Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Hier houd ik, Robbert van der Linde, je op de hoogte van de ontwikkelingen tijdens de wegwedstrijd voor vrouwen op het WK wielrennen.

  • WK wielrennen
  • Wegwedstrijd vrouwen
  • Antwerpen-Leuven (157 km)
  • Italiaanse Balsamo wereldkampioen
  • Marianne Vos tweede
zaterdag 25 september om 15:19
Het podium van de wegwedstrijd. Kersvers wereldkampioene Elisa Balsamo wordt geflankeerd door Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma.
zaterdag 25 september om 15:18
Van de Breggen kon genieten van laatste rondjes als prof
Anna van der Breggen komt in haar laatste koers als wielerprof als 89e over de streep, op 9:30 van winnares Elisa Balsamo. Dat maakt de uittredend wereldkampioene echter niks uit. "Ik heb de finale van de race gemist, maar heb genoten van de laatste rondjes. Het is heel bijzonder, ik had de tijd om alles goed in me op te nemen. Ik ben heel opgelucht dat het erop zit, kan lekker gaan uitslapen en genieten. Ik heb de komende tijd niks gepland, dat is wel lekker."
zaterdag 25 september om 15:14
Vos: 'Zulke kansen krijg je niet iedere dag'
Marianne Vos baalt van het mislopen van de wereldtitel, maar berust in haar tweede plek. "Als je zo dichtbij bent, is het natuurlijk balen. Tweede worden heb ik al eerder meegemaakt, dus ik zal het wel verwerken. Maar het is natuurlijk jammer, want zulke kansen krijg je niet elke dag", aldus Vos, die zichzelf niets kan verwijten. "Ik zat goed in het wiel, maar toen Balsamo aanging kon ik het niet opvangen. Dat zijn dan pijnlijke meters. Er zaten niet veel sprinters meer vooraan, het is een slopende koers geweest."

Vos kan zich niet vinden in de conclusie van enkele van haar teamgenoten dat de Nederlandse vrouwen los zand waren. "Nee, dat heb ik zo niet ervaren. We wilden alert zijn en niet veel laten rijden, je zag continu oranje van voren. We hebben één voor één aangevallen, zoals van tevoren doorgenomen. Dus ik zou dat niet als los zand bestempelen."
zaterdag 25 september om 15:03
Vollering: 'Waren te veel los zand'
Demi Vollering kraakt harde noten na afloop van de wegwedstrijd. "Ik denk dat we heel goed waren, maar te veel los zand waren. We hadden het veel beter kunnen doen in het opvolgen van aanvallen. Het duurde soms te lang voordat iemand reageerde, dat kostte ons uiteindelijke te veel kracht. Waar dat aan ligt? Geen idee, dat moet iedereen zich afvragen. Als ik zie hoe andere landen dat wel kunnen, waarom zouden wij dat niet kunnen met onze kwaliteit in overvloed?"
zaterdag 25 september om 14:52
Elisa Balsamo drukt haar wiel als eerste over de streep in Leuven. Een verslagen Marianne Vos buigt het hoofd.
zaterdag 25 september om 14:48
Van Dijk: 'Finale ging niet ideaal voor Vos'
Ellen van Dijk is de eerste die reageert namens de Nederlandse vrouwen. "Dit is heel zuur, voor Marianne (Vos, red.) maar ook voor ons allemaal. De teleurstelling overheerst", aldus de wereldkampioen tijdrijden tegen de NOS. "De wedstrijd op zich was goed te controleren, maar in de finale ging het niet ideaal voor Marianne. We hebben het goed gedaan, maar dat maakt niet uit, want resultaat is niet goed genoeg. Dat is geen verwijt naar Marianne, die heeft er alles aan gedaan. Dit moeten we maar even goed gaan evalueren."
zaterdag 25 september om 14:44
Elisa Balsamo komt juichend over de streep. Ze houdt Marianne Vos van het lijf, die zichtbaar baalt.
zaterdag 25 september om 14:38
Balsamo barst na de finish in tranen uit. Ze kan het amper geloven, maar ze is echt wereldkampioene. Marianne Vos legt beslag op het zilver, Katrazyna Niewiadoma rijdt namens Polen naar het brons. In de top tien vinden we met Demi Vollering op de zevende plek nog een Nederlander terug.
zaterdag 25 september om 14:33
Finish - Balsamo wordt uitstekend gelanceerd door haar landgenote Longo Borghini. Vos zit prima in het wiel, maar komt er niet meer langs in de laatste meters en wordt tweede. Ze loopt daarmee haar vierde wereldtitel nipt mis.
