Mikel Landa heeft woensdag een streep door zijn aspiraties in de Giro d'Italia moeten zetten. De kopman van Bahrain Victorious kwam in de finale van de vijfde etappe hard ten val en werd per ambulance afgevoerd.

Onderzoek in het ziekenhuis in Riccione wees uit dat Landa een gebroken sleutelbeen heeft en dat hij ook meerdere ribben gebroken heeft. Hij blijft een nacht in het ziekenhuis en wordt nog verder onderzocht.

Joe Dombrowski, de nummer twee van het klassement, knalde in de finale van de vijfde rit hard op een seingever en nam Landa mee in zijn val. De 31-jarige Spanjaard bleef lang op het asfalt liggen en kon zijn weg in tegenstelling tot Dombrowski niet meer vervolgen.

Landa was als belangrijkste troef van zijn ploeg met grote ambities afgereisd naar Italië. Na de eerste vier etappes bezette de klimmer de vijftiende plaats in het klassement.

Mikel Landa knalde hard op een seingever.

Mikel Landa knalde hard op een seingever.
Mikel Landa knalde hard op een seingever.
Foto: Getty Images

Landa stond al eens op Giro-podium

Het is de tweede keer in vijftien deelnames aan een grote ronde dat Landa moet opgeven. De Spanjaard eindigde in 2015 als derde in de Giro en werd twee jaar geleden vierde in de Italiaanse rittenkoers. Op die plaats eindigde hij ook in de Tour van vorig jaar.

Ook de Rus Pavel Sivakov gaat donderdag niet meer van start in de Giro. De belangrijke ploeggenoot van Egan Bernal bij INEOS Grenadiers ging ook onderuit en haalde de finish nog wel, maar heeft zijn schouder te erg beschadigd om de koers voort te zetten.

De rit van donderdag was belangrijk geweest voor Landa en Sivakov. Het peloton gaat dan in een bergetappe twee beklimmingen van de tweede categorie en één col van de derde categorie over.