Lucinda Brand heeft in het Belgische Kortrijk de tweede veldrit om de X2O Badkamers Trofee gewonnen. Bij de mannen moest Lars van der Haar zich geblesseerd terugtrekken en ging de zege naar de Belg Toon Aerts.

De regerend wereldkampioene Brand van Baloise Trek Lions kwam in de laatste ronde voorop met Ceylin del Carmen Alvarado en besliste dat duel in de slotfase. Alvarado passeerde met zes tellen achterstand de finish in de Belgische cross. Denise Betsema finishte 35 seconden na Brand als derde en zorgde zo voor een volledig Nederlands podium.

Brand had wat problemen in het begin toen ze stilstond achter een valpartij. "Daarna moest ik wat forceren om weer op te schuiven, dat kostte wel wat kracht", vertelde ze bij Sporza. Ze kon weer voorin aansluiten en boekte haar vijfde zege van deze maand.

Zondag wacht alweer de volgende wedstrijd om de wereldbeker. "Het is zaak nu goed te herstellen", zei Brand, die in het Franse Besançon begint als leider van het klassement. Ook daar treft ze Alvarado, die een moeilijke start van het seizoen kende en in Kortrijk pas haar eerste podiumplaats veroverde.

De Amerikaanse Clara Honsinger raakte haar leidende positie in het klassement, dat wordt gebaseerd op tijd, kwijt. Honsinger had verrassend de Koppenbergcross gewonnen, waarin Betsema als tweede finishte.

De veldrijdster van Texel bereikte zaterdag enigszins gehavend de finish, maar is wel de nieuwe leider in de strijd om de X2O Badkamer Trofee. "Ik baal ervan dat ik in de laatste ronde gevallen ben en wat tijd heb moeten prijsgeven", zei Betsema met een bloedende hand als bewijs. "Ik viel precies op de plek die ik bij een eerdere val in een andere cross al had opengehaald."

Lars van der Haar kreeg tijdens de verkenning van het parcours last van zijn rug.

Lars van der Haar kreeg tijdens de verkenning van het parcours last van zijn rug.
Lars van der Haar kreeg tijdens de verkenning van het parcours last van zijn rug.
Foto: Getty

Belg Aerts wint, Van der Haar trekt zich op laatste moment terug

Bij de mannen ging de zege naar de Belg Toon Aerts. De crosser van Baloise Trek Lions boekte zijn derde zege van het seizoen. Hij nam bovendien de leiding in het klassement over van zijn landgenoot Eli Iserbyt.

Iserbyt, de veelwinnaar van dit seizoen, passeerde meer dan een minuut na Aerts als tweede de finish. De Nederlander Corné van Kessel werd derde op 1.38 minuut.

Lars van der Haar startte niet in Kortrijk. De Europees kampioen kreeg bij het inrijden last van zijn rug. In het klassement om de X2O-Trofee draait het om tijd, waardoor Van der Haar zijn hoge klassering (derde) kwijt is.

Zondag komen de veldrijders in actie in het Franse Besançon voor de achtste cross om de wereldbeker. Van der Haar had zich al eerder afgemeld voor die veldrit.