Demi Vollering heeft vrijdag de openingsetappe van de eerste editie van de Ronde van Baskenland gewonnen. De Nederlandse van Team SD Worx rekende in een sprint-à-deux af met haar landgenote Pauliena Rooijakkers.

De 25-jarige Vollering reed al op zo'n 30 kilometer van de streep in Labastida weg uit het peloton en kreeg Lucinda Brand, Elise Chabbey en haar ploeggenote Ashleigh Moolman met zich mee. De grote groep haalde het viertal 15 kilometer later alweer terug.

Vollering liet het er niet bij zitten en demarreerde vervolgens met Rooijakkers en de Amerikaanse Kristen Faulkner. Die drie bleven wel vooruit, waarna ze in de steile straten in Labastida mochten sprint om de dagzege en de leiderstrui.

De 29-jarige Rooijakkers nam een voorsprong, maar werd in de laatste meters overvleugeld door Vollering. Voor de kopvrouw van SD Worx was het de tweede zege van het seizoen, nadat ze eerder al in de Brabantse Pijl zegevierde. Het peloton kwam op ruim veertig seconden binnen.

"De finish lag me perfect", aldus Vollering. "Dit is een gave wedstrijd, het is echt lastig, maar dat vind ik cool. Dat ik nu nog meer favoriet ben voor de eindzege? Dat maakt me niet uit. Ik kijk ernaar uit om de leiderstrui morgen te dragen. We zijn hier met een klein team, maar het is vooral een ijzersterke ploeg met stuk voor stuk sterke klimmers."

De Ronde van Baskenland wordt dit jaar voor het eerst gehouden bij de vrouwen. Bij de mannen wordt de Baskische rittenkoers al sinds 1924 georganiseerd. De koers duurt tot en met zondag. Zowel zaterdag als zondag krijgen de rensters een zware bergetappe voor de kiezen.