Goedemiddag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen in de vijfde etappe van de Giro d'Italia!

 • Giro d'Italia
 • Vijfde etappe
 • Uitslag:
 • Ewan wint rit, bijrol Groenewegen
 • Zware valpartij voor Landa
woensdag 12 mei om 16:07
Ewan na zege: 'Dit is een grote opluchting'
"Dit is een grote opluchting", zegt Caleb Ewan na zijn ritzege in het flash-interview. "Ik ben gewend om te winnen, maar de eerste massasprint verliep totaal niet goed en er rustte veel druk op mijn schouders en die van mijn ploeggenoten. De zenuwachtige momenten in de finale hebben geen invloed op me gehad."

"Voor de start van de Giro wilde ik sowieso één rit winnen en dat is nu gelukt", vervolgt de Australiër. "Maar ik ben nog erg hongerig. Ik wil zoveel mogelijk winnen. Ik zal het in de volgende sprints laten zien."
woensdag 12 mei om 15:53
Een pijnlijk beeld als Mikel Landa hard tegen het asfalt gaat in de laatste kilometers van deze sprintersrit in Cattolica. Uit foto's blijkt dat zijn nek is gestabiliseerd. Per ambulance is de favoriet voor de eindzege naar het ziekenhuis gebracht. Zijn Giro d'Italia zit er sowieso al op.
woensdag 12 mei om 15:50
Nizzolo weer eens tweede
Een opmerkelijk en pijnlijk feitje voor Giacomo Nizzolo: voor de elfde keer in zijn loopbaan is hij als tweede geëindigd in een Giro-etappe. Hij wacht nog altijd op zijn eerste ritzege in een grote ronde.
woensdag 12 mei om 15:47
Leider De Marchi laakt 'te gevaarlijke' aankomst
Rozetruidrager Alessandro De Marchi heeft na de zware valpartij van Mikel Landa geen goed woord over voor de aankomst in Cattolica. "Het was een idioot circus", zegt hij voor de camera van Eurosport. "Het was erg moeilijk en technisch. Het was te gevaarlijk. In de laatste 7 kilometer was er veel stress. Ik hoop dat de renners die gevallen zijn het goed maken."
woensdag 12 mei om 15:41
De valpartij van Mikel Landa werd ingeleid door Joe Dombrowski, de etappewinnaar van gisteren, die een seiner bij een vluchtheuvel over het hoofd zag en hard tegen het asfalt ging. Hij kon daarbij Landa niet ontwijken. De verwondingen van de Spanjaard zijn niet bekend.
woensdag 12 mei om 15:40
Einde Giro voor Landa: in ambulance naar ziekenhuis
Mikel Landa is niet over de finish in Cattolica gekomen. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, is te zien op beelden van de Italiaanse zender RAI. Dat betekent dat het einde Giro d'Italia is voor de Spaanse favoriet voor de eindzege.
woensdag 12 mei om 15:36
Bijrol voor Groenewegen
Dylan Groenewegen vertolkt een bijrol in deze massasprint. De Amsterdammer zit veel te ver van voren en komt eigenlijk amper aan sprinten toe. Meer dan de achtste plaats zit er niet in voor de sprinter van Jumbo-Visma.
woensdag 12 mei om 15:35
Tim Merlier, de etappewinnaar van afgelopen zondag en drager van de paarse puntentrui, kan geen rol van betekenis spelen in de massasprint. Na het gedrang klikt hij met zijn voeten uit het pedaal en verliest hij kostbare plekken.
woensdag 12 mei om 15:33
Dit is de uitslag van deze vierde etappe in de Giro d'Italia:

 1. Caleb Ewan
 2. Giacomo Nizzolo
 3. Elia Viviani
 4. Peter Sagan
 5. Fernando Gaviria
 6. Matteo Moschetti
 7. Andrea Pasqualon
 8. Dylan Groenewegen
 9. Manuel Belletti
 10. Davide Cimolai
woensdag 12 mei om 15:30
Caleb Ewan wint de hectische massasprint in deze vierde rit van de Giro d'Italia! Hij is onder anderen Giacomo Nizzolo te snel af.
