De 212 kilometer lange twaalfde etappe van de Giro d'Italia tussen Siena en Bagno di Romagna kent een bergachtig profiel. De kans is groot dat de etappewinnaar donderdag uit de vroege vlucht zal komen.

De grootste obstakels bevinden zich in de tweede helft van de etappe, met twee beklimmingen van de tweede categorie. In de absolute finale van de etappe wordt er nog een klim van de derde categorie beklommen. De finish ligt na de afdaling van die laatste klim.

Potentiële ritwinnaars moeten dus behalve klimcapaciteiten ook daalkunsten bezitten, om de klus af te kunnen maken in de laatste afdaling. Bauke Mollema zou zomaar zijn zinnen gezet kunnen hebben op deze etappe.

De Nederlander heeft in deze Giro al een aantal keer een gooi gedaan naar de etappezege, maar nog zonder succes. In deze etappe met veel klimwerk en veel kansen voor een succesvolle vroege vlucht kan Mollema een nieuwe poging wagen.

Het profiel van de twaalfde Giro-etappe.

Het profiel van de twaalfde Giro-etappe.
Het profiel van de twaalfde Giro-etappe.
Foto: Giro d'Italia

Finish ligt in afdaling na lange beklimmingen

Na de start in Siena zet het peloton koers richting Florence, de hoofdstad van Toscane. De eerste 60 kilometer mag dan enigszins heuvelachtig zijn, pas na het passeren van Florence doemt het echte klimwerk op.

Dat begint met de Monte Morello van de derde categorie, waarna de Passo della Consuma en Passo della Calla (beide van de tweede categorie) opdoemen. Deze twee beklimmingen hebben hun hoge categorie vooral te danken aan hun lengte (respectievelijk 17,1 en 15,3 kilometer lang), want met gemiddelde stijgingspercentages van 5,7 en 5,5 zijn het geen steile reuzen.

Voor de laatste klim van de dag, de Passo del Carnaio (derde categorie), geldt met een lengte van 10,8 kilometer en een stijgingspercentage van 5,1 hetzelfde. Op de top van deze berg is het nog een kleine 10 kilometer tot de eindstreep. De eerste 6 kilometer bestaat uit een afdaling, waarna de laatste kilometers vrijwel volledig vlak zijn.

Start: 11.30 uur
Verwachte finishtijd: rond 17.15 uur

Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐⭐⭐ Bauke Mollema
⭐⭐⭐⭐⭐ George Bennett
⭐⭐⭐⭐ Ruben Guerreiro
⭐⭐⭐⭐ Felix Grossschartner
⭐⭐⭐ Thomas De Gendt
⭐⭐⭐ Pello Bilbao
⭐⭐ Daniel Felipe Martínez
⭐ Davide Formolo
⭐ Filippo Ganna