Met Mathieu van der Poel, Harrie Lavreysen en Annemiek van Vleuten zijn drie Nederlanders genomineerd voor de prestigieuze Vélo d'Or. In december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Van Vleuten is de enige vrouw bij de twaalf genomineerden en Lavreysen is de enige baanwielrenner. De Vélo d'Or wordt sinds 1992 door Tour-organisator ASO, het Franse tijdschrift Vélo Magazine en de Franse krant L'Équipe uitgereikt aan de beste renner ter wereld.

Nog nooit heeft een Nederlandse renner de prijs gewonnen. Lance Armstrong was met vijf zeges recordhouder, maar na zijn dopingbekentenis werden hem de prijzen afgenomen. De Spanjaard Alberto Contador kreeg de Vélo d'Or viermaal en de Brit Chris Froome werd drie keer onderscheiden.

Alle genomineerden Vélo d'Or

  • Wout van Aert (Bel), Julian Alaphilippe (Fra), Kasper Asgreen (Den), Egan Bernal (Col), Richard Carapaz (Ecu), Mark Cavendish (GBr), Sonny Colbrelli (Ita), Harrie Lavreysen (Ned), Mathieu van der Poel (Ned), Tadej Pogacar (Slo), Primoz Roglic (Slo) en Annemiek van Vleuten (Ned).

Drie Nederlanders kenden zeer succesvol 2021

Van der Poel werd dit jaar wereldkampioen veldrijden, droeg in de Tour de France meerdere dagen de gele trui en won onder meer de Strade Bianche.

Lavreysen won olympisch goud op de teamsprint en de individuele sprint. Op die twee onderdelen werd hij ook Europees kampioen én wereldkampioen. Bovendien veroverde hij op de WK goud op het keirin.

Van Vleuten werd olympisch kampioen op de tijdrit en pakte in Tokio zilver in de wegwedstrijd. Daarnaast won ze onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Vuelta voor vrouwen.