Goedendag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van de eerste etappe in de Tour de France. Veel plezier!

  • Tour de France
  • Etappe 1
  • Alaphilippe wint en pakt geel
  • Grote valpartijen in peloton
  • Bekijk hier de tijdsverschillen
zaterdag 26 juni om 15:45
Van der Poel: 'Ik had de benen niet'
Mathieu van der Poel bleef gevrijwaard van de valpartijen, maar kon in de finale niet mee met de ijzersterke Julian Alaphilippe. "Ik zat waar ik moest zitten, maar ik had de benen niet. Dan is het een simpel verhaal", aldus de nuchtere Van der Poel bij de NOS. "Dat is ook geen schande. Ik wist dat Alaphilippe op het steile stuk ging gaan. Het eerste plan was om mee te springen, maar op dat moment had ik geen antwoord. Hij was de sterkste vandaag."

De eerste etappe werd ontsierd door twee zware valpartijen, maar Van der Poel ontsprong twee keer de dans. "Ik ben gelukkig heel gebleven, dat moet ik misschien maar als iets positiefs meenemen vandaag. Ze vielen net naast mij, daar wil je niet bijliggen."
zaterdag 26 juni om 15:36
Van Aert: 'Geen reactie op demarrage Alaphilippe'
Wout van Aert kon geen rol van betekenis spelen in de finale van de hectische eerste etappe, die werd ontsierd door valpartijen. "Het is leuk dat publiek weer terug is, maar dat zorgt natuurlijk direct voor hectiek", aldus de Belg van Jumbo-Visma bij de NOS. "Tony Martin reed vol op die toeschouwer. Het is natuurlijk goed om gegroepeerd te zitten, maar dan liggen we wel meteen allemaal op de grond."

"In de finale ging het opzich wel goed, maar ik had geen reactie op de demarrage van Alaphilippe", analyseerde Van Aert. "Daarna heb ik zoveel mogelijk geprobeerd om de schade voor Roglic te beperken. Het was geen ideale dag."
zaterdag 26 juni om 15:29
Chris Froome komt op bijna een kwartier achterstand binnen. Het is nog maar zeer de vraag of de viervoudig Tourwinnaar morgen nog op de fiets stapt.
zaterdag 26 juni om 15:23
Er zijn ook klappen gevallen als het gaat om het algemeen klassement. Onder andere Steven Kruijswijk en Miguel Ángel López verliezen bijna twee minuten, terwijl Alejandro Valverde zelfs ruim vijf minuten later binnenkomt dan Alaphilippe.
zaterdag 26 juni om 15:20
Een razendknappe zege voor Julian Alaphilippe, die twee kilometer voor de finish demarreert en iedereen achter zich laat.
zaterdag 26 juni om 15:18
Het is voor Van der Poel niet de openingsetappe geworden die hij zich voorgesteld had. Hij komt als twintigste binnen.
zaterdag 26 juni om 15:16
We zien Chris Froome wonderbaarlijk genoeg op zijn fiets zitten, maar is nog lang niet binnen.
zaterdag 26 juni om 15:15
Twee Nederlanders rijden zich in de top-tien, met Wilco Kelderman (vijfde) en Bauke Mollema (negende).
zaterdag 26 juni om 15:14
Deze uitslag betekent ook definitief dat Ide Schelling de bolletjestrui in zijn bezit heeft.
zaterdag 26 juni om 15:12
Julian Alaphilippe wint de eerste etappe van de Tour!

