Goedemiddag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen in de vierde etappe van de Giro d'Italia.

 • Giro d'Italia
 • Uitslag:
 • Dombrowski wint rit, De Marchi pakt roze
 • Evenepoel verliest seconden op Bernal
dinsdag 11 mei om 15:49
Dit zijn de grootste verliezers onder de klassementsrenners:

 • João Almeida (Quick-Step, op 4.21 van Bernal)
 • George Bennett (Jumbo, op 1.29 van Bernal)
 • Vincenzo Nibali (Trek, op 0.34 van Bernal)
 • Joe Hindley (DSM, op 0.34 van Bernal)
dinsdag 11 mei om 15:44
De Marchi: 'Dit is de room van iedere renner'
"Mijn doel was de roze trui en dat is gelukt", zegt een verbouwereerde Alessandro De Marchi voor de camera. "Ik ben sprakeloos. Dit is de droom van iedere wielrenner, zeker van iemand uit Italië. Ik realiseerde dat vandaag een kans lag. Ik was bang dat ik te laat zou komen, maar je moet nooit opgeven."
dinsdag 11 mei om 15:39
Alessandro De Marchi is 34 jaar en won al drie ritten in de Vuelta a España, maar nog nooit droeg de Italiaan de leiderstrui in een grote ronde. In uitgerekend de Giro d'Italia, de ronde van zijn geboorteland, komt daar verandering in. Hij neemt de trui over van de geloste Filippo Ganna.
dinsdag 11 mei om 15:33
Dit is het klassement na deze eerste bergrit in de Giro:

 1. Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) - 13.50.44
 2. Joe Dombrowski (UAE) +0.22
 3. Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) +0.42
 4. Nélson Oliveira (Movistar) +0.48
 5. Attila Valter (Groupama-FDJ) +1.00
 6. Nicolas Edet (Cofidis) +1.15
 7. Aleksandr Vlasov (Astana) +1.24
 8. Remco Evenepoel (Quick Step) +1.24
 9. Alberto Bettiol (EF Education) +1.37
 10. Hugh Carthy (EF Education) +1.38
 11. Egan Bernal (INEOS) +1.39
dinsdag 11 mei om 15:30
Dit is de uitslag van deze eerste bergrit in de Giro d'Italia:

 1. Joe Dombrowski (UAE) - 4.58.38
 2. Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) +0.13
 3. Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè) +0.27
 4. Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) +0.29
 5. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) +0.29
 6. Attila Valter (Groupama-FDJ) +0.44
 7. Nicolas Edet (Cofidis) +0.49
 8. Nelson Oliveira (Movistar) +0.57
 9. Rein Taaramäe (Wanty-Gobert) +1.33
 10. Christopher Juul-Jensen (Team BikeExchange) +1.36
 11. Egan Bernal (INEOS) +1.37
dinsdag 11 mei om 15:26
João Almeida werd vooraf gezien als één van de kanshebbers van de eindzege, maar hij komt op zes minuten van ritwinnaar Joe Dombrowski binnen en moet zich in dienst gaan stellen van kopman Remco Evenepoel.
dinsdag 11 mei om 15:22
Egan Bernal komt als eerste favoriet op 1.37 van Joe Dombrowski over de streep, maar heeft onder anderen Aleksandr Vlasov en Mikel Landa in zijn wiel. Remco Evenepoel verliest 11 seconden op de Tour-winnaar van 2019.
dinsdag 11 mei om 15:21
Joe Dombrowski wint de vierde etappe van deze Giro d'Italia! De Amerikaan komt als eerste boven op de Colle Passerino, maar moet de roze trui laten aan Alessandro De Marchi. De Italiaan komt vlak achter Dombrowski over de streep en neemt de leiderstrui over van Filippo Ganna, die al vroeg lost.
dinsdag 11 mei om 15:19
Nog 1 km - Joe Dombrowski ziet de vod van e laatste kilometer! De Amerikaan van UAE Team Emirates gaat deze etappe op zeker winnen, maar pakt hij ook de roze trui? Hij moet dan 35 seconden overhouden op achtervolger Alessandro De Marchi.
dinsdag 11 mei om 15:17
Nog 2,3 km - Aanval Egan Bernal! De aanvallen volgen elkaar in rap tempo op. Bernal vliegt als een racket naar Mikel Landa toe en krijgt Aleksandr Vlasov in zijn wiel. Van Remco Evenepoel ontbreekt ieder spoor.