woensdag 12 mei om 15:29
Nog 1 km - Daar is de vod voor de laatste kilometer! Wie gaat deze tweede sprintersrit kapen?
woensdag 12 mei om 15:28
Nog 1,5 km - Lotto-Soudal legt de rode loper uit voor zijn sprinter Caleb Ewan. Peter Sagan en Tim Merlier zitten in zijn wiel. Dylan Groenewegen is wat weggezakt in het duw- en trekwerk.
woensdag 12 mei om 15:28
Nog 3 km - Ondertussen zijn de drie koplopers ingerekend door het jagende peloton en zien we de sprinterstrein van Jumbo-Visma de dans leiden. Dylan Groenewegen is op het nippertje naar voren geslopen. Dat ziet er goed uit voor de Nederlandse ploeg.
woensdag 12 mei om 15:26
Nog 4 km - Het is onder anderen Mikel Landa die op het asfalt ligt in Cattolica. Dit lijkt einde Giro voor de Spanjaard die zo'n goede indruk maakte gisteren in de loodzware heuvelrit. Wat een tragedie voor de kopman van Bahrain Victorious.
woensdag 12 mei om 15:25
Nog 4,5 km Valpartij! Dit is een heel nare smak! Een motoragent en zeker drie renners liggen roerloos op de grond. De regie schakelt met de camera direct naar voren.
woensdag 12 mei om 15:23
Nog 6 km - Door de valpartijen en het bochtige parcours handhaven drie koplopers Simon Pellaud, Davide Gabburo en Alexis Gougeard hun voorsprong van zo'n vijftien seconden op het peloton. Gaan zij toch nog voor een verrassing zorgen?
woensdag 12 mei om 15:22
Nog 8 km - Van Dylan Groenewegen ontbreekt nog ieder spoor aan het front van het peloton. In de smalle en bochtige straten in Cattolica is het zaak om van voren te zitten. Passeren is nagenoeg onmogelijk.
woensdag 12 mei om 15:20
Nog 9 km Valpartij! Weer is er een valpartij te noteren in het peloton en dit keer zijn er meerdere renners bij betrokken. In een bocht gaan zeker drie renners tegen het asfalt. De schade lijkt mee te vallen.
woensdag 12 mei om 15:18
Nog 10 km - De sprintersploegen wachten niet op Pavel Sivakov en gaan in volle vaart richting finishplaats Cattolica. Ze hebben de drie koplopers binnen handbereik. Het verschil is nog maar een handvol seconden.
woensdag 12 mei om 15:17
Nog 12 km - Met Pavel Sivakov lijkt het niet meer goed te komen. De Rus rijdt zwaar gehavend aan zijn rechterschouder naast de ploegleiderswagen van INEOS Grenadiers en lijkt binnenkort op te geven. Dat is een flinke aderlating voor kopman Egan Bernal.
woensdag 12 mei om 15:13
Nog 16 km - Valpartij! Daar is de eerste smak al. Pavel Sivakov, een belangrijke helper van Egan Bernal, raakt de stoeprand en gaat hard tegen het asfalt. Het is te hopen dat de Rus zijn weg kan vervolgen.
woensdag 12 mei om 15:10
Nog 18 km - Dat de sprinters wat nerveuzer worden blijkt wel uit deze woordenwisseling tussen Fernando Gaviria en Nico Denz. De Colombiaan roept wat naar de Duitser en maakt een armgebaar. Onduidelijk is waarom. De finale is nu echt begonnen.
woensdag 12 mei om 15:07
Nog 21 km - Alexis Gougeard sluit aan bij Simon Pellaud en Davide Gabburo, maar lang lijkt hij niet te kunnen genieten van zijn uitvalspoging. Het peloton volgt op vijftien seconden. De sprintersploegen beginnen het tempo langzaam op te voeren richting de finish in Cattolica.
