Tom Dumoulin heeft woensdag in zijn voorbereiding op de olympische tijdrit de nationale titel tijdrijden veroverd. De Limburger was met afstand de snelste in Emmen. Bij de vrouwen greep Anna van der Breggen de tijdrittitel.

De dertigjarige Dumoulin deed 36 minuten en 6 seconden over het parcours in Drenthe, waarmee hij 27 seconden sneller was dan Sebastian Langeveld (tweede) en bijna anderhalve minuut dan Koen Bouwman (derde).

Het is voor Dumoulin zijn eerste zege sinds 28 juli 2018, toen hij een tijdrit in de Tour de France won. Hij werd drie keer eerder Nederlands kampioen tijdrijden, in 2014, 2016 en 2017.

Dumoulin bereidt zich dit seizoen voor op de olympische tijdrit in Tokio, die op 28 juli op het programma staat. Vorige week liet hij in twee tijdritten in de Ronde van Zwitserland al zien dat de wereldkampioen van 2017 op schema ligt. Hij werd zestiende in een vlakke race tegen de klok en vijfde in een klimtijdrit.

In Zwitserland reed de klassementsrenner van Jumbo-Visma zijn eerste koers sinds 27 oktober vorig jaar. De Giro-winnaar van 2017 besloot in januari een pauze in te lassen, omdat hij niet meer genoot van wielrennen. Vijf maanden later kondigde Dumoulin zijn rentree aan. De olympische tijdrit is zijn voornaamste doel.

De renners legden in Emmen tweemaal een ronde van 16 kilometer af en moesten daarin de Muur van Emmen bedwingen. Dat klimmetje was 600 meter lang met een gemiddelde stijging van 5,5 procent. In het laatste deel zat een sectie van liefst 20 procent stijging. Uittredend tijdritkampioen Jos van Emden ontbrak vanwege een blessure.

Anna van der Breggen zegevierde in haar regenboogtrui.

Anna van der Breggen zegevierde in haar regenboogtrui.
Anna van der Breggen zegevierde in haar regenboogtrui.
Foto: ANP

Van der Breggen wint bij de vrouwen

Eerder op de dag veroverde Van der Breggen bij de vrouwen voor de tweede keer in haar carrière de Nederlandse titel op de tijdrit. De Zwolse bleef in Emmen Ellen van Dijk (tweede) en Lucinda Brand (derde) voor.

Van der Breggen kwam op het 32 kilometer tot een tijd van 39 minuten en 58 seconden. Daarmee was ze dertien seconden sneller dan Van Dijk, die in 2007, 2012, 2013 en 2018 Nederlands kampioene tijdrijden werd.

Brand gaf 32 seconden toe op de regerend wereldkampioene op zowel de weg als de tijdrit. Annemiek van Vleuten moest zich tevredenstellen met de vierde tijd. De titelverdedigster, die ook in 2014, 2016 en 2017 triomfeerde, was bijna een minuut langzamer dan de winnares.

De 31-jarige Van der Breggen, die in 2015 voor het eerst Nederlands kampioene op de tijdrit werd, is bezig aan haar laatste seizoen als prof. Na dit jaar wordt ze ploegleider bij haar huidige ploeg SD Worx.

Vorig jaar werd het NK tijdrijden in Emmen tot twee keer toe afgelast vanwege het coronavirus.