Niemand komt nog in de buurt van de wereldkampioen, die het geel pakt. Geen geel dus voor Van der Poel, die rond de twintigste plaats binnenkomt.
zaterdag 26 juni om 15:12
Alaphilippe lijkt niet meer achterhaald te gaan worden.
zaterdag 26 juni om 15:11
Nog 1 km - Laatste kilometer! Alaphilippe heeft een serieus gat geslagen, gaat de Fransman het halen?
zaterdag 26 juni om 15:10
Nog 1,5 km - Pierre Latour is de eerste achtervolger van Alaphilippe, gevolgd door Van der Poel.
zaterdag 26 juni om 15:09
Nog 2 kmJulian Alaphilippe demarreert! Dat is vroeg! Roglic is de enige die enigzins reageert.
zaterdag 26 juni om 15:08
Nog 2,5 km - We gaan beginnen aan de laatste steile kilometers! Alaphilippe rijdt als tweede, met Van Aert, Matthews en Van der Poel in het wiel.
zaterdag 26 juni om 15:06
Nog 3,5 km - De grote favorieten voor vandaag, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe, zijn bij deze valpartij allemaal ontkomen en rijden in het hard doorrijdende overblijfsel van het peloton richting de finish.
zaterdag 26 juni om 15:05
Nog 5,5 km - Het peloton rijdt deze keer wél door. Jumbo-Visma lijkt deze keer te zijn ontkomen, zij reden aan de andere kant van het peloton. Het ziet er niet goed uit voor Chris Froome, die nog steeds op de grond zit, ogenschijnlijk met veel pijn.
zaterdag 26 juni om 15:04
Nog 6,5 km - Chris Froome ligt er in ieder geval bij. André Greipel is ook één van de tientallen slachtoffers.
zaterdag 26 juni om 15:03
Nog 7,5 kmWeer een grote valpartij! Dat ziet er wederom niet goed uit! Tientallen renners duikelen over elkaar heen.
zaterdag 26 juni om 15:01
Nog 11 km - Naast de (waarschijnlijke) bolletjestrui schrijft Ide Schelling ook de titel van meest strijdlustige renner van de dag op zijn naam. In het peloton schuift Wout van Aert meer naar voren.
zaterdag 26 juni om 14:55
Nu de stofwolken van de valpartij zijn opgetrokken, kunnen we ons gaan opmaken voor de finale van de etappe. Gaat Mathieu van der Poel als negentiende Nederlander het geel pakken? Of wordt het Wout van Aert of Julian Alaphilippe? Of krijgen we een verrassende winnaar?
zaterdag 26 juni om 14:49
Nog 19 km - Schelling kan het peloton niet meer bijbenen en moet lossen. Daar zal hij niet rouwig om zijn, want zijn doel, de bolletjestrui, is zo goed als zeker behaald.
zaterdag 26 juni om 14:43
Nog 22 km - Het lijkt erop dat die halve minuut niet klopte, want Ewan en co keren weer terug in het peloton. Zo is iedereen weer bij elkaar voor de slotfase van de etappe.
zaterdag 26 juni om 14:41
Nog 23 km - De achterstand van de groep met Ewan en Hart wordt gegeven op een halve minuut.
zaterdag 26 juni om 14:37
Nog 28 km - Het succesvolle avontuur van Ide Schelling zit erop, hij is ingerekend door het peloton. Hij lijkt zich echter wel verzekerd te hebben van de bolletjestrui. Alleen als Anthony Perez mee gaat doen om de ritzege, kan Schelling de bolletjestrui nog mislopen. Dat ligt echter niet in de lijn der verwachting.
zaterdag 26 juni om 14:35
Nog 29 km - We zien ook Primoz Roglic weer in het teruggekeerde peloton zitten. De meeste grote namen rijden weer in het peloton. Ger Er rijdt nog wel een groepje op achterstand, met prominenten als Geoghegan Hart, Caleb Ewan en Marc Hirschi.
zaterdag 26 juni om 14:32
Nog 30 km - De grote namen keren één voor één terug in het peloton. Ook Peter Sagan en Bryan Coquard zijn daar weer aangesloten.
zaterdag 26 juni om 14:30
Nog 30 km - Wout van Aert is nu wel teruggekeerd in het peloton. Ide Schelling rijdt nog altijd alleen vooraan en heeft nog vijftig seconden over.
zaterdag 26 juni om 14:30
Nog 32 km - Sonny Colbrelli, die we eerder alleen zagen rijden, is teruggekeerd in het peloton. Daarin missen dus sowieso de gehele ploeg van Jumbo-Visma, waaronder Wout van Aert en Primoz Roglic. Ook Peter Sagan is er nog niet. Het peloton rijdt, onder aanvoering door de ploeg van Julian Alaphilippe, Deceuninck-Quick-Step.
zaterdag 26 juni om 14:27
Nog 37 km - Wout van Aert is ook niet ongeschonden uit de valpartij gekomen en rijdt ergens in een groepje achter het peloton. Ook Peter Sagan rijdt alleen op achterstand.
zaterdag 26 juni om 14:21
Nog 40 km - Ook Primoz Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, is onderuit gegaan. Ondertussen noteren we de eerste uitvaller: de Duitser Jasha Sütterlin van Team DSM.
zaterdag 26 juni om 14:18
Nog 41 km - Tony Martin zit wonderbaarlijk genoeg met bebloede ellebogen weer op de fiets. Hij was het slachtoffer van een niet-oplettende toeschouwer, die met een kartonnen bord midden op de weg stond en daarmee Tony Martin ten val bracht.
zaterdag 26 juni om 14:16
Nog 42 km - Een deel van het peloton wat ongeschonden uit de valpartij is gekomen, reed op laag tempo door. Een deel van het getroffen peloton sluit daar nu weer bij aan. Onder andere Sonny Colbrelli zit weer op de fiets.
zaterdag 26 juni om 14:15
Nog 44 km - Een groot deel van het peloton is volledig tot stilstand gekomen en meerdere hulptroepen zijn de weg op gekomen na de vreselijke valpartij. Het is nu kijken wat de schade is.
zaterdag 26 juni om 14:11
Nog 46 kmEnorme valpartij in het peloton! Tony Martin gaat door toedoen van een kartonnen bord van een toeschouwer onderuit en is daarmee de katalysator van een grote valpartij. Onder andere Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Sonny Colbrelli en een aantal andere renners van Jumbo-Visma liggen op de grond.
zaterdag 26 juni om 14:07
Nog 47 km - Côte de Saint-Rivoal
1. Ide Schelling (1 punt)

