Goedemiddag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van de vijftiende etappe in de Giro d'Italia. Veel plezier!

 • Giro d'Italia
 • Etappe 15
 • Campenaerts wint sprint van Riesebeek
zondag 23 mei om 15:54
Campenaerts: 'We reden een geweldige race'
Victor Campenaerts sprak na zijn ritzege vooral over het werk van zijn ploeg, Qhubecka-ASSOS. "Het was fantastisch. We hadden met de ploeg al twee overwinningen, maar drie is nog beter. Dit team had het moeilijk om te kunnen blijven bestaan, maar dit is een geweldige kans om een nieuwe sponsor te vinden."

"We reden een geweldige race. Het was een dramatische start met de crashes, maar toen zaten we al in de kopgroep. Daarna deden we dat nog een keer, met drie mannen in de kopgroep. Iedereen heeft een goed resultaat gereden, maar ik pakte de zege."
zondag 23 mei om 15:37
De top tien van de vijftiende etappe: 
 1. Victor Campenaerts (Qhubeka-ASSOS, BEL)
 2. OSCAR RIESEBEEK (Alpecin-Fenix) +0.00
 3. Nikias Arndt (DSM, DUI) +0.07
 4. Simone Consonni (Cofidis) +0.07
 5. Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, BEL) +0.07
 6. Dario Cataldo (Movistar, ITA) +0.07
 7. BAUKE MOLLEMA (Trek-Segafredo) +0.09
 8. Albert Torres (Movistar, SPA) +0.44
 9. Sebastián Molano (UAE Team Emirates) +1.02
 10. Max Walscheid (Qhubeka-ASSOS, DUI) +1.02
zondag 23 mei om 15:33
Het peloton heeft vandaag een verkapte rustdag genomen en komt op ruim zeventien minuten van winnaar Campenaerts binnen.
zondag 23 mei om 15:28
Riesebeek: 'Dit was de kans van mijn leven'
Oscar Riesebek was zeer teleurgesteld, nadat hij de etappezege aan Victor Campenaerts moest laten. "Dit voelde als de kans van mijn leven. Ik maakte een fout, maar hij was natuurlijk ook sterk. Ik ben heel teleurgesteld."

