Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de Giro d'Italia
Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je op de hoogte van de achtste etappe in de Giro d'Italia. Veel plezier!

zaterdag 15 mei om 15:13
De top tien van de achtste etappe van de Giro:

 1. Victor Lafay (Cofidis)
 2. Francesco Gavazzi (EOLO-Kometa Cycling Team) +0.36
 3. Nikias Arndt (Team DSM) +0.37
 4. Nélson Olivera (Movistar) +0.41
 5. Giovanni Carboni (Bardianni-CSF-Falzanè) +0.44
 6. Kobe Goossens (Lotto-Soudal) +0.58
 7. Victor Campenaerts (Team Qhubeka-ASSOS) +1.00
 8. Alexis Gougeard (AG2R-Citroën Team) +1.54
 9. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) +3.04
 10. João Almeida (Deceuninck-Quick-Step) +4.48

De overige favorieten in het algemeen klassement en de rozetruidrager Attila Valter kwamen ook op 4.48 binnen.
zaterdag 15 mei om 15:06
De grote favorieten komen grotendeels gezamenlijk binnen. Alleen de Belg Louis Vervaeke en de Spanjaard Pelle Bilbao verliezen een handvol seconden. De roze trui blijft om de schouders van Attila Valter.
zaterdag 15 mei om 15:03
Valpartij! In het peloton, dat nog niet binnen is, gaan nog wat renners onderuit. Er zitten geen grote namen bij en ook voor de slachtoffers lijkt de schade niet groot.
zaterdag 15 mei om 15:00
Victor Lafay wint de achtste etappe in de Giro d'Italia!

Een knappe zege van de Fransman van Cofidis, die solo aankomt op de Guardia Sanframondi. Francesco Gavazzi komt te laat en wordt tweede.
zaterdag 15 mei om 14:58
Laatste kilometer! Gaat Lafay op jacht naar de ritzege? De Italiaan Francesco Gavazzi zet nog de achtervolging in.
zaterdag 15 mei om 14:55
Nog 2 km - Erop en erover! Lafay sluit niet alleen aan bij Carboni, hij rijdt hem ook meteen voorbij. Het is nu dus de Fransman die alleen aan kop rijdt.
zaterdag 15 mei om 14:54
Nog 2,5 km - Victor Lafay sluit aan! Hij springt weg uit het achtervolgende groepje en is in no-time bij Carboni aangekomen.
zaterdag 15 mei om 14:53
Nog 3 km - Campenaerts moet lossen en dat betekent dat Giovanni Carboni solo gaat richting de finish.
zaterdag 15 mei om 14:52
Nog 3,5 km - Campenaerts en Carboni hebben tien seconden gepakt. Gougeard hangt er nog tussen.
zaterdag 15 mei om 14:50
Nog 7 km - Nu zijn het Campenaerts en Carboni die wegspringen! Ook Gougeard probeert mee te komen, maar dat gaat nog niet van harte bij de Fransman.
zaterdag 15 mei om 14:45
In de top van het algemeen klassement lijken er geen verschuivingen plaats te gaan vinden. Of gebeuren er nog onverwachtse dingen op de slotklim richting Guardia Sanframondi?
zaterdag 15 mei om 14:44
Nog 9,5 km - Goossens en Campenaerts komen niet weg, maar het wordt wel steeds onrustiger in de kopgroep. Met de slotklim in aantocht proberen verschillende renners aan te vallen.
zaterdag 15 mei om 14:42
Nog 10 km - Vlak voor de klim proberen de twee Belgen ervandoor te gaan. Goossens gaat aan en Campenaerts volgt.
zaterdag 15 mei om 14:35
Nog 17 km - Het barst los in de kopgroep! Campenaerts probeert weg te spurten, maar dat mislukt. Over een paar kilometer gaan we beginnen aan het laatste klimmetje, waarvan de top ook de finishplaats is.
zaterdag 15 mei om 14:20
Nog 30 km- Gaviria is teruggekeerd in de kopgroep en dus is het negental weer compleet. Nogmaals de namen:


