Mark Cavendish heeft zondag de slotrit in de Ronde van België gewonnen. De leidende positie in het klassement van zijn ploeggenoot Remco Evenepoel kwam niet meer in gevaar. In de Ronde van Slovenië ging Tadej Pogacar met de eindzege aan de haal.

De slotrit voerde de renners over 178 vlakke kilometers van Turnhout naar Beringen. Diverse Nederlandse renners (onder wie Luuc Bugter, Corné van Kessel, Piotr Havik en Ryan Kamp) gingen in de aanval, maar zij konden de massasprint niet voorkomen.

De 36-jarige Cavendish troefde in die sprint de Belg Tim Merlier (tweede) en de Duitser Pascal Ackermann af. Eerder dit seizoen won de ervaren Brit al vier ritten in de Ronde van Turkije.

Dylan Groenewegen werd vierde in de massasprint. In de voorgaande ritten in België kon de renner van Jumbo-Visma zich niet mengen in de strijd om de dagzege.

Het 21-jarige toptalent Evenepoel, die net als Cavendish voor Deceuninck-Quick-Step rijdt, veroverde de leiderstrui al in de eerste etappe en won daarna een individuele tijdrit. De derde en vierde etappe in België waren een prooi voor de Australische sprinter Caleb Ewan.

In 2019 wist Evenepoel de Ronde van België ook al te winnen. Vorig jaar ging de koers niet door wegens het coronavirus.

Tadej Pogacar won zijn derde rittenkoers van dit jaar.

Tadej Pogacar won zijn derde rittenkoers van dit jaar.
Tadej Pogacar won zijn derde rittenkoers van dit jaar.
Foto: AFP

Pogacar grijpt eindzege in Slovenië

In de Ronde van Slovenië zag Pogacar zijn leiderstrui in de slotrit over 175 kilometer van Ljubljana naar Novo Mesto niet meer in gevaar komen. De Tour-winnaar van vorig jaar hield in het eindklassement zijn Italiaanse ploeggenoot Diego Ulissi (tweede) en diens landgenoot Matteo Sobrero (derde) ruim een minuut achter zich.

Pogacar greep de macht in de tweede etappe toen hij met een voorsprong van ruim een minuut naar de zege soleerde. De Sloveen won al zijn derde rittenkoers van dit jaar, nadat hij eerder triomfeerde in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en Tirreno-Adriatico. Ook won hij dit seizoen Luik-Bastenaken-Luik.

De slotrit in Slovenië werd gewonnen door Phil Bauhaus. De Duitser, die eerder ook al de openingsrit op zijn naam schreef, klopte in de massasprint de Australiërs Alex Edmondson (tweede) en Heinrich Haussler (derde).