De WK baanwielrennen vinden dit jaar plaats van 20 tot en met 24 oktober in het Franse Roubaix. De WK zouden aanvankelijk worden gehouden in de Turkmeense hoofdstad Asjchabad, maar dat evenement werd begin juni al geschrapt wegens de coronapandemie.

De organisatoren in Turkmenistan vonden het "gezien de gezondheidsbeperkingen vanwege de COVID-19-pandemie onmogelijk het evenement in het land te houden". Het toernooi zou aanvankelijk van 13 tot 17 oktober plaatsvinden.

De WK baanwielrennen worden nu gehouden in het Vélodrome Couvert Régional Jean-Stablinski in Roubaix, dat naast de baan ligt waarop bij het wegwielrennen wordt gefinisht tijdens de klassieker Parijs-Roubaix.

"Ik wil het organiserend comité van Roubaix feliciteren met hun sterke kandidatuur", aldus voorzitter David Lappartient van de UCI. "Roubaix is al heel lang een legendarische locatie vanwege Parijs-Roubaix. De naam zal nu ook worden geassocieerd met de historie van de WK baanwielrennen."

Keuze voor Turkmenistan was omstreden

De aanvankelijke keuze voor Turkmenistan was omstreden. In het Aziatische land worden de mensenrechten onder president Gurbanguly Berdimuhamedow met voeten getreden. Miljardair Igor Makarov zou het evenement hebben verworven om Turkmenistan beter op de kaart te zetten.

De UCI gaf Berdimuhamedow in juni vorig jaar de hoogste onderscheiding na de toewijzing van de WK baanwielrennen aan Turkmenistan. Het kwam de wielerfederatie op veel kritiek te staan.

Vorig jaar eindigde Nederland bij de WK baanwielrennen op zes keer goud, twee keer zilver en een keer brons. Harrie Lavreysen, onlangs succesvol op de Olympische Spelen, was toen de grote man bij Nederland met wereldtitels op de keirin, sprint en teamsprint.