Elisa Balsamo is zaterdag wereldkampioene op de weg geworden. De Italiaanse klopte in het Belgische Leuven Marianne Vos en de Poolse Katarzyna Niewiadoma in de eindsprint.

Met het goud voor de 23-jarige Balsamo komt er een einde aan een reeks van vier jaar waarin er steeds een Nederlandse vrouw wereldkampioen werd. Anna van der Breggen was vorig jaar en in 2018 de beste, Annemiek van Vleuten veroverde in 2019 de regenboogtrui en Chantal van den Broek-Blaak pakte in 2017 het goud.

Van der Breggen beëindigde in België haar succesvolle carrière. De 31-jarige renster reed in haar laatste koers in een knechtenrol.

Vos greep net naast haar vierde wereldtitel. De 34-jarige Brabantse was in 2006, 2012 en 2013 nog wel de beste. Tussen 2007 en 2011 werd ze vijfmaal op rij tweede.

Anna van der Breggen (op kop) reed de laatste koers van haar carrière.

Anna van der Breggen (op kop) reed de laatste koers van haar carrière.
Anna van der Breggen (op kop) reed de laatste koers van haar carrière.
Foto: Getty

Spaanse García laat koers ontbranden

De strijd om de wereldtitel voerde de rensters over een heuvelachtig parcours van 157 kilometer tussen Antwerpen en Leuven. Ondanks diverse speldenprikjes duurde het lang voordat de koers echt loskwam.

Demi Vollering kreeg met zo'n 70 kilometer te gaan te maken met materiaalpech, wat haar veel kracht kostte om weer voorin te komen. Onder anderen Ellen van Dijk, Van der Breggen en Vos reden aanvallend, maar zij kwamen niet weg.

Op 23 kilometer van de streep ontbrandde de koers pas echt toen Mavi García erin slaagde om een gat te slaan. Een achtervolgende groep met nog zeven Nederlandse rensters slaagde er pas op 10 kilometer van de finish in om de Spaanse routinier te achterhalen.

Uitslag WK wielrennen

  • 1. Elisa Balsamo (Ita)
  • 2. Marianne Vos (Ned) +0,00
  • 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) +0,01
  • 4. Kata Blanka Vas (Hon) +0,01
  • 5. Arlenis Sierra (Cub) +0,01
  • 6. Alison Jackson (Can) +0,01
  • 7. Demi Vollering (Ned) +0,01
  • 8. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) +0,01
  • 9. Lisa Brennauer (Dui) +0,01
  • 10. Coryn Rivera (VS) +0,01

Vos nipt geklopt in sprint

Lucinda Brand, Van Vleuten, Van Dijk en Vos probeerden vervolgens weg te rijden, maar hadden geen succes. Daardoor mocht een groep van zo'n 25 rensters in Leuven om de zege gaan sprinten.

Italië greep het initiatief met een sprinttrein van vier rensters. Balsamo begon de sprint op kop met Vos in haar wiel. De Nederlandse kwam nog bijna naast de Italiaanse, die echter over de langste adem bleek te beschikken.

Voor Balsamo is de wereldtitel veruit het grootste succes in haar prille carrière. Vorig jaar werd ze Europees kampioene bij de beloften. Als baanwielrenster veroverde ze al diverse medailles.

Terugblik: 'Vos kreeg te weinig steun in laatste kilometer'
130
Terugblik: 'Vos kreeg te weinig steun in laatste kilometer'