Tadej Pogacar is donderdag uitgeroepen tot beste wielrenner van 2021. De Sloveense Tour-winnaar troeft met de prestigieuze Vélo d'Or onder anderen Mathieu van der Poel, Harrie Lavreysen en Annemiek van Vleuten af.

De 23-jarige Pogacar won dit jaar voor de tweede maal de Tour de France en schreef ook Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Romandië op zijn naam. In de wegwedstrijd op de Olympische Spelen veroverde hij brons.

UAE Emirates-renner Pogacar laat bij de verkiezing Jumbo-Visma-kopmannen Primoz Roglic (tweede) en Wout van Aert (derde) achter zich. Vorig jaar vormden dezelfde renners ook al de top drie, maar toen kreeg Roglic de Vélo d'Or en werd Pogacar tweede.

De prijsuitreiking is een initiatief van Tour-organisator ASO, de Franse sportkrant L'Équipe en Vélo Magazine. Een vakjury wijst de winnaar aan.

Drie Nederlanders genomineerd

De prijs wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt, maar werd nog nooit gewonnen door een Nederlandse renner. Met Van der Poel, baanwielrenner Lavreysen en Van Vleuten behoorden er dit jaar drie Nederlanders tot de twaalf genomineerden. Van Vleuten was de enige vrouw tussen de kanshebbers.

Julian Alaphilippe, die in 2021 voor de tweede keer wereldkampioen werd, eindigde als vierde in de verkiezing. Hij kreeg wel de prijs voor de beste Franse renner van het jaar.