Egan Bernal heeft vrijdag voor het eerst van zich laten horen na zijn zware trainingsongeval van maandag. De 25-jarige Colombiaan van INEOS raakte zwaargewond, maar prijst zichzelf een aantal dagen gelukkig dat hij nog leeft.

"Ik had 95 procent kans op een dwarslaesie en verloor bijna mijn leven met wat ik het allerliefste doe", aldus Bernal op Instagram. "Vandaag wil ik God bedanken en ben ik de universiteitskliniek La Sabana en alle specialisten dankbaar voor het doen van het onmogelijke. Ik lig nog steeds op de ic en wacht op meer operaties, maar ik vertrouw op God dat alles goed komt."

Bernal moet op korte termijn voor de derde keer onder het mes voor een ingreep aan een breuk van zijn middenhandsbeentje in zijn rechterhand en aan breuken bij zijn tanden en kaak, bevestigde het universiteitsziekenhuis La Sabana in Bogota.

"De patiënt bevindt zich in een herstelfase die goed verloopt", meldde de kliniek uit de Colombiaanse hoofdstad. "Met het oog op het herstel ondergaat hij twee secundaire ingrepen, waarbij hij geen levensgevaar loopt."

Egan Bernal liet vrijdag voor het eerst van zich horen sinds zijn zware ongeval.

Egan Bernal liet vrijdag voor het eerst van zich horen sinds zijn zware ongeval.
Egan Bernal liet vrijdag voor het eerst van zich horen sinds zijn zware ongeval.
Foto: Instagram

Bernal raakte zwaargewond bij trainingsongeluk

De 25-jarige Bernal liep maandag bij een trainingsongeluk een reeks verwondingen op, waaronder een gebroken ruggenwervel, een gebroken dijbeen, een gebroken knieschijf, een borsttrauma, een geperforeerde long en meerdere gebroken ribben.

Het trainingsongeluk vond plaats nabij Bogota. Terwijl Bernal met enkele INEOS-ploeggenoten aan het trainen was, reed hij met hoge snelheid achter op een stilstaande bus. Eerder lieten de artsen al weten dat Bernal bij bewustzijn is en zonder complicaties werd losgekoppeld van de beademing.

In 2019 won Bernal op 22-jarige leeftijd de Tour de France. De Colombiaan, die drie weken geleden zijn contract bij INEOS verlengde tot en met 2026, wilde zich dit jaar opnieuw vooral richten op de Tour. Die koers begint op 1 juli.