zaterdag 25 september om 14:31
Finish - Het is de Italiaanse Elisa Balsamo die wint en de wereldtitel opeist! Marianne Vos komt net tekort!
zaterdag 25 september om 14:30
Nog 500 meter - Italië rijdt in een treintje, met Vos erachter.
zaterdag 25 september om 14:29
Nog 1,5 km - Niewiadoma zet nu aan, waarna Vollering het gat dichtrijdt voor Vos. Gaat Nederland dan inderdaad gokken op de sprint van Vos? Dat is niet zonder risico, ook de Italianen en Polen hebben rappe vrouwen in de selectie.
zaterdag 25 september om 14:27
Nog 3 km - Nu is het weer Van Dijk die aanzet, ze krijgt Cavalli en Niewiadoma achter zich aan. Het is werkelijk een cavalcade van aanvallen, van enige controle is totaal geen sprake meer. De Nederlandse vrouwen proberen hun numerieke voordeel uit te spelen.
zaterdag 25 september om 14:26
Nog 4 km - Terwijl het vooraan weer bij elkaar komt, probeert Van Vleuten het maar weer eens. Die is allang door haar krachten heen, maar cijfert zich volledig weg voor met name Vos.
zaterdag 25 september om 14:24
Nog 5 km - Van Dijk, Vos, Longo Borghini, Niewiadoma en Jackson, dat zijn de vijf die nu voorop rijden. De rest is echter niet ver weg, dit is nog niet gedaan.
zaterdag 25 september om 14:23
Nog 6 km - Van Dijk trekt keihard door, maar toch kunnen Niewiadoma en Longo Borghini mee. Ook Vos is er nog altijd.
zaterdag 25 september om 14:22
Nog 7 km - Het vuur van Brand is alweer gedoofd, ze moet haar inspanning flink bekopen en zakt er volledig doorheen. Van Vleuten is nu de meest vooruitgeschoven renster, die probeert alles om een sprint te voorkomen. Ook Van Dijk maakt een sterke indruk, terwijl Vos geduldig afwacht en kan vertrouwen op haar sprint.
zaterdag 25 september om 14:20
Nog 8 km - De finale is begonnen, en Brand steekt de lont in het kruitvat. Ze krijgt Henderson met zich mee, terwijl ook Vos makkelijk kan volgen.
zaterdag 25 september om 14:16
Nog 10 km - De dappere poging van García strandt dan toch, het lijkt te gaan uitdraaien op een sprint met dit uitgedunde peloton. Of heeft iemand in de laatste kilometers nog de beslissende versnelling in de benen?
zaterdag 25 september om 14:14
Nog 12 km - Dat het nu wel hard gaat, blijkt wel uit het afhaken van Marlen Reusser. De Zwitserse werd eerder dit WK nog tweede achter Ellen van Dijk bij het tijdrijden en is dus een erkend hardrijder. Ondertussen heeft het peloton García nog altijd niet te pakken, maar het gat wordt zienderogen kleiner.
zaterdag 25 september om 14:12
Nog 13 km - Van Dijk en Van Vleuten zetten zich nu op kop van de groep om het gat naar García te dichten, wat vrij rap gebeurt. Het lijkt er steeds meer op dat Nederland inderdaad gaat inzetten op Vos.
zaterdag 25 september om 14:09
Nog 15 km - Dat het vooraan ook nog niet op topsnelheid gaat, blijkt wel uit het feit dat de groep met Van Dijk, Pieters en Blaak weer kan komen aansluiten. Dat betekent dat Nederland weer een behoorlijke slagkracht heeft, maar dat er ook weer meer concurrenten zoals Kopecky in de buurt zijn.
zaterdag 25 september om 14:06
Marianne Vos maakt een sterke indruk tot nu toe en lijkt namens Nederland de grootste kans op de zege te maken. Kan ze haar energie goed verdelen en het zometeen afmaken in de eindspurt? Dan zal in ieder geval Mavi García nog achterhaald moeten worden.
zaterdag 25 september om 14:04
Nog 18 km - García heeft nog altijd een voorsprong, maar in de groep daarachter regent het nu demarrages. Namens Nederland zijn Vos, Van Vleuten en Brand nog aanwezig in de voorste regionen.
zaterdag 25 september om 14:03
Nog 21 km - Daar zijn toch de grote namen die zich laten zien. Niewiadoma opent het bal en versnelt. Ze krijgt onder meer Marianne Vos met zich mee. Terwijl het weer een beetje in elkaar schuift, schiet Van Vleuten er opeens vandoor en trekt daarmee de boel verder in gang. Al snel krijgen ze García al in het oog.
