Ook Jan Maas kan Nederland zondag niet vertegenwoordigen bij de wegwedstrijd van de EK wielrennen in het Italiaanse Trento. De 25-jarige Brabander is positief getest op het coronavirus, zo meldt de Nederlandse wielerbond KNWU vrijdag.

Maas werd in de aanloop naar de EK enkele keren getest op het coronavirus. De uitslag van een van de tests bleek bij aankomst in Italië positief. Hoewel een sneltest en een PCR-test vervolgens negatief uitvielen, heeft de arts van de organisatie besloten dat hij niet kan deelnemen.

"Het heeft er alle schijn van dat het hier om een vals-positieve testuitslag gaat, maar we zullen de beslissing moeten accepteren", aldus bondscoach Koos Moerenhout, die geen vervanger heeft opgeroepen. Maas heeft geen symptomen en is niet in nauw contact geweest met andere renners of begeleiders van het team.

Maas komt uit voor de continentale ploeg Leopard Pro Cycling en eindigde eerder dit jaar verrassend als achtste op het NK. Hij werd een week geleden nog opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Dylan van Baarle.

Eerder op de dag meldde Niki Terpstra zich af wegens ziekte. De 37-jarige routinier wordt vervangen door Julius van den Berg. Verder wordt Nederland bij de mannen vertegenwoordigd door Bauke Mollema, Ide Schelling, Sebastian Langeveld, Koen Bouwman, Nick van der Lijke en Timo Roosen.

Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin haakten om uiteenlopende redenen eerder al af voor de wegwedstrijd op de EK.