De bolletjestrui is virtueel voor Schelling! De kans is aanzienlijk dat Schelling na de finish daadwerkelijk de bolletjestrui om zijn schouders mag hangen. Daarmee zou hij de eerste Nederlander zijn die dat mag sinds Johnny Hoogerland in 2011.
zaterdag 26 juni om 14:05
Nog 49 km - Ide Schelling is begonnen aan het vijfde klimmetje van de dag, de Côte de Saint-Rivoal van de vierde categorie. Mocht Schelling als eerste bovenkomen, en daar lijkt het toch op, dan rijdt hij virtueel in de bolletjestrui. Die zou hem alleen op de eindstreep nog afgepakt kunnen worden.
zaterdag 26 juni om 13:48
Nog 63 km - Tussensprint:
1. Ide Schelling (20 punten)
2. Caleb Ewan (17 punten)
3. Peter Sagan (15 punten)
4. Michael Matthews (13 punten)
5. Bryan Coquard (11 punten)

Uiteraard pakt koploper Ide Schelling de volle mep in het tussensprintje en daarmee dus ook de leiding in het puntenklassement. Daarachter is Caleb Ewan de snelste sprinter.
zaterdag 26 juni om 13:41
Nog 64 km - Er komt zo een tussensprint aan, waar de eerste punten te verdienen zijn voor het puntenklassement. De favorieten voor de groene trui zijn zich aan het positioneren in het peloton.
zaterdag 26 juni om 13:39
Nog 66 km - De achtervolgers zijn ingerekend, dus is alleen het peloton nog op jacht naar Ide Schelling. Daarvoor moeten ze wel 2.45 minuten goedmaken.
zaterdag 26 juni om 13:34
Nog 70 km - De achtervolgers hebben de strijdbijl begraven en worden binnen afzienbare tijd ingerekend door het peloton. Schelling heeft al bijna tweeënhalve minuut te pakken.
zaterdag 26 juni om 13:27
Nog 75 km - Schelling heeft er zin in! Hij heeft al ruim anderhalve minuut te pakken op de vijf achtervolgers, terwijl het peloton al op bijna drie minuten volgt.
zaterdag 26 juni om 13:19
Nog 81 km - Ide Schelling heeft in enorm korte tijd een serieus gaatje geslagen! De Tourdebutant heeft zomaar een minuut te pakken op zijn vijf medevluchters.