"De laatste tien kilometer was heel glad, we moesten wat risico nemen. Ik probeerde in zijn wiel te blijven en te sprinten vanuit het tweede wiel. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen nu."
zondag 23 mei om 15:21
Het peloton rijdt ondertussen op het gemak richting de finish, met INEOS Grenadiers aan kop. Het zal nog wel enkele minuten duren voordat zij binnen zijn.
zondag 23 mei om 15:15
Victor Campenaerts wint de vijftiende etappe in de Giro! 
Riesebeek gaat vroeg aan, maar kan het niet volhouden en wordt voorbijgereden door Campenaerts, die de etappe op zijn naam schrijft.
zondag 23 mei om 15:15
Nog 600 meter - Het pokeren tussen Riesebeek en Hermans is begonnen. Ze rijden nu op de kasseien.
zondag 23 mei om 15:14
Nog 1 km - Laatste kilometer! Riesebeek is weer bij Campenaerts. Wie van de twee gaat de ritzege pakken?
zondag 23 mei om 15:13
Nog 1,5 km - Nog een versnelling van Campenaerts! De Belg heeft een klein gaatje met Riesebeek, die alles uit de kast moet trekken om bij te kunnen blijven.
zondag 23 mei om 15:12
Nog 3 km - Bij de achtervolgers zetten Mollema en Hermans aan in de achtervolging op de twee koplopers. Ze hebben een klein gaatje met de rest van de achtervolgers.
zondag 23 mei om 15:11
Nog 3 km - Campenaerts gaat! Op de strook van 14 procent is het de beurt aan de Belg om te proberen Riesebeek eraf te rijden.
zondag 23 mei om 15:10
Nog 3,5 km - Wederom probeert Riesebeek Campenaerts eraf te rijden, maar het lukt hem maar niet. Het is een mooi gevecht tussen de Nederlander en de Belg.
zondag 23 mei om 15:09
Nog 4 km - Riesebeek en Campenaerts krijgen nu nog een heuvel voor de kiezen met stukken van 14 procent. Ook bestaat de laatste kilometer voor de helft uit kasseien. Kortom: er zijn nog een paar stevige hindernissen. De voorsprong op de achtervolgers ligtnog steeds rond de 15 seconden.
zondag 23 mei om 15:07
Nog 6,5 km - Riesebeek gaat aan! Hij probeert weg te rijden met Campenaerts, maar Riesebeek krijgt hem er niet af. Het verschil met de achtervolgers slingt iets, nu zo'n vijftien seconden.
zondag 23 mei om 15:05
Nog 7,5 km - Riesebeek en Campenaerts behouden hun voorsprong van een kleine halve minuut op de nu zeven achtervolgers, waaronder Mollema. Het peloton rijdt op dertien minuten, voor wat het waard is.
zondag 23 mei om 15:03
Nog 8,5 km - Campenaerts lijkt beter te kunnen dalen dan Riesebeek, maar de Nederlander weet nog aan te klampen. Mocht het tot een eindsprint komen tussen de twee, zal Riesebeek zijn kansen positief inschatten.
zondag 23 mei om 15:00
Nog 13 km - Mollema en Hermans hadden net even de rest van de achtervolgers achter zich gelaten, maar krijgen nu toch weer gezelschap van een deel van die groep. Van den Berg lijkt daar niet meer bij te zitten.
zondag 23 mei om 14:56
Nog 15 km - Riesebeek en Campenaerts dalen in de stromende regen af op op de Gornje Serevo. Wordt één van deze twee de etappewinnaar?
zondag 23 mei om 14:54
Nog 16 km - Torres eraf! De Spanjaard kan het tempo van Riesebeek en Campenaerts niet bijbenen en dus gaan de Belg en de Nederlander als duo verder.
zondag 23 mei om 14:52
Veel publiek langs de kant in de finale van de etappe. Kan het drietal met Riesebeek de achtervolgers voorblijven?
zondag 23 mei om 14:51
Nog 18 km - In de groep van twaalf achtervolgers zet Cataldo maar eens aan om richting zijn ploeggenoot Torres (Movistar) te rijden. Het verschil is met 35 seconden al aardig groot.
zondag 23 mei om 14:49
Nog 18 km - Het drietal Riesebeek, Campenaerts en Torres begint aan de derde en laatste beklimming van de Gornje Serovo, met de rest van de kopgroep al op een halve minuut.
zondag 23 mei om 14:45
Nog 20 km - Het drietal werkt goed samen en pakt tien seconden op de rest van de kopgroep.
zondag 23 mei om 14:44
Nog 22 km - De volgende aanval in de kopgroep! Nu is het een drietal dat probeert te demarreren, met Oscar Riesebeek als Nederlandse vertegenwoordiging. Hij heeft Victor Campenaerts en Albert Torres bij zich.
zondag 23 mei om 14:38
Nog 25 km - Ook Wisniowski en Consonni probeerden het jiust, maar de rest van de kopgroep liet ze niet wegrijden. Het lijkt wel iets onrustiger te worden in de kopgroep, dat zich voor de derde keer aan de voet van de Gornje Serovo bevindt.
zondag 23 mei om 14:31
Nog 31 km - Daar is de eerste aanval vaniut de kopgroep, met Campenaerts en Riesebeek die het met z'n tweeën proberen. Ze lijken niet weg te komen, maar wellicht is dit het begin van een spectaculaire finale.
zondag 23 mei om 14:07
Nog 48 km - De kopgroep komt aan op de top van de Gornje Serovo en Dries de Bondt pakt opnieuw de drie punten. Mollema pakt er twee en Riesebeek één.
zondag 23 mei om 14:02
Nog 50 km - De kopgroep koerst voor de tweede keer op de Gornje Serovo, met nog steeds de voorsprong van elf minuten op het peloton. Straks wordt het klimmetje nog voor een derde keer opgefietst.
zondag 23 mei om 13:55
Nog 53 km - Nog altijd hebben we de kopgroep van vijftien, die zo'n 11 minuten voor het peloton uit rijdt. Wanneer gaat de koers daar losbarsten?
zondag 23 mei om 13:34
Nu de voorsprong van de kopgroep rond de 11.30 minuten ligt, kunnen we gaan speculeren over potentiële ritwinnaars die zich in deze kopgroep van vijftien beginnen. Wat kunnen Mollema, Van den Berg en Riesebeek?
zondag 23 mei om 13:24
Nog 76 km - Ook de drie punten bovenop de Gornje Serovo gaan naar Dries de Bondt, voor zijn landgenoot Harm Vanhoucke. Bauke Mollema komt als derde boven en pakt een puntje voor het bergklassement.
zondag 23 mei om 13:20
Nog 79 km - De vier achtervolgers zijn inmiddels gegrepen door het peloton, dat twaalf minuten achter de kopgroep rijdt. Het lijkt uitgesloten dat dit verschil nog goed wordt gemaakt.
zondag 23 mei om 13:16
De renners in de Giro worden van alle kanten aangemoedigd.
zondag 23 mei om 13:13
Nog 80 km - In het begin van het circuit zit een klimmetje richting Gornje Cerovo. Deze is slechts 1,7 kilometer lang, maar stijgt wel met liefst 8,5 procent. De kopgroep bevindt zich nu op die heuvel.
zondag 23 mei om 13:09
Nog 84 km - Waar het begin van de etappe enorm hectisch was met de valpartij, is het nu al een tijdje vrij overzichtelijk, met de kopgroep op grote afstand (nu elf minuten) van het peloton. De tussensprint werd zojuist gewonnen door Dries de Bondt, Bauke Mollema werd zesde en pakte drie punten. De kopgroep gaat beginnen aan een circuit wat voor een groot deel door Slovenië trekt. Dit circuit gaat tweeënhalf keer afgelegd worden vandaag.
zondag 23 mei om 12:51
Nog 97 km - Met een voorsprong van bijna tien minuten lijkt de kopgroep goede papieren te hebben om vooruit te blijven. INEOS Grenadiers controleert het rustig rijdende peloton.
zondag 23 mei om 12:36
Nog 107 km - De kopgroep blijft maar uitlopen, zowel op de achtervolgers (ruim vijfenhalve minuut) en het peloton (achtenhalve minuut). De renners hebben net een kleine klim, zonder categorie, gerond en komen over een kleine tien minuten aan bij een korte tussensprint.
zondag 23 mei om 12:24
Nog 113 km - Het peloton rijdt al op ruim zes minuten van de kopgroep, het viertal daartussen heeft ruim twee minuten te overbruggen.
zondag 23 mei om 12:20
Nog 117 km - Het peloton laat de kopgroep rijden: het verschil is al vijf minuten.
zondag 23 mei om 12:19
Wat een commotie zagen we eerder vandaag na de valpartij in het begin van de etappe, waarna de koers werd stilgelegd.
zondag 23 mei om 12:15
Nog 122 km - Een vierde opgave vandaag: Ruben Guerreiro van EF Education-NIPPO is ook afgestapt.