Goedemiddag en welkom bij dit liveblog. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vanmiddag op de hoogte van de tiende etappe in de Giro d'Italia. Veel plezier!

maandag 17 mei om 15:24
Sagan: 'Mijn team was indrukwekkend vandaag'
Peter Sagan boekte vandaag zijn eerste etappezege in deze Giro, nadat zijn ploeg BORA-hansgrohe veel sprinters had gelost in de aanloop naar de sprint. "Mijn team was indrukwekkend vandaag. We gingen vol gas op de laatste twee klimmetjes", aldus de Slowaak. "Het was niet genoeg om iedereen te laten afvallen, maar ik ben blij dat ik heb kunnen winnen."
maandag 17 mei om 15:17
De top tien in de tiende etappe van de Giro:

 • 1. Peter Sagan (BORA-hansgrohe, Slo)
 • 2. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates, Col)
 • 3. Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation, Ita)
 • 4. Stefano Oldani (Lotto Soudal, Ita)
 • 5. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix, Bel)
 • 6. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix, Bel)
 • 7. Andrea Vendrame (AG2R-Citroën Ita)
 • 8. Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa, Ita)
 • 9. Elia Viviani (Cofidis, Ita)
 • 10. Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates, Col)
maandag 17 mei om 15:07
Peter Sagan wint de tiende etappe in de Giro d'Italia!

De tweestrijd tussen Sagan en Gaviria wordt gewonnen door de Slowaak. De eindsprint vond plaats met een uitgedund groepje door een valpartij in de laatste kilometer.
maandag 17 mei om 15:06
Nog 1 km - De laatste kilometer! We maken ons op voor de sprint!
maandag 17 mei om 15:04
Nog 2,5 km - Ondanks het hoge tempo probeert Jos van Emden toch te demarreren. Hij komt echter niet weg.
maandag 17 mei om 15:00
Nog 7 km - Het peloton stoomt zich op een vlak en recht stuk richting de laatste 1,5 kilometer, die met veel bochten nog verraderlijk kan zijn.
maandag 17 mei om 14:52
BORA-Hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan, heeft verschillende sprinters eraf weten te rijden, onder wie Dylan Groenewegen, Tim Merlier en Giacomo Nizzolo. Met nog vijftien overwegend vlakke kilometers voor de boeg ligt er een gouden kans voor Eli Viviani en Fernando Gaviria, die wel hebben standgehouden.
maandag 17 mei om 14:48
Nog 19 km - Egan Bernal en Remco Evenepoel strijden om enkele bonificatieseconden. Evenepoel (twee seconden) wint de strijd van Bernal (één seconde). De drie bonificatieseconden gaan naar de ploeggenoot van Bernal, Jhonatan Narváez.
maandag 17 mei om 14:41
Nog 24 km - Campenaerts en Nizzolo hebben de achtervolging opgegeven, waardoor laatstgenoemde dus niet voor de ritzege zal kunnen sprinten vandaag. Gaviria en Elia Viviani hebben zich wel kunnen handhaven in het peloton.
maandag 17 mei om 14:34
Nog 30 km - Giacomo Nizzolo probeert met hulp van ploeggenoot Victor Campenaerts uit alle macht om terug te keren in het peloton, maar de twee krijgen het verschil van 25 seconden nog niet dicht.
maandag 17 mei om 14:27
Nog 38 km - De renners komen aan op de top van de Valico della Somma. Fernando Gaviria hangt nog wel aan de staart van het peloton en heeft nu het zwaarste klimwerk achter de rug.
maandag 17 mei om 14:24
Nog 40 km - Eén voor één zakken de sprinters erdoorheen. Ook Giacomo Nizzolo valt weg uit het peloton.
maandag 17 mei om 14:19
Nog 42 km - Na Groenewegen moet de volgende topsprinter lossen uit het peloton: ook voor Tim Merlier gaat het te snel. Dat is de verdienste van de renners BORA-hansgrohe, dat met stevig kopwerk de sprinters overboord wil gooien, om zo Peter Sagan aan de ritzege te helpen.
maandag 17 mei om 14:19
Het peloton bevindt zich aan de voet van de Valico della Somma, een beklimming van de vierde categorie. Het is de laatste grote hindernis op weg naar de finish, die zo'n 40 kilometer van de top ligt.
maandag 17 mei om 14:16
Nog 44 km - Het is afgelopen voor Van der Hoorn en de rest van de kopgroep. Ze zijn gegrepen voor het peloton. Komt er een nieuwe vluchtpoging?
maandag 17 mei om 14:11
Nog 47 km - Van de voorsprong van de koplopers is nog maar vijftien seconden over en dus is het een kwestie van tijd voordat zij hun Waterloo vinden.
maandag 17 mei om 14:07
Nog 50 km - Oei, Dylan Groenewegen moet er al af. Het aanloopje na het gecategoriseerde klimmetje is de Amsterdamse sprinter al fataal. Zijn kansen op de etappezege lijken vandaag verkeken.
maandag 17 mei om 14:04
Nog 52 km - Simon Pellaud trekt hard door in de kopgroep en dat wordt Marengo te machtig. De Italiaan moet zijn medekoplopers laten gaan.
maandag 17 mei om 14:02
Nog 53 km - Door het stevige kopwerk van BORA-hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan, brengt het peloton de achterstand op de vijf koplopers terug tot iets meer dan een minuut. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de kopgroep stand gaat houden. Het volgende klimmetje staat voor de deur.
maandag 17 mei om 13:50
Nog 64 km - Het vlakke parcours wordt afgebroken door een bescheiden klimmetje: de Forca di Arrone. Het klimmetje vormt het startsein voor zo'n 40 kilometer klim- en daalwerk.
maandag 17 mei om 13:23
Weinig ontwikkelingen te melden in deze fase van de koers, nu het parcours even volledig vlak is en de voorsprong van de vijf koplopers stabiel blijft. Op zo'n veertig kilometer van de meet doemt er nog een klimmetje op, die een massasprint nog in de weg kan staan.
maandag 17 mei om 13:08
Nog 92 km - De kopgroep strijdt voor de punten bij de eerste van twee tussensprints vandaag. Rivi pakt tien punten, Marengo zes en Pellaud vier. Goossens en Van der Hoorn hebben weinig interesse in het puntenklassement en sprinten niet mee.
maandag 17 mei om 13:00
De situatie is redelijk stabiel, met nog steeds die voorsprong van ruim anderhalve minuut van de vijf koplopers. Behalve Taco van der Hoorn is ook Simon Pellaud een bekende naam voor de volgers van deze Giro. De Zwitser is deze Giro al meerdere malen betrokken geweest bij vluchtpogingen.
maandag 17 mei om 12:47
Nog 108 km - De renners zijn beneden na de afdaling van de Sella di Corno, waarna nu een vlak gedeelte volgt in de etappe. De situatie is onveranderd: de kopgroep heeft iets minder dan twee minuten voorsprong op het peloton.
maandag 17 mei om 12:31
Nog 122 km - Het verschil tussen de koplopers en het peloton loopt nu wel voorzichtig iets op, tot boven de twee minuten. De renners zijn aangekomen op de top van de Sella di Corno, en beginnen zo met de afdaling.
maandag 17 mei om 12:26
Het parcours gaat in de beginfase even omhoog, maar de renners gaan zodadelijk dalen en beginnen dan aan een lang vlak stuk.
maandag 17 mei om 12:19
Nog 128 km - Het peloton laat de voorsprong van de vijf koplopers niet verder oplopen dan anderhalve minuut. Een week geleden misrekende het peloton zich en kon Taco van der Hoorn de etappezege grijpen. Dat risico lijkt het peloton vandaag niet te willen nemen.
maandag 17 mei om 12:07
Nog 133 km- Het vijftal pakt zonder keihard door te rijden anderhalve minuut, dus het peloton lijkt zijn zegen ook te hebben gegeven aan deze kopgroep.

