Jumbo-Visma moet volgens Nick Nuyens een schadevergoeding gaan betalen voor de perikelen rond de overstap van Wout van Aert van drie jaar geleden. Van Aert besloot in september 2018 zijn contract bij de ploeg van Nuyens te ontbinden en ging vervolgens voor Jumbo-Visma rijden.

De 41-jarige Nuyens beschuldigde Van Aert van contractbreuk en eiste eerder voor de rechter een schadevergoeding van 1,1 miljoen euro van de renner, die uiteindelijk door het arbeidshof in Antwerpen werd veroordeeld tot een boete van 662.000 euro.

Nu wil Sniper Cycling, het bedrijf van de Belgische oud-prof Nuyens, ook geld zien van Jumbo-Visma. "Het gaat niet meer over Nuyens versus Van Aert; dit is een opvolging van het dossier. Als de UCI niets doet, treft dat alle ploegen", zegt de advocaat van Nuyens in Belgische media. "Mijn cliënt treedt op voor de wielerwereld en wil een schadevergoeding van Jumbo-Visma."

Een woordvoerder van Jumbo-Visma zegt niets van de UCI te hebben gehoord. De ploeg wil dan ook niet reageren op de berichten. Volgens de advocaat van de renner heeft Nuyens alleen maar als doel om "Van Aert zo veel mogelijk sportieve en financiële schade toe te brengen". Hij benadrukt dat er een cassatieprocedure loopt tegen de uitspraak van het arbeidshof.

Zaak tussen Nuyens en Van Aert duurt al jaren

De zaak sleept zich al jaren voort. Van Aert zegde in september 2018 eenzijdig het contract bij de ploeg van Nuyens op. Hij voerde daar toen "dringende redenen" voor op.

Veranda's Willems-Crelan, de ploeg waar de Belg in die tijd voor reed, zou gaan fuseren met de Nederlandse Roompot-ploeg, maar dat zag de drievoudig wereldkampioen veldrijden niet zitten. Het contract van Van Aert liep tot eind 2019. Nadat hij die verbintenis had ontbonden, ging Van Aert rijden voor Jumbo-Visma.

De 27-jarige Belg won de afgelopen jaren in Nederlandse dienst onder meer Milaan-San Remo, de Amstel Gold Race, Strade Bianche en zes etappes in de Tour de France. Hij pakte afgelopen zomer zilver in de olympische wegwedstrijd.

"We hebben na het arrest Wout van Aert en Jumbo-Visma gecontacteerd en gezegd dat er contractbreuk is geweest. Jumbo-Visma heeft een contract getekend op een moment dat het niet kon, zonder een akkoord met de ploeg van Nuyens", zegt de advocaat van Nuyens.

"We hebben hun voorgesteld om een minnelijke regeling te treffen, maar daar hebben zij negatief op geantwoord. We kunnen dus niet anders dan de zaak voorleggen aan de UCI."