Goedemiddag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van het NK wielrennen op de weg in het Drentse Wijster.

  • NK wielrennen op de weg
  • Timo Roosen kampioen
  • Bax tweede, Riesebeek derde
  • Van der Poel afgestapt
zondag 20 juni om 14:54
Roosen: 'Ik kan het helemaal niet bevatten'
"Ik kan het helemaal niet bevatten", zegt de kersverse Nederlandse kampioen Timo Roosen voor de camera van de NOS. "Het is een soort rollercoaster in een keer. What the f*ck, ik word ineens Nederlands kampioen. Ik zag het niet aankomen. Het is bizar. Ik ben er een beetje stil van."

"Het was een lastige koers en een kwestie van blijven rijden. Ik voelde me in de finale onverwachts goed. Ik probeerde de kaart van Mike te spelen, maar ik kon wel blijven rijden. In de laatste ronde viel het stil en werd ik op een paar meter gereden omdat ik geen versnelling meer had. Ik kom met snelheid van achteren en daarna was het volle bak rijden en zien waar het strandt. Ik had wel vertrouwen dat het kon."
zondag 20 juni om 14:51
Het is pas voor het eerst sinds 2016 dat een renner van Jumbo-Visma Nederlands kampioen op de weg wordt. Toen sprintte Dylan Groenewegen naar de nationale driekleur in Ouddorp. Sindsdien zegevierden Ramon Sinkeldam, Fabio Jakobsen en Mathieu van der Poel (2x).
zondag 20 juni om 14:46
Finish - Sjoerd Bax wint de sprint van Oscar Riesebeek wordt knap tweede op de VAM-berg. Riesebeek moet zich tevredenstellen met de derde plaats.
zondag 20 juni om 14:45
Finish - Timo Roosen wordt voor het eerst Nederlands kampioen op de weg. De renner van Jumbo-Visma komt na een spectaculaire koers solo over de meet op de VAM-berg.
zondag 20 juni om 14:43
Nog 1 km - Timo Roosen ziet de vod voor de laatste kilometer. Hij gaat Nederlands kampioen op de weg worden. De zes achtervolgers staken de strijd.
zondag 20 juni om 14:42
Nog 2 km Is dit de beslissende aanval? Timo Roosen reed net nog een stuk achter de drie koplopers, maar springt weg op het vlakkere deel van het parcours en krijgt 50 meter. Hij lijkt met de driekleur aan de haal te gaan.
zondag 20 juni om 14:42
Nog 2,5 km - Dankzij kopwerk van Olav Kooij komt Mike Teunissen alsnog terug bij de drie koplopers. De strijd ligt weer helemaal open. Dit NK wielrennen op de weg is pure reclame voor de sport.
zondag 20 juni om 14:41
Nog 3 km Aanval Oscar Riesebeek! De ploeggenoot van Mathieu van der Poel ziet Jumbo-Visma in de achtervolging wankelen en beproeft zijn geluk. Hij smijt met zijn krachten.
zondag 20 juni om 14:40
Nog 5 km - Wat een afgang is dit voor Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg fixeerde zich lange tijd op het oproken van Mathieu van der Poel. Toen dat op 50 kilometer van de streep lukte, hadden ze geen plan B, want in deze absolute slotfase lijken Sjoerd Bax, Oscar Riesebeek en Martijn Tusveld om de nationale driekleur te strijden. Ze hebben een klein gaatje geslagen.
zondag 20 juni om 14:37
Nog 7 km - Martijn Tusveld is de eerste renner die op de VAM-berg de bel te horen krijgt, maar Oscar Riesebeek dendert eroverheen en krijgt assistentie van de onvermijdelijke Sjoerd Bax. De Jumbo-renners lijken hun kruit te hebben verschoten, want ze kunnen niet mee.
zondag 20 juni om 14:35
Nog 9 km - Olav Kooij neemt het voortouw in de kopgroep en verricht beulswerk voor zijn kopman Mike Teunissen, die de rode loper krijgt uitgelegd voor zijn eerste nationale titel in zijn loopbaan. De renners moeten nog drie keer de VAM-berg beklimmen.
zondag 20 juni om 14:31
Nog 11 km - Vanuit het niets maken Timo Roosen en favoriet Mike Teunissen de oversteek naar de kopgroep. Deze zeven renners gaan om de nationale driekleur strijden op en rond de VAM-berg.
zondag 20 juni om 14:29
Nog 12 km - Dylan Groenewegen is gelost uit de kopgroep en helpt nu Timo Roosen en Mike Teunissen om de oversteek te maken. De sprinter laat zich van zijn beste kant zien op dit NK.
zondag 20 juni om 14:27
Nog 15 km - Het is gedaan met Dylan Groenewegen bij de twee na laatste passage van de VAM-berg. Sjoerd Bax schudt aan de boom tijdens de beklimming en laat Groenewegen en ook Danny van Poppel achter.
zondag 20 juni om 14:23
Nog 17 km - De achtervolgende groep is uitgedund tot vijf renners met onder anderen Mike Teunissen en moet nog 100 meter overbruggen naar de kopgroep, maar veel dichterbij komen ze niet meer.