woensdag 12 mei om 15:03
Nog 24 km - Kijk eens aan, een nieuwe aanvaller! De Fransman Alexis Gougeard springt na een telefoontje met zijn ploegleider weg uit het peloton en gaat op jacht naar de twee koplopers, Simon Pellaud en Davide Gabburo.
woensdag 12 mei om 15:01
Nog 25 km - Des te dichter de renners bij finishplaats Cattolica komen, des te donkerder de wolken kleuren. Het peloton moet rekening houden met een plaatselijk buitje tijdens de massasprint. Met ook de bochtige laatste kilometers in ogenschouw genomen belooft het een zenuwslopende finale te worden in deze verder slaapverwekkende sprintersrit.
woensdag 12 mei om 14:58
Nog 28 km - De nervositeit begint toe te nemen in het peloton en dat is goed te zien aan een renner van Bahrain Victorious, die via de vluchtstrook een paar plekken opschuift en op een haar na een geparkeerde auto weet te ontwijken. De strijd om de posities is begonnen.
woensdag 12 mei om 14:56
Wie zijn de grootste kanshebbers voor de dagzege?
Over ruim een half uur zullen de renners over de meet komen in finishplaats Cattolica. En dat geeft ons nog even mooi de gelegenheid om te kijken naar de grootste kanshebbers voor de dagzege. Op dit biljartvlakke parcours verwachten wij een massasprint met deze favorieten:

⭐⭐⭐⭐⭐ Tim Merlier
⭐⭐⭐⭐ Caleb Ewan
⭐⭐⭐ Dylan Groenewegen, Elia Viviani
⭐⭐ Giacomo Nizzolo
⭐ Fernando Gaviria, Matteo Moschetti
woensdag 12 mei om 14:53
Nog 32 km - Vluchters Simon Pellaud en Davide Gabburo weten voorlopig nog van geen ophouden, ook al zullen ze waarschijnlijk weten dat ze vroeg of laten worden ingerekend door het peloton. Pellaud lacht zelfs zijn tanden bloot. De Zwitser vindt het wel mooi om in de slotfase van deze sprintersrit vooraan te rijden.
woensdag 12 mei om 14:45
Nog 41 km - Nee, de klassementsrenners zien geen brood in een sprint om één bonificatieseconde en gunnen die aan Filippo Fiorelli. Pellaud en Gabburo rijden nog altijd op kop van de koers, maar zitten met een voorsprong van 40 seconden binnen schootsafstand. Wanneer gaan de sprintersploegen hun treintje op de rails zetten voor de technische massasprint?
woensdag 12 mei om 14:37
Nog 45 km - De klassementsrenners lijken hun neus op te halen voor de bonificatieseconden die straks voor het oprapen liggen, want het zijn nog altijd de sprintersploegen die de dienst uitmaken in het peloton. Tim Merlier heeft zijn hele ploeg op kop gezet. De Belg wil niets aan het toeval overlaten.
woensdag 12 mei om 14:29
Nog 52 km - Door de ontsnapping van Simon Pellaud en Davide Gabburo gaat het tempo weer wat de lucht in en lijkt de finish iets na 17.30 uur te zijn. Pellaud en Gabburo krijgen overigens niet meer dan een minuut van het peloton. Over een kleine tien kilometer volgt nog een sprint om bonificatieseconden. Gaan de klassementsrenners daar nog werk van maken?
woensdag 12 mei om 14:19
Merlier weer met de handen omhoog?
