Een week voor het WK heeft Marianne Vos haar goede vorm opnieuw geëtaleerd. De Nederlands kampioene won zondag de GP Adrie van der Poel in het Brabantse Hoogerheide. Bij de mannen werd Lars van der Haar geklopt door Eli Iserbyt.

Het was voor Vos het eerste optreden nadat ze twee weken geleden voor de zevende keer Nederlands kampioen was geworden. In de rood-wit-blauwe trui reed ze in de laatste ronde weg bij haar concurrentes.

Niet voor het eerst dit seizoen was het podium geheel Nederlands. Lucinda Brand eindigde in de vijftiende en laatste wereldbekercross als tweede. Ze versloeg het negentienjarige talent Puck Pieterse in de eindsprint.

De eindzege van Brand in het wereldbekerklassement stond al vast. De wereldkampioene won zaterdag de veldrit om de X2O-Trofee in Hamme en gaat daardoor ook in dat klassement aan de leiding.

Brand hoopt aanstaande zaterdag in het Amerikaanse Fayetteville haar wereldtitel te prolongeren.

Lars van der Haar (links) in gevecht met Eli Iserbyt.

Lars van der Haar (links) in gevecht met Eli Iserbyt.
Lars van der Haar (links) in gevecht met Eli Iserbyt.
Foto: ANP

Van der Haar net geklopt door Iserbyt

Bij de mannen ging Iserbyt met de overwinning aan de haal in Hoogerheide. De Belg, die al zeker was van de eindzege in de wereldbeker, bleef Nederlands kampioen Van der Haar twee seconden voor.

Tom Pidcock eindigde kort achter het tweetal als derde, net voor Michael Vanthourenhout. Mees Hendrikx kwam als zesde over de finish.

De geblesseerde Mathieu van der Poel ontbrak in Hoogerheide en kan volgende week ook zijn wereldtitel in Fayetteville niet verdedigen. Ook Wout van Aert was niet van de partij in Hoogerheide en slaat het WK over.