zondag 20 juni om 14:18
Nog 20 km - Dylan Groenewegen rijdt nog altijd knap in de zevenkoppige kopgroep. De VAM-berg is dan wel een scherprechter op dit parcours, maar de sprinter met de machtige dijen houdt nog altijd dapper stand.
zondag 20 juni om 14:15
Nog 23 km - Een opvallend moment op de VAM-berg. Een man klimt over de boarding en vult een gat met wat zand. Blijkbaar is er een steen uit de weg naar de top van de VAM-berg getikt door de renners.
zondag 20 juni om 14:11
Nog 25 km - De tien overgebleven achtervolgers zien de zeven koplopers rijden, maar ze komen er maar niet bij. De Van Poppels doen er vooraan alles aan om te voorkomen dat er meer Jumbo Visma-renners komen aansluiten.
zondag 20 juni om 14:07
Nog 29 km - De zeven koplopers komen voor de zoveelste keer boven op de VAM-berg en krijgen van de speaker te horen dat ze nog vier ronden te verrijden te hebben. De achtervolgende groep zit op het vinkentouw. Het lijkt een kwestie van tijd totdat de achtervolgers aansluiten. Sam Oomen zal dat waarschijnlijk niet lukken, want hij lost verrassend genoeg tijdens de beklimming van de VAM-berg.
zondag 20 juni om 14:01
Nog 32 km - Er geldt voorlopig een status quo in de kopgroep. De zeven rijden in goede harmonie rond, maar zien de achtervolgende groep met dertien renners langzaam dichterbij komen. Het gat is nog maar een halve minuut.
zondag 20 juni om 13:57
Nog 38 km - De renners van Jumbo-Visma verrichten strafwerk in de achtervolgende groep, want de grootste kanshebbers voor de nationale titel, Koen Bouwman en Sam Oomen, zitten niet vooraan.
zondag 20 juni om 13:50
Nog 40 km - De kopgroep van drie wordt uitgebreid met vier renners. Martijn Tusveld, Danny van Poppel, Sjoerd Bax en Olav Kooij sluiten aan bij Dylan Groenewegen, Boy van Poppel en Oscar Riesebeek.
zondag 20 juni om 13:48
Nog 42 km - Ondertussen is het oorlog aan de front van de koers. Vlak na de opgave van Mathieu van der Poel springt zijn ploeggenoot Oscar Riesebeek ervandoor en hij krijgt Dylan Groenewegen en Boy van Poppel in zijn wiel. De oorspronkelijke kopgroep van zestien renners is volledig in brokken uiteengevallen.
zondag 20 juni om 13:44
Mathieu van der Poel is vakkundig opgerookt door de gele trein van Jumbo-Visma. De Brabander kreeg een spervuur aan aanvallen te verwerken op het parcours op en rond de VAM-berg en dat heeft hem waarschijnlijk murw gebeukt. In geslagen positie heeft hij er de brui aan gegeven.
zondag 20 juni om 13:40
Nog 48 km Mathieu van der Poel is afgestapt. De kopman van Alpecin-Fenix ziet het waarschijnlijk niet meer zitten om verder te gaan en heeft zijn rugnummer afgespeld. We krijgen dus sowieso een nieuwe Nederlands kampioen op de weg.
zondag 20 juni om 13:36
Nog 52 km - Sam Oomen en Rick Ottema komen bij Mike Teunissen, Pascal Eenkhoorn en Bram Welten en jagen met zijn vijven op de zestien achtervolgers. Het lijkt een kwestie van tijd totdat ze daar komen, want het gat is nog maar 24 seconden. Jumbo domineert deze koers met drie renners in de achtervolgende groep en vier in de kopgroep.
zondag 20 juni om 13:30
Nog 54 km - Een opvallend moment in de kopgroep. Sebastian Langeveld en Oscar Riesebeek, de ploeggenoot van Mathieu van der Poel, voeren koortsachtig overleg, waarschijnlijk over de vraag hoe ze de hegemonie van Jumbo-Visma in deze koers kunnen doorbreken. Welke list gaan zij verzinnen?
zondag 20 juni om 13:29
Nog 58 km - Sam Oomen en medeachtervolger Rick Ottema naderen de drie achtervolgers Pascal Eenkhoorn, Mike Teunissen en Bram Welten met rasse schreden. Het gat tussen de achtervolgende groepen is nog maar een handvol seconden. Deze vijf renners gaan over enkele ogenblikken een groep vormen en op jacht naar de zestien vluchters.
zondag 20 juni om 13:20
Nog 61 km - De rol van Mathieu van der Poel op dit NK lijkt door het tactische steekspel van Jumbo-Visma te zijn uitgespeeld. Hij rijdt rustig rond in een achtervolgend groepje en maakt geen aanstalten meer om het gat te dichten.
zondag 20 juni om 13:15
Nog 65 km - Mathieu van der Poel lijkt de moed te hebben opgegeven en reageert niet meer op aanvallen. Hij laat Mike Teunissen, Bram Welten en Pascal Eenkhoorn ontsnappen.