dinsdag 11 mei om 15:15
Nog 2,8 km - Aanval Mikel Landa! Zijn ploeg rijdt al de hele finale op kop en nu is het de beurt aan de Spaanse kopman om dat beulswerk te bekronen met tijdswinst op zijn concurrenten. Landa slaat direct een gat met de favorietengroep. Komen de andere favorieten nu ook uit hun hok?
dinsdag 11 mei om 15:13
Nog 3,5 km - Tien meter wordt twintig meter en twintig meter wordt ineens vijftig meter. Alessandro De Marchi verliest de aansluiting met Joe Dombrowski en moet alles uit de kast halen om de roze trui over de streep te trekken.
dinsdag 11 mei om 15:12
Nog 3,8 km - Joe Dombrowski neemt het roer over van Alessandro De Marchi en slaat een klein gat met de Italiaan. Ook Dombrowski kan het roze nog pakken. Hij staat in het klassement wel 39 seconden achter De Marchi.
dinsdag 11 mei om 15:11
Nog 4,3 km - Erop en erover voor Alessandro De Marchi! De Italiaan haalt met Joe Dombrowski in zijn wiel de twee koplopers bij en rijdt in zijn eentje weg. Nog 2 kilometer tot de top van de Colle Passerino.
dinsdag 11 mei om 15:09
Nog 4,8 km - Wat gebeurt er hier? João Almeida moet nu al lossen uit de groep met favorieten! De Portugees van Deceuninck-Quick Step, de nummer vier van vorig jaar, kan het tempo van Bahrain Victorious niet meer volgen. Remco Evenepoel moet de man van de Belgische ploeg worden.
dinsdag 11 mei om 15:07
Nog 5 km - Alessandro De Marchi ruikt de roze trui en stampt hard door in de achtervolgende groep. Hij zit al op 26 seconden van de twee koplopers. De Marchi staat dertiende in het klassement.
dinsdag 11 mei om 15:05
Nog 5,5 km - Ook het uitgedunde peloton is begonnen aan de Colle Passerino. De roze trui en de ritzege zijn eigenlijk al vergeven, dus de klassementsrenners kunnen elkaar alleen nog even testen. Gaat dat ook gebeuren op deze steile weg in de Apennijnen?
dinsdag 11 mei om 15:04

Nog 6 km - Nélson Oliveira en Alessandro De Marchi lijken de sterkste mannen in de achtervolgende groep en nemen direct het voortouw op de Colle Passerino. De voorsprong van koplopers Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen duikt ook gelijk onder de minuut. Het gaat heel spannend worden in de strijd om de roze trui. Taaramäe moet bij de meet 23 seconden op Oliveira pakken om zeker te zijn van het roze. De bonificatieseconden bij de streep zijn daarin niet meegerekend.

dinsdag 11 mei om 14:59
Nog 6,7 km - Taaramäe en Juul-Jensen zijn begonnen aan de slotklim, de Colle Passerino. De klim is 4,3 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 9,9 procent. Bij de top hebben ze nog 3 kilometer te rijden. Houden zij stand?
dinsdag 11 mei om 14:57
Nog 10 km - Ondertussen is door kopwerk van Deceuninck-Quick Step het peloton flink uitgedund. De grote namen zitten allemaal nog wel van voren. Ook George Bennett, de kopman van het Nederlandse Jumbo-Visma, is van de partij. Gaan de klassementsmannen elkaar voor het eerst testen op de slotklim?
dinsdag 11 mei om 14:54
Nog 12 km - Ruim 30 kilometer en onder loodzware omstandigheden rijden Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen samen vooruit in deze kletsnatte eerste bergrit, nadat Quinten Hermans hun tempo niet meer kon bijbenen. Eigenlijk zitten de twee al vanaf de meet in de voorste groep. Wie is de taaiste in deze slijtageslag?
dinsdag 11 mei om 14:49
Nog 16 km - Het gaat nu op en af richting de slotklim, de Colle Passerino die op 6,7 kilometer van de finish opdoemt. Koploper Christopher Juul-Jensen en Rein Taaramäe handhaven knap hun voorsprong van ruim een minuut op de 13-koppige achtervolgende groep. Volgt er een nieuwe stunt van de ploeg van ritwinnaar Taco van der Hoorn?