 • Nélson Olivera (Movistar)
 • Victor Lafay (Cofidis)
 • Francesco Gavazzi (EOLO-Kometa Cycling Team)
 • Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizanè)
 • Nikias Arndt (Team DSM)
 • Kobe Goossens (Lotto-Soudal)
 • Fernando Gaviria (UAE Team Emirates)
 • Alexis Gougeard (AG2R-Citroën Team)
 • Victor Campenaerts (Team Qhubeka-ASSOS)
zaterdag 15 mei om 14:10
Nog 38 km - Valpartij Fernando Gaviria! In de afdaling vliegt de Colombiaan uit de bocht en smakt op het asfalt. Hij zit wel weer op zijn fiets, maar is de aansluiting met de kopgroep in ieder geval voor even verloren.
zaterdag 15 mei om 14:01
Nog 46 km - Zonder grote ontwikkelingen is de kopgroep aangekomen op de kop van de Bocca della Selva en begonnen aan de afdaling. Het peloton rijdt daar zo'n 6.30 minuut achter.
zaterdag 15 mei om 13:56
De ploeg van rozetruidrager Attila Valter, Groupama-FDJ, rijdt al een lange tijd aan kop van het peloton. Echt hard doortrappen doen ze niet, want de voorsprong van de kopgroep blijft boven de zeven minuten.
zaterdag 15 mei om 13:50
Nog 53 km - Dylan Groenewegen heeft moeten lossen in het peloton. De beklimming van de Bocca Della Selva is de Amsterdammer te veel geworden.
zaterdag 15 mei om 13:39
Nog 58 km - De kopgroep is begonnen aan het grootste obstakel van deze etappe, de beklimming van de Bocca Della Selva. Na een lange afdaling volgt vervolgens in de laatste tien kilometer nog een klimmetje richting finishplaats Guardia Sanframondi.
zaterdag 15 mei om 13:27
Nog 62 km - Materiaalpech bij George Bennett, maar de Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma lijkt zonder problemen terug te kunnen keren in het peloton. Dat houdt de benen aardig stil in deze fase van de etappe.
zaterdag 15 mei om 13:14
Attila Valter rijdt op zijn gemak in het peloton en daar heeft de Hongaar alle reden voor. De hoogst geplaatste renner in de kopgroep is Nélson Olivera, op een kwartier van Valter. De huidige kopgroep vormt dus geen bedreiging voor zijn roze trui.
zaterdag 15 mei om 13:09
Nog 70 km - De voorsprong van de kopgroep is zeven minuten en dus lijkt het onvermijdelijk dat de etappewinnaar uit dit negental gaat komen. De renners bevinden zich aan de voet van de Bocca della Selva, een beklimming van de tweede categorie.
zaterdag 15 mei om 12:43
Nog 90 km - De vlucht krijgt alle ruimte van het peloton en heeft een voorsprong van meer dan vijf minuten. De renners naderen de tussensprint, waar enkele secondes (3, 2 of 1) te winnen zijn voor de eerste drie renners.
zaterdag 15 mei om 12:23
Nog 100 km - Dat we met de vlucht van de dag te maken hebben, is inmiddels wel duidelijk. Het peloton laat het negental gaan en laat het gat oplopen tot bijna drie minuten.
zaterdag 15 mei om 12:16
Nog 106 km - Met een uiterste krachtsinspanning is Campenaerts erin geslaagd om aan te sluiten bij de kopgroep, die nu dus uit negen renners bestaat. Nog altijd hebben ze een half minuutje op het peloton.
zaterdag 15 mei om 12:12
Nog 110 km - De vluchtpoging lijkt geslaagd, het groepje van acht pakt een halve minuut op het peloton. 

