Goedendag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van etappe 2 in de Giro d'Italia. Veel plezier!
 
zondag 9 mei om 15:43
Merlier: "Ik ben heel erg trots"
Tim Merlier was uiteraard blij met zijn etappezege in de Giro. "Ik ben heel trots. Ik zat na de laatste rotonde in een goede positie. Daarna dacht ik alleen maar: 'sneller, sneller, sneller'. Ik kwam van ver, 250 meter ofzo, maar op het eind was het genoeg."
zondag 9 mei om 15:26
De top tien in de tweede etappe van de Giro:
 • 1. Tim Merlier (Alpecin-Felix)
 • 2. Giacomo Nizzolo (Qhubeka ASSOS)
 • 3. Elia Viviani (Cofidis)
 • 4. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)
 • 5. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
 • 6. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo)
 • 7. Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè)
 • 8. Lawrence Naesen (AG2R Citroën)
 • 9. Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation)
 • 10. Caleb Ewan (Lotto Soudal)
zondag 9 mei om 15:18
Tim Merlier wint de tweede etappe in de Giro!

De Belg Tim Merlier slaat toe! Tien jaar na het overlijden van Wouