaterdag 25 juni om 14:32
Nog 52 km - Riejanne Markus van Jumbo-Visma demarreert! Heel sluw fietst ze weg bij het peloton, maar ze krijgt geen bijval van andere rensters.
zaterdag 25 juni om 14:27
Nog 56 km - Ellen van Dijk zit comfortabel op de fiets. De kasseien zullen ongetwijfeld pijn doen aan de kuiten, maar voorlopig haakt niemand af in het peloton.
zaterdag 25 juni om 14:23
Nog 58 km - Door een hard werkend Jumbo-Visma is het peloton weer bij elkaar. Vos mag nog altijd hopen op winst, terwijl Aafke Soet door haar inspanningen inmiddels achterin bungelt.
zaterdag 25 juni om 14:20
Nog 60 km - De achtervolgende groep heeft maar elf seconden achterstand en lijkt het gat te gaan dichten.
zaterdag 25 juni om 14:17
Nog 63 km - Eén van de favorieten, Lucinda Brand, voert zonder problemen de kopgroep aan. Door een valpartij is het peloton uit elkaar getrokken in twee groepen.
zaterdag 25 juni om 14:08
Nog vijf rondes - Dit beeld is - op één poging na - onveranderd sinds de start. Het peloton blijft bij elkaar.
zaterdag 25 juni om 13:46
Aafke Soet van Jumbo-Visma en Aniek van Alphen van Plantur Pura proberen weg te glippen uit het peloton, maar dat blijft bij een speldenprikje. Iedereen zit nog bij elkaar.
zaterdag 25 juni om 13:30
Nog 98 km - Het peloton vindt het na 26 kilometer nog welletjes. Alle vrouwen fietsen nog bij elkaar. Het is wachten op een eerste aanval.
zaterdag 25 juni om 13:08
Het mocht geen verrassing zijn: Ellen van Dijk was de snelste bij het NK tijdrijden twee dagen terug. Een bijzonder knappe prestatie, het is al haar vijfde titel op dat onderdeel. Ook vandaag zit ze op de fiets, maar lijkt niet voor een tweede overwinning te gaan.
zaterdag 25 juni om 13:06
Nog 115 km - Heel veel informatie is er nog niet beschikbaar over de koers, maar de dames zijn bijna aangekomen op de lokale ronde.
zaterdag 25 juni om 13:02
Wie ook meedoet aan het NK: Carlijn Achtereekte. Niet op de ijzers dus, maar op de pedalen. Vorige week zaterdag maakte ze haar debuut als profwielrenster. De voormalig olympisch kampioene in het schaatsen maakte de overstap naar het wegrijden. "Ik heb diep in mijn hart altijd een passie voor wielrennen gehad", zei ze. "Ik ga de kunst afkijken van mijn ploeggenoten en hoop dat ik eerst een dienende rol kan spelen binnen het team."
zaterdag 25 juni om 12:53
Wie volgt Amy Pieters op als Nederlands kampioene?
zaterdag 25 juni om 12:48
Gisteren kroonde Jumbo-Visma-rijder Pascal Eenkhoorn zich tot Nederlands kampioen. Vandaag is het de beurt aan de dames.
zaterdag 25 juni om 12:45
Officiële start! De vrouwen zijn onderweg voor het NK. Na een kleine lus vanuit Westerbork legt het peloton acht keer een parcours van ruim 14 kilometer af. In elke rondje wordt de VAM-berg twee keer beklommen. Wie volgt Pieters op als Nederlands kampioene?