Marianne Vos is zondag voor de zevende keer Nederlands kampioen veldrijden geworden. In Rucphen bleef de routinier Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado ruim voor.

Het is voor de 34-jarige Vos al de veertiende NK-medaille. Naast zeven keer goud en zesmaal zilver veroverde ze ook één bronzen plak. Vorig jaar werd het NK niet georganiseerd wegens de coronapandemie.

Met zeven titels is Vos overigens nog lang geen recordhouder. Daphny van den Brand wist liefst elf nationale titels te pakken.

De laatste titel van Vos dateerde alweer van 2017. In de twee jaar daarna won Brand de rood-wit-blauwe trui en in 2020 pakte Del Carmen Alvarado de laatste Nederlandse titel.

"Of ik gedacht had na vijf jaar nog een keer kampioen te worden?", zei Vos. "Gedacht weet ik niet, maar gehoopt zeker. Ik had de wil om het te proberen en ben heel blij dat het vandaag gelukt is."

"Een kampioenschap winnen blijft nog altijd bijzonder. Zeker met zo'n sterke concurrentie als hier, dan weet je dat het een zwaarbevochten titel is."

Marianne Vos op het podium temidden van Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvardo.

Marianne Vos op het podium temidden van Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvardo.
Marianne Vos op het podium temidden van Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvardo.
Foto: ANP

Vos wint dankzij vroege aanval

Vos, die medio december de wereldbekercross in het Brabantse Rucphen nipt voor Brand wist te winnen, koos al vroeg de aanval. De routinier van Jumbo-Visma pakte direct een kleine twintig seconden voorsprong op de overige favorieten.

Het was niet het plan van Vos om zo snel weg te rijden. "Ik zette een kleine versnelling in en had niet gedacht meteen zo'n gat te slaan", vertelde de nieuwe kampioene. "Ik denk dat er achter me iets gebeurd is waardoor de rest werd opgehouden."

De 32-jarige wereldkampioene Brand wist deze winter al zestien crosses te winnen en was op voorhand favoriet op het NK. Ze kon zich halverwege de veldrit losmaken uit de achtervolgende groep en zette de jacht op Vos in.

"Het parcours was glad en erg technisch. Daardoor was het vooral zaak om geen fouten te maken, ik kon het me met Lucinda achter me niet veroorloven om stil te vallen", aldus Vos.

Brand naderde nauwelijks, waardoor de zege van Vos niet in gevaar kwam. Vos reed juichend en emotioneel over de finish en mocht voor de zevende keer de kampioenstrui in ontvangst nemen.

Bij de mannen veroverde Lars van der Haar de titel. Mathieu van der Poel was vanwege een rugblessure niet aanwezig.