dinsdag 11 mei om 14:44
Nog 19 km - Bahrain Victorious rijdt hard door op de Montecreto en lijkt kopman Mikel Landa te willen lanceren in deze loodzware finale in de regen. Ook Deceuninck-Quick Step is op de afspraak. Remco Evenepoel en João Almeida zitten op de voorste rij. De roze trui gaan zijn niet meer veroveren, want koplopers Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen rijden nog zes minuten voor hen uit.
dinsdag 11 mei om 14:37
Nog 21 km - Filippo Ganna lost! De rozetruidrager van INEOS Grenadiers houdt het na lang knechtwerk op kop van het peloton voor gezien en bolt langzaam uit. Na deze rit krijgen we dus definitief een nieuwe leider in het algemeen klassement. Maar wie wordt?
dinsdag 11 mei om 14:36
Nog 21 km - Door beulswerk van Matej Mohorič (Bahrain Victorius) en de knechten van Remco Evenepoel en João Almeida ontstaan er scheuren in het peloton. Gaan hier renners de boot missen?
dinsdag 11 mei om 14:33
Nog 21 km - Christopher Juul-Jensen is overduidelijk de friste niet meer na zo'n lange dag op kop van de koers. De 31-jarige Deen rijdt schokschouderend en met een grimas op zijn gezicht in het wiel van Rein Taaramäe, die overduidelijk wat makkelijker op zijn fiets zit. Of is dit een pokerspel om de ritzege?
dinsdag 11 mei om 14:31
Nog 23 km - Taaramäe en Juul-Jensen dansen op hun pedalen als ze op de flanken van de Montecreto rijden. Ze verdedigen nog altijd een voorsprong van één minuut op de achtervolgende groep, die momenteel nog maar uit veertien renners bestaat. De best geklasseerde renner van de oorspronkelijke kopgroep, nummer elf Oliveira, zit daar ook bij.
dinsdag 11 mei om 14:19
Nog 32 km - Taaramäe en Juul-Jensen hebben na een lange afdaling het eerste dal bereikt en zien de weg in Toscane weer eventjes oplopen. Richting de ruim 4 kilometer lange slotklim, de Colle Passerino, moeten ze nog wat niet gecategoriseerde heuveltjes bedwingen. Dat zijn niettemin flinke kuitenbijters. Zo volgt op 24 kilometer van de meet een heuveltje van 4 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,3 procent.
dinsdag 11 mei om 14:12
Nog 38 km - Deceuninck-Quick Step vindt het tempo van INEOS-Grenadiers waarschijnlijk te laag en neemt het roer in het peloton over. Gaat de Belgische formatie Remco Evenepoel of João Almeida uitspelen in de loodzware finale in de Apennijnen?
dinsdag 11 mei om 14:09
Quinten Hermans is er inmiddels tussenuit gevallen, maar met Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen kleurde hij wel deze kletsnatte eerste bergrit in de Giro d'Italia. Taaramäe en Juul-Jensen rijden nu samen één minuut voor de twee achtervolgers Louis Vervaeke en Alessandro De Marchi uit.
dinsdag 11 mei om 14:02
Nog 44 km - Stoempend en harkend bereiken Christopher Juul-Jensen en Rein Taaramäe de top van de Montemolino, een kuitenbijter die overduidelijk is onderschat in het routeboek. De achtervolgers zijn flink ingelopen op de twee vluchters. Het gat is met 40 seconden teruggelopen tot 1.20.
dinsdag 11 mei om 13:58
Nog 45 km - Een aderlating voor Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Op het steile gedeelte van de Montemolino moet Quinten Hermans lossen. En dus blijven Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen samen over vooraan. Nog 2 kilometer tot de top.
dinsdag 11 mei om 13:55
Nog 46 km - Koen de Kort kan op de Montemolino het tempo in de achtervolgende groep niet meer volgen en moet lossen. Ook Nicola Venchiarutti hijst de witte vlag. De achtervolgende groep bestaat daardoor nog maar uit achttien renners.