Gaat Tim Merlier vandaag zijn tweede etappezege boeken in deze Giro d'Italia? De Belg van Alpecin-Fenix hoopt in elk geval van wel. "Deze finish ligt me wel", zegt hij voor de start van deze rit. "Vanaf 7 kilometer voor de finish wordt het een gevecht om de voorste plekken. Je moet dan eigenlijk al in positie zijn."
woensdag 12 mei om 14:13
Nog 65 km - Simon Pellaud en Davide Gabburo krijgen alle ruimte van het peloton. Ze hebben een paar kilometer na hun aanval al één minuut voorsprong op de grote groep. Hoelang gaan zij het volhouden? Hun ploegmakker van Androni Giocattoli-Sidermec en Bardiani-CSF-Faizanè bleven zo'n 70 kilometer vooruit. Zo veel ruimte zullen ze niet krijgen, want alles staat vandaag in het teken van de massasprint in finishplaats Cattolica.
woensdag 12 mei om 14:08
Nog 69 km - Uit het niets schrikken er twee renners wakker en hebben we een nieuwe kopgroep. Het zijn de Zwitser Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) en de Italiaan Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè). Ze pakken al gelijk een voorsprong van tien seconden.
woensdag 12 mei om 14:01
Nog 75 km - De renners houden vanmiddag uitstekend rekening met de kantoorwerkers, want de finish lijkt in dit tempo pas rond 18.00 uur te zijn. Is dit de vijfde etappe van de Giro d'Italia of een lange trainingsrit met 184 renners? Het antwoord laat zich raden.
woensdag 12 mei om 13:51
In het peloton is er op dit moment weinig te beleven, maar onderweg hoeven de renners zich niet te vervelen. Zo reden ze al langs een imposant vrachtwagenmonument op een rotonde in San Lazzaro di Savena.
woensdag 12 mei om 13:39
Zo ziet een sanitaire stop eruit in het peloton. De renners hebben daar alle tijd voor, want hard gaat het allerminst in het peloton.
woensdag 12 mei om 13:29
Nog 100 km - De renners hebben nog precies 100 kilometer af te leggen en dat belooft een lange zit te worden, want niemand durft meer ten aanval te trekken na de snelle inrekening van de Italianen. Toch schuiven de sprintersploegen wat nerveus naar voren. Het is onduidelijk waarom.
woensdag 12 mei om 13:18
Nog 105 km Samensmelting! In een tijdsbestek van nog geen tien minuten zijn de Italiaanse vluchters Umberto Marengo en Filippo Tagliani ingerekend door het peloton. Ze hadden liefst vijf minuten voorsprong, maar die is helemaal geslonken toen de tussensprint in zicht was. Wie durft het nu aan?
woensdag 12 mei om 13:17
Nog 107 km - Het peloton komt tien seconden te laat voor de volle buit bij de tussensprint. Fernando Gaviria is de snelste man van de topsprinters en blijft Tim Merlier en Elia Viviani nipt voor. Dat belooft wat voor de massasprint straks. Filippo Tagliani wint de tussensprint.
woensdag 12 mei om 13:14
Nog 108 km - Het antwoord wordt nu gegeven: uit het niets is het peloton hard gaan doortrappen. De sprinters hopen nog de punten van de vluchters bij de tussensprint weg te kapen. Die volgt over 1 kilometer. De voorsprong bedraagt nog maar 45 seconden.
woensdag 12 mei om 13:10
Nog 110 km - Maakt het peloton meer tempo of zijn de Italiaanse vluchters Tagliani en Marengo aan een late lunchpauze begonnen? In elk geval is hun voorsprong geslonken tot onder de vier minuten.
woensdag 12 mei om 13:01
Nog 116 km - Het peloton is haast stapvoets onderweg naar finishplaats Cattolica. De renners rijden inmiddels ver boven het langzaamste schema van het routeboek. Dat betekent dat de finish zeker na 17.30 uur is. De twee Italiaanse vluchters hebben een voorsprong van zo'n vijf minuten.
woensdag 12 mei om 12:54
Groenewegen verwacht hectische finale
Dylan Groenewegen verwacht vandaag te kunnen gaan sprinten in de vlakke rit naar Cattolica. "Gisteren was het een zware dag voor de sprinters, het was een kwestie van overleven", zegt hij voor de start in Modena. "Maar vandaag zijn er geen heuvels meer en is er een kans voor de sprinters. Het wordt een zware en hectische finale. Maar ik heb vertrouwen in mijn team. Mijn vorm is oké. We gaan wat plezier maken en ik ga het proberen."