De vijf namen:

 • Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, Ned)
 • Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec, Zwi)
 • Kobe Goossens (Lotto Soudal, Bel)
 • Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizanè, Ita)
 • Samuele Rivi (EOLO-Kometea Cycling Team, Ita)
maandag 17 mei om 12:02
Nog 136 km - Waar het de afgelopen dagen barstte van de mislukte vluchtpogingen in de beginfase van de etappes, pakt een groepje van vijf meteen een minuut op het peloton. Daar zit Taco van der Hoorn bij, die de derde etappe van deze Giro won.
maandag 17 mei om 11:57
Start! De vlag zwaait, de renners mogen los! Zien we een vroege vlucht?
maandag 17 mei om 11:42
De renners zijn onderweg, maar dat is nog voor de officieuze start. De officiële start laat nog een aantal minuten op zich wachten.
maandag 17 mei om 11:23
De etappe begint vandaag wat later dan normaal, maar dat betekent niet dat de renners laat aankomen. De rit van vandaag is met 139 kilometer namelijk de kortste van deze Giro. De verwachting is dat de etappe van vandaag, ondanks wat heuvelwerk halverwege, gaat eindigen in een massasprint.
maandag 17 mei om 11:21
Met Egan Bernal in het roze begint het peloton vandaag aan de tiende etappe in de Giro. Normaal gesproken kent de Giro na de eerste week een rustdag, maar die is dit jaar dinsdag, morgen dus.