Dylan Groenewegen kijkt tevreden terug op de eerste tien dagen van de Ronde van Italië. De sprinter van Jumbo-Visma won nog niet, maar dat is nu ook niet zijn grootste doel.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de Giro d'Italia

"Koersritme opdoen, hardheid kweken. Dan komen de resultaten wel", zei Groenewegen dinsdag. "Ik merk dat het elke dag beter gaat. Ik kijk naar het grotere plaatje."

De renner van Jumbo-Visma maakt in Italië zijn rentree in het peloton na een schorsing van negen maanden. In de eerste tien etappes sprintte hij naar een vierde, zevende en achtste plaats. De Noord-Hollander vindt het niet gek dat een zege er nog niet inzat. "Uiteindelijk heb ik bijna veertien maanden niet gekoerst. Dat voel je wel en werk je niet zomaar weg, zeker niet in een wedstrijd zoals de Giro."

Het was eigenlijk de bedoeling dat Groenewegen zijn rentree in de Ronde van Hongarije zou maken. "Ik had voor Hongarije kunnen kiezen en daar misschien wel een ritje kunnen winnen, maar daar word ik uiteindelijk niet veel beter van."

"Met een rittenkoers van drie weken bouw ik weer die hardheid op, doe ik veel meer koersritme op en dat is op de langere termijn een betere zaak, zeker voor de doelen die nog komen na de Giro. Het is een investering in de toekomst. Ik wil gewoon weer de 'oude Dylan' worden, het niveau van vroeger halen."

Dylan Groenewegen (rechts) feliciteert Tim Merlies na diens winst in de tweede etappe van de Giro.

Dylan Groenewegen (rechts) feliciteert Tim Merlies na diens winst in de tweede etappe van de Giro.
Dylan Groenewegen (rechts) feliciteert Tim Merlies na diens winst in de tweede etappe van de Giro.
Foto: Getty Images

'Ik knijp de remmen misschien iets sneller dicht'

Voor Groenewegen was het vooraf de grote vraag hoe hij zou reageren in een massasprint, nadat hij vorig jaar de zware valpartij van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen veroorzaakte. "Zou ik me er wel tussen durven gooien? Maak ik wel de juiste keuzes in de sprint?"

"In het begin was het een beetje aanpoten, maar ik merk dat het elke dag, elke sprint beter gaat. Natuurlijk is zo'n rittenkoers even een tik voor mijn lichaam, maar dat hoort erbij na zo'n lange periode van training."

Groenewegen moet ook nog wennen aan de samenwerking met David Dekker en Edoardo Affini, ploeggenoten met wie hij nog niet eerder reed. "We moeten nog een beetje op elkaar ingespeeld raken. Veel ploegen doen er jaren over om een sprinttrein op te bouwen. Ik vind dat we het goed doen, we zijn er hard mee bezig, er is een goede coaching. De 'power' hebben we alvast, het is gewoon nog zaak om alles wat beter te timen in de finale zelf, de juiste keuzes te maken."

Groenewegen is door de crash met Jakobsen iets voorzichtiger geworden, merkt hij. "In de sprint speelt dat misschien nog een heel klein beetje door het hoofd, knijp ik de remmen misschien onbewust iets sneller dicht dan vroeger, maar dat zijn dingen die ook wel zullen slijten."

"Ik vind dat het over het algemeen wel heel goed gaat. Ik ben ook blij met de reacties in het peloton. Er zijn bijna geen slechte reacties. Vele jongens en ploegleiders heten me welkom. Dat voelt wel fijn. Er komen nog één of twee sprintkansen in deze Giro, hopelijk kunnen we die benutten."