De namen:
 • Nélson Olivera (Movistar)
 • Victor Lafay (Cofidis)
 • Francesco Gavazzi (EOLO-Kometa Cycling Team)
 • Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizanè)
 • Nikias Arndt (Team DSM)
 • Kobe Goossens (Lotto-Soudal)
 • Fernando Gaviria (UAE Team Emirates)
 • Alexis Gougeard (AG2R-Citroën Team)


Victor Campenaerts (Team Qhubeka-ASSOS) is nog in de achtervolging en probeert aan te haken.
zaterdag 15 mei om 12:08
Nog 112 km - Opnieuw een vluchtpoging en deze lijkt wel een serieuze kans van slagen te hebben. Een groepje van acht is weg, waaronder Fernando Gaviria, die zijn zinnen gezet lijkt te hebben op de punten in de tussensprint. De Belg Victor Campenaerts is in de achtervolging op het achttal.
zaterdag 15 mei om 12:07
Het groene landschap is voorlopig het decor van de achtste etappe, die heel onrustig is, maar nog altijd zonder kopgroep.
zaterdag 15 mei om 11:59
Nog 120 km - Mäder en Batistella zijn ook niet weggekomen uit het peloton. Er zijn echter nog genoeg renners die de moed niet opgeven en een kopgroep proberen te vormen. Onder andere Taco van der Hoorn, de winnaar van de derde etappe, meldt zich vooraan.
zaterdag 15 mei om 11:57
Opgave Caleb Ewan! De Australiër houdt het na twee ritzeges voor gezien. De Australiër gaf voor de Giro al aan dat hij in alle drie de grote rondes dit jaar een rit wil winnen en daarom weleens vroegtijdig uit zou kunnen stappen als hij een ritzege binnen had. Dat moment is nu dus daar.
zaterdag 15 mei om 11:51
Nog 132 km - Samuele Batistella en Gino Mäder hebben een gaatje geslagen in de afdaling van een ongecategoriseerd klimmetje. De voorsprong is echter nog klein.
zaterdag 15 mei om 11:37
Nog 138 km - De renners moeten nu een strook van zes procent stijging afleggen. Nog altijd is het peloton bij elkaar, al blijft de onrust regeren.
zaterdag 15 mei om 11:28
Nog 144 km - De strijd om de vlucht van de dag is nog niet beslist. Een grote groep gooit weer de knuppel in het hoenderhok, maar het peloton, en dan vooral INEOS, lijkt nog niet zijn zegen te geven.
zaterdag 15 mei om 11:13
Nog 155 km - De vluchtpoging met Bernal is zoals verwachting niet geslaagd. Het is nu wachten op de volgende aanvalsgolven.
zaterdag 15 mei om 11:09
Nog 159 km - Rozetruidrager Atteli Valter zat in het tweede gedeelte van het gebroken peloton, maar de twee groepen zijn inmiddels weer samengesmolten. Ook Vicenzo Nibale en Romain Bardet kunnen opgelucht ademhalen, zij hadden de slag ook gemist en zaten in het tweede peloton.
zaterdag 15 mei om 11:07
Nog 162 km - Het is chaos troef in de openingsfase van de etappe. De kopgroep is nog altijd niet weg en het peloton is in tweeën gebroken.
zaterdag 15 mei om 11:01
Nog 165 km - Een grote groep maakt zich los van het peloton en een opvallende naam in die groep is Egan Bernal, de nummer drie in het algemeen klassement en misschien wel de topfavoriet voor de roze trui. Door zijn aanwezigheid lijkt het onwaarschijnlijk dat deze groep de ruimte gaat krijgen van het peloton.
zaterdag 15 mei om 10:53
Start! Er wordt gezwaaid met de vlag en meteen zien we de eerste aanvalspoging!
zaterdag 15 mei om 10:45
Over enkele minuten klinkt het startschot voor de officiële start van de etappe. Het profiel van de achtste rit ziet er als volgt uit.
zaterdag 15 mei om 10:34
De roze trui zit ook na gisteren nog om de schouders van de Hongaar Attila Valter. De Belg Remco Evenepoel volgt op elf seconden.

De top tien van het algemeen klassement:
 • 1. Attila Valter (Groupama-FDJ)
 • 2. Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) +11
 • 3. Egan Bernal (INEOS Grenadiers) +16
 • 4. Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) +24
 • 5. Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) +25
 • 6. Hugh Carthy (EF Education-Nippo) +38
 • 7. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) +39
 • 8. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) +41
 • 9. Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) +47
 • 10. Simon Yates (Team BikeExchange) +49