zaterdag 25 september om 14:00
Nog 22 km - De Spaanse García gaat er opeens vandoor en pakt al snel een halve minuut. Ze is op papier geen bedreiging, maar ook zij is gewoon wereldkampioene als ze niet op tijd wordt teruggehaald. Daarom wordt er toch maar wat meer tempo gemaakt door Nederland, Italië en Duitsland.
zaterdag 25 september om 13:54
Nog 26 km - Dankzij Blaak worden de vluchters ingerekend, het wordt nu tijd dat de grote namen zich gaan laten gelden.
zaterdag 25 september om 13:51
Nog 28 km - Aude Biannic uit Frankrijk doet een poging om weg te rijden en pakt een kleine 100 meter. De groep erachter is echter ruimschoots groot genoeg om dat nog dicht te rijden.
zaterdag 25 september om 13:42
Nog 34 km - Van de Nederlandse vrouwen zit alleen Anna van der Breggen niet in de voorste groep. Zoals ze van tevoren al had aangekondigd, gaat ze in haar laatste wedstrijd niet meedoen om de winst.
zaterdag 25 september om 13:37
Nog 38 km - Daar zien we Annemiek van Vleuten van voren! Ze trekt stevig door, maar slaagt er niet echt in om de concurrentie eraf te rijden.
zaterdag 25 september om 13:32
Nog 42 km - De voorste groep bestaat nu uit zo'n vijftig rensters. We zien nog een hoop oranje shirts ertussen rijden, dus Nederland heeft nog de nodige ijzers in het vuur.
zaterdag 25 september om 13:30
Nog 44 km - Terwijl het peloton weer wat groter wordt door het samensmelten van de twee voorste groepen, blijven de Nederlandse vrouwen het tempo bepalen. Op Vos en Van Vleuten na hebben we alle Nederlandse vrouwen al een keer op kop zien rijden, maar een beslissende demarrage is nog niet geplaatst.
zaterdag 25 september om 13:27
Nog 46 km - Nu is het Vollering die zich op kop zet van wat er over is van het peloton. De Nederlandse vrouwen maken de koers hard, de voorste groep bestaat nog maar uit zo'n twintig renners. De groep daarachter heeft het echter nog niet opgegeven en probeert de aansluiting te vinden.
zaterdag 25 september om 13:25
Nog 47 km - Lucinda Brand wil van de chaotische situatie gebruik maken en versnelt. Ze krijgt onder meer Longo Borghini aan haar wiel, waarna de rest van de kopgroep in een lange sliert volgt. Wie nu niet mee is, kan de overwinning waarschijnlijk op haar buik schrijven.
zaterdag 25 september om 13:24
Nog 48 km - Tijdens de tweede beklimming van de Smeysberg wordt de knuppel weer in het hoenderhok gegooid. Niet alle Nederlandse vrouwen kunnen mee met de voorste groep, maar onder meer Vos en Van Vleuten wel.
zaterdag 25 september om 13:21
De finale is nog niet losgebarsten, maar het publiek langs de kant in Vlaanderen vermaakt zich opperbest en juicht de rensters hartstochtelijk toe.
zaterdag 25 september om 13:15
Nog 54 km - Het lijkt voorlopig te blijven bij enkele speldenprikken van de Nederlandse vrouwen. Enkele rensters die net gelost werden, krijgen de kans om weer aan te sluiten. Het peloton bestaat nog uit een vrouw of veertig. De Nederlandse vrouwen laten zich weer wat terugzakken in de groep.
zaterdag 25 september om 13:12
Nog 56 km - Nu Vollering terug is in het pak, geven de Nederlandse vrouwen echt gas. Met een paar fikse versnellingen scheuren Brand en Blaak het peloton in stukken.
zaterdag 25 september om 13:08
De Nederlandse vrouwen beginnen zich steeds nadrukkelijker te bemoeien met het koersverloop. Ze bepalen momenteel het tempo in het peloton, waar Vollering inmiddels weer bij is aangesloten na haar materiaalproblemen van eerder.
zaterdag 25 september om 12:59
De topfavorieten houden zich in de heuvels nog koest, maar in het oranje herkennen we wel Anna van der Breggen die het tempo hoog houdt op de klimmetjes.
zaterdag 25 september om 12:58
Nog 65 km - Vollering zet haar fiets aan de kant, maar de fietswissel duurt erg lang. Ze krijgt een nieuw frame van de neutrale volgwagen, maar kan haar ergernis niet verbergen.