dinsdag 11 mei om 13:53
Nog 48 km - Het begint er steeds beter uit te zien voor de drie koplopers op de Montemolino. Hun voorsprong op de achtervolgende groep bedraagt al bijna twee minuten, terwijl het peloton op ruim acht minuten volgt. Medekoploper Christopher Juul-Jensen lijkt het grootste obstakel voor Quinten Hermans en Rein Taaramäe om de dagzege en de roze trui te veroveren in deze kletsnatte bergrit. De Deen weigert over te nemen van de renners van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, de ploeg van ritwinnaar Taco van der Hoorn.
dinsdag 11 mei om 13:46
Nog 50 km - Rozetruidrager Ganna rijdt zich in het peloton helemaal leeg op de Montemolino, maar koplopers Taaramäe, Hermans en Juul-Jensen breiden hun voorsprong uit naar liefst acht minuten. Gaat Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux een dag na de sensationele ritzege van Taco van der Hoorn nog een etappe winnen en de roze trui pakken? Hermans staat 53 seconden achter Ganna, Taaramäe 57 seconden. Juul-Jensen kijkt al tegen een achterstand van ruim tien minuten aan in het klassement en kan de roze trui sowieso vergeten.
dinsdag 11 mei om 13:41
Nog 52 km - De drie koplopers Taaramäe, Hermans en Juul-Jensen zijn met een voorsprong van liefst zeven minuten begonnen aan de tweede klim van de dag, de Montemolino. De beklimming is 8,6 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 5,7 procent. In de laatste 2 kilometer loopt de weg gemiddeld 11,6 procent omhoog. Er zit zelfs een strook van 18 procent in.
dinsdag 11 mei om 13:32
Nog 58 km - De Montemolino doemt over een paar kilometer op voor de drie koplopers. Blijft het drietal ook op de tweede gecategoriseerde klim van de dag in goede harmonie rondrijden? Of trekt Christopher Juul-Jensen zijn eigen plan tegenover de twee renners van Wanty?
dinsdag 11 mei om 13:27
Wanneer gaat Filippo Ganna de witte vlag hijsen in het peloton? De rozetruidrager van INEOS-Grenadiers rijdt al uren op kop in deze kletsnatte bergrit, maar kan niet voorkomen dat de drie koplopers uitlopen naar een voorsprong van zo'n zes minuten. Het peloton lijkt het over een andere boeg moeten gooien om de vluchters bij te kunnen halen.
dinsdag 11 mei om 13:22
Nog 65 km - Quinten Hermans, Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen hebben een flinke marge genomen in de afdaling van de Castello di Carpineti. Zij rijden al zo'n 40 seconden voor de grote achtervolgende groep uit. Gaan Hermans en Taaramäe Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux nieuw dagsucces bezorgen na de fraaie ritzege van Taco van der Hoorn, gisteren?
dinsdag 11 mei om 13:17
Nog 69 km - In de lange afdaling van de Castello di Carpineti trappen Quinten Hermans, Rein Taaramäe en Christopher Juul-Jensen het gaspedaal diep in, want zij breiden hun voorsprong op het peloton uit naar een kleine zes minuten. In de grote groep leidt rozetruidrager Filippo Ganna nog altijd de achtervolging. Hij doet dat toch al zo'n 60 kilometer.
dinsdag 11 mei om 13:11
Nog 74 km - Pardoes is de live-verbinding terug in de Giro en zien we Rein Taaramäe, Christopher Juul-Jensen en Quinten Hermans samen de top van de Castello di Carpineti bereiken. Zij hebben zich van de andere twintig vluchters losgerukt en moeten de kletsnatte afdaling zien door te komen.
dinsdag 11 mei om 13:08
Nog 75 km - Op de flanken van de Castello di Carpineti lossen de eerste renners uit de kopgroep. Het zijn de Italianen Filippo Tagliani en Samuele Zoccarato.
dinsdag 11 mei om 13:06
Het gaat nog wel even duren voordat er live-beelden komen uit de Giro d'Italia. De RAI, die de wedstrijd uitzendt, laat weten dat het vliegtuig dat de verbinding mogelijk maakt heeft moeten landen vanwege de slechte weersomstandigheden. Ook de helikopter is aan de grond gezet.
dinsdag 11 mei om 13:04
Bij gebrek aan live-beelden moeten we het doen met de fraaie foto's uit de koers, zoals deze in het Italiaanse dorp La Stella. Door de Italiaanse weilanden vindt het peloton zijn weg naar de Apennijnen, die het decor vormt voor de finale van deze eerste bergrit in de Giro.