Fem van Empel heeft zondag de veldrit in het Franse Flamanville gewonnen. De negentienjarige Brabantse rekende in een sprint af met haar leeftijdsgenoot Puck Pieterse. Bij de mannen was Eli Iserbyt een klasse apart.

Van Empel boekte in de vrouwenkoers haar tweede zege in de wereldbeker. Ruim een maand geleden beleefde ze een primeur door in Italië de sneeuwcross van Val di Sole te winnen.

Bij de voorlaatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen aan de Normandische kust ontbraken tal van toppers. Onder anderen Lucinda Brand, Marianne Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst waren er niet bij.

Tieners Van Empel en Pieterse profiteerden van de afwezigheid van hun landgenotes en namen het heft in handen. Ze reden weg bij de Hongaarse Kata Blanka Vas, die derde werd, en maakten er een spannend duel van.

Bij de licht oplopende laatste strook leek Pieterse naar de overwinning te rijden, maar vlak voor de streep werd ze alsnog geklopt door Van Empel, die vorige week de Nederlandse titel bij de beloften pakte.

Iserbyt klasse apart bij de mannen

Bij de mannen gaf Iserbyt zijn eindzege in de wereldbeker extra glans met de overwinning in Flamanville. De Belg boekte zijn vijfde wereldbekerzege van het seizoen.

Iserbyt, die al zeker was van de eindzege in de wereldbeker, werd op een kleine minuut gevolgd door zijn landgenoot Toon Aerts. Michael Vanthourenhout zorgde voor een compleet Belgisch podium. Corné van Kessel was op de zevende plaats de beste Nederlander.

Veel veldrijders benutten deze weken voor trainingsstages met het oog op het WK, dat over twee weken in het Amerikaanse Fayetteville plaatsvindt. Onder anderen Lars van der Haar en de Brit Tom Pidcock ontbraken daardoor in Flamanville. Volgende week wordt eerst het wereldbekerseizoen afgesloten met de cross in Hoogerheide.

Mathieu van der Poel komt dit veldritseizoen sowieso niet meer in actie. De viervoudig wereldkampioen kan door een rugblessure langere tijd niet in actie komen en onderging vorig weekend een kleine operatie aan zijn knie. Ook Wout van Aert heeft al een punt achter zijn veldritseizoen gezet.