De Giro d'Italia gaat komend jaar over de Passo del Bocco, de bergpas waar de Belgische wielrenner Wouter Weylandt tien jaar geleden overleed. Het wordt de eerste keer sinds het fatale ongeluk dat de ronde de plek weer aandoet.

De renners beklimmen de Passo del Bocco in de etappe van Parma naar Genua, blijkt uit het tweede deel van het rittenschema dat de organisatie presenteerde. Weylandt kwam op 9 mei 2011 om het leven na een valpartij in de afdaling.

De Belg bleef met zijn pedaal achter een muurtje steken en kwam zwaar ten val. Pogingen om hem te reanimeren bleven zonder resultaat.

Het startnummer 108 van Weylandt wordt sinds zijn dood niet meer gebruikt in de Giro. In de afgelopen editie hielden de renners een minuut stilte op de dag dat Weylandt tien jaar geleden overleed.

Het routeschema van de 105e editie van de Giro, die van 6 tot en met 29 mei 2022 op de agenda staat, wordt in delen bekendgemaakt. Maandag onthulde de organisatie zeven sprintetappes, een dag later werd duidelijk dat de volgende Ronde van Italië zes overgangsetappes telt.

Eerder maakten de organisatoren de eerste drie ritten op Hongaarse bodem bekend. Woensdag volgt de bekendmaking van de route van de bergetappes. De Colombiaan Egan Bernal won dit jaar de Giro.

Het profiel van de Giro-etappe over de Passo del Bocco.

Het profiel van de Giro-etappe over de Passo del Bocco.
Het profiel van de Giro-etappe over de Passo del Bocco.
Foto: RCS Sport