Lorena Wiebes heeft dinsdag de vijfde etappe van de Giro Rosa op haar naam geschreven. Klassementsleidster Anna van der Breggen kwam niet in de problemen en behield de roze trui.

De 22-jarige Wiebes van Team DSM was na de rit over 120 kilometer van Milaan naar Carugate de snelste in de sprint. Voor Wiebes was het de eerste keer dat ze een etappe in de Italiaanse rittenkoers won.

Marianne Vos eindigde achter de Deense Emma Norsgaard als derde. Lucinda Brand kwam als vierde over de finish.

In het algemeen klassement heeft Van der Breggen nog altijd een voorsprong van 2 minuten en 51 seconden op nummer twee Ashleigh Moolman. Demi Vollering staat derde op 3.03 minuten van de kopvrouw van SD Worx.

Zes rensters namen het initiatief in de etappe, maar slaagden er niet in een grote voorsprong te pakken. Onder meer dankzij het team van Wiebes werd het gat dichtgereden. Wiebes slaagde er daarna in om het in de sprint af te maken.

Van der Breggen won Giro al drie keer

De Giro Rosa begon vrijdag met een ploegentijdrit en duurt nog tot en met zondag. Woensdag staat er een heuvelrit die begint en eindigt in Colico op het programma.

Van der Breggen, die bezig is aan haar laatste seizoen als profrenner, won het eindklassement in Italië al drie keer, waaronder vorig jaar.

Van der Breggen bereidt zich in Italië voor op de wegrit (25 juli) en de tijdrit (28 juli) op de Olympische Spelen in Tokio. De Overijsselse veroverde in 2016 in Rio de Janeiro olympisch goud op de wegrit, mede dankzij een zware val van Annemiek van Vleuten in de slotfase. Van Vleuten behoort ook tot selectie voor de wegrit, evenals Vollering en Vos.