Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Rennersvakbond eist 1 euro symbolische boete voor fan met 'Opi en Omi-bord'

Wielrennersvakbond CPA eist 1 euro schadevergoeding van een toeschouwer die tijdens de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte. Donderdag verschijnt de vrouw in Brest voor de rechter.
Door NU.nl

Tijdens de eerste etappe van de Tour de France stond de Franse vrouw langs de kant van de weg toen het peloton passeerde. Ze toonde haar kartonnen bord met de tekst 'Allez Opi Omi' aan de camera, waarbij ze met haar rug naar de renners toe op de weg ging staan. Een massale valpartij was het gevolg.

Tour-organisatie ASO en de CPA deden aangifte tegen de vrouw, die enkele dagen later gearresteerd werd. De ASO besloot geen aanklacht in te dienen, maar CPA wil wel dat de vrouw voor de rechter verschijnt.

"We zijn ervan overtuigd dat ze het niet met opzet heeft gedaan", zegt Gianni Bugno, voorzitter van de rennersvakbond. "Maar met haar onvoorzichtige gedrag heeft ze de gezondheid van veel renners in gevaar gebracht."

Beeld uit video: Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France0:35
Afspelen knop

Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France

Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France

'1 euro schadevergoeding weegt niet op tegen twee gebroken armen'

Enkele renners moesten wegens hun verwondingen opgeven of liepen al direct veel tijdverlies op, waardoor ze kansloos waren in het algemeen klassement.

"Renners, stafleden en hun familie bereiden zich vaak maanden voor op de Tour de France. Het is onacceptabel dat dit teniet wordt gedaan door een toeschouwer die zichzelf belangrijker vindt dan de renners", zegt de Italiaanse oud-renner Bugno.

"De 1 euro schadevergoeding die we vragen, weegt niet op tegen de twee gebroken armen van Marc Soler of de verwondingen van Tony Martin. Het heeft slechts een symbolische waarde."

"Hiermee hopen we de aandacht van het publiek te krijgen, zodat toeschouwers zich respectvol en verantwoordelijk gedragen. De beelden van deze fan met haar bord zijn de wereld over gegaan en moeten een waarschuwing zijn dat zoiets nooit meer gebeurt."

De rechtszaak tegen de dertigjarige Française dient donderdag om 13.30 uur. Aanvankelijk hing haar een maximale celstraf van twee jaar boven het hoofd, wegens 'het onopzettelijk veroorzaken van lichamelijk leed' en 'het opzettelijk schenden van de veiligheidsvoorschriften'.


Lees meer over:

Tour de FranceWielrennen

Aanbevolen artikelen