De Nederlandse wielrenners hebben woensdag net naast de wereldtitel gegrepen op de gemengde ploegentijdrit. De Nederlandse ploeg kwam in Vlaanderen twaalf seconden tekort voor de gouden plak.

Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden noteerden na 22,5 kilometer de zevende tijd, maar Annemiek van Vleuten, Riejanne Markus en de kersverse wereldkampioene Ellen van Dijk wisten in de resterende 22 kilometer een groot deel van de achterstand goed te maken. Uiteindelijk moesten ze met 51.01 minuten genoegen nemen met een tweede plaats.

De wereldtitel ging naar Duitsland, waar Tony Martin zijn laatste koers in zijn loopbaan reed. De renner van Jumbo-Visma kondigde vorige week zijn afscheid aan, omdat hij vindt dat er te weinig aan de veiligheid van de renners wordt gedaan. Het brons was voor het Italië van onder anderen regerend wereldkampioen Filippo Ganna.

Bij de gemengde ploegentijdrit in Vlaanderen legden drie mannen eerst 22,5 kilometer af. Vervolgens rolden drie vrouwen van het startpodium om de laatste helft van de tijdrit te voltooien. Het onderdeel werd in 2019 voor het eerst verreden. Toen werd Nederland wereldkampioen.

Anna van der Breggen zou aanvankelijk van start gaan bij de gemengde ploegentijdrit, maar de wereldkampioene tijdrijden van vorig jaar meldde zich af omdat ze zich volledig wil richten op de wegwedstrijd van zaterdag. Voor Van der Breggen is dat haar laatste koers in haar loopbaan. Bij de gemengde ploegentijdrit werd ze vervangen door Markus.

De WK wielrennen in Vlaanderen zijn afgelopen zondag begonnen en duren tot en met komende zondag. Van Dijk werd afgelopen zondag voor de tweede keer in haar loopbaan wereldkampioene tijdrijden. Na de wegwedstrijd van zaterdag bij de vrouwen wordt de WK zondag afgesloten met de wegwedstrijd bij de mannen.

Nederland grijpt net naast wereldtitel op gemengde ploegentijdrit
38
Nederland grijpt net naast wereldtitel op gemengde ploegentijdrit