Wielerliefhebbers kijken al weken uit naar de veertiende etappe van de Giro d'Italia. De finish van de 205 kilometer lange bergrit ligt op de top van de Monte Zoncolan, een van de zwaarste cols van Europa.

De renners, en zeker de niet-klimmers, hebben nog het geluk dat de Giro-organisatie er pas voor de tweede keer voor heeft gekozen om de Zoncolan vanaf de 'makkelijke' kant te beklimmen.

De slotklim is nu 14,1 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent. In 2007, 2010, 2011, 2014 en 2018 moest het peloton nog 10 kilometer klimmen à 10,5 procent gemiddeld.

Ook vanuit Sutrio is de Zoncolan nog steeds een monsterlijke col, die voor grote verschuivingen in het klassement kan zorgen. Rozetruidrager Egan Bernal zal op zijn terrein willen proberen om nog wat verder uit te lopen op zijn concurrenten Aleksandr Vlasov (+45 seconden) en Damiano Caruso (+1.12 minuten).

Het is wel afwachten of Bernals ploeg INEOS Grenadiers zin heeft om de race te controleren. Zo niet, dan kan een avontuurlijke klimmer weleens dé zege van zijn carrière boeken.

Het profiel van de veertiende etappe.

Het profiel van de veertiende etappe.
Het profiel van de veertiende etappe.
Foto: Giro d'Italia

Mollema moet hopen op ruimte van peloton

Een van die avonturiers is Bauke Mollema. De Nederlander zat deze Giro al een aantal keer in de goede vlucht en richt zich volledig op ritzeges.

De Zoncolan is het zwaartepunt van de veertiende etappe, maar niet de enige hindernis.

Zo'n 70 kilometer voor de streep doemt de Forcella Monte Rest op. Absoluut geen Zoncolan, maar de col van twee categorie is met een lengte van 10,5 kilometer en een gemiddelde stijging van 5,9 procent een behoorlijk voorgerecht op het spektakel dat in de finale zonder twijfel gaat komen.

Start: 11.30 uur
Verwachte finishtijd: rond 17.30 uur

Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐⭐⭐ Egan Bernal
⭐⭐⭐⭐ Aleksandr Vlasov, Hugh Carthy, Simon Yates
⭐⭐⭐ Daniel Martin, Davide Formolo
⭐⭐
Jai Hindley, Giulio Ciccone
⭐ Bauke Mollema