zondag 20 juni om 13:09
Nog 70 km - Liefst elf renners uit het peloton sluiten aan bij de achtervolgende groep met Mathieu van der Poel. Door de spervuur aan aanvallen van de Jumbo Visma-renners is de relatie tussen de achtervolgers bekoeld geraakt en kunnen achterblijvers terugkeren.
zondag 20 juni om 13:05
Nog 72 km - Valpartij! Gijs Leemrijze gaat hard over de boarding in de afdaling van de VAM-berg. De schade lijkt mee te vallen bij de jonge renner van Jumbo-Visma. Hij kan zijn weg vervolgen.
zondag 20 juni om 13:03
Nog 74 km - Jumbo-Visma probeert Mathieu van der Poel compleet op te roken en gaat nu met Mike Teunissen in de aanval. Opnieuw pareert Van der Poel de demarrage succesvol, maar dit kost veel kracht. Jumbo-Visma speelt de drie renners in de achtervolgende groep helemaal uit tegen Van der Poel.
zondag 20 juni om 13:02
Nog 76 km - Het is oorlog in de achtervolgende groep. Jumbo-Visma weigert een trap harder te fietsen voor Mathieu van der Poel en als de Brabander de achtervolging staakt, gaan Sam Oomen en Timo Roosen op de trappers staan. Van der Poel pareert direct, maar van een goede samenwerking kan onmogelijk meer sprake zijn.
zondag 20 juni om 12:52
Tom Dumoulin stapt af! Op de top van de VAM-berg knijpt de Limburger in de remmen en speldt hij zijn rugnummer af. Het is niet duidelijk waarom de kersverse nationale kampioen tijdrijden niet meer doorgaat.
zondag 20 juni om 12:50
Aan fraaie plaatjes geen gebrek vanaf de VAM-berg, waar inmiddels een intense strijd wordt gevoerd om de nationale driekleur.
zondag 20 juni om 12:46
Nog 95 km - Mathieu van der Poel en zijn zeven kompanen lopen steeds verder uit op het peloton. Ze rijden 40 seconden achter de zeventien koplopers en één minuut voor op de grote groep. Wordt dit een chasse patate of komt Van der Poel in de buurt van de kopgroep?
zondag 20 juni om 12:37
Nog 100 km - Het zijn niet de minste namen die het wiel van Mathieu van der Poel hebben gevonden. Nils Eekhoff (de nummer twee van vorig jaar), Mike Teunissen, Sam Oomen, Joris Nieuwenhuis, Lars van den Berg, Pascal Eenkhoorn en Dylan Bouwmans.
zondag 20 juni om 12:28
Nog 102 km - Tegenaanval Mathieu van der Poel! Van der Poel is het tempo in het peloton beu en demarreert uit de grote groep. Hij krijgt zeven renners met zich mee. De voorsprong slinkt naar 27 seconden.
zondag 20 juni om 12:21
Nog 110 km - Mathieu van der Poel roert zich op kop van het peloton en probeert het gat van zo'n 50 seconden met de kopgroep te dichten. Vanzelfsprekend krijgt hij direct een renner van Jumbo-Visma in zijn wiel. De gele renners zijn oververtegenwoordigd bij dit NK.
zondag 20 juni om 12:14
Nog 112 km - Er is één koploper afgevallen, dus dat betekent dat de voorste groep uit zeventien renners bestaat. Veel ruimte krijgen ze niet van het peloton, waar Mathieu van der Poel naar voren opschuift. Gaat de Brabander het gat dichten? De voorsprong is nog maar 50 seconden.
zondag 20 juni om 12:03
Jakobsen: 'Dylan is ook gewoon maar een renner'
Fabio Jakobsen rijdt vandaag bij dit NK wielrennen op de weg voor het eerst met Dylan Groenewegen in een peloton sinds zijn zware ongeluk in de Ronde van Polen. Zelf is hij daar niet mee bezig. "Dat is bijzonder, maar ik rijd ook met heel veel andere jongens voor het eerst", zegt de renner van Deceuninck-Quick-Step tegen Wielerflits. "Ik gok niet dat Dylan en ik hier voor de overwinning gaan sprinten. Daar heb ik geen angst van. Dat zal ik bewaren voor de eerste keer dat we tegen elkaar sprinten. Het geeft niets extra's dat dit de eerste keer is. Dylan is ook gewoon maar een renner, gewoon een jongen."
zondag 20 juni om 11:46
Nog 150 km - De voorsprong van de achttien koplopers loopt wat op en dat is slecht nieuws voor Mathieu van der Poel, die straks een heel Jumbo-Visma-leger moet verslaan om weer Nederlands kampioen te worden. De achttien hebben al een minuut te pakken.
zondag 20 juni om 11:36
Nog 155 km - Na 40 kilometer koers kunnen we al een eerste uitvaller melden. Het is David Dekker, de veelbelovende sprinter van Jumbo-Visma. Onduidelijk is waarom de zoon van Erik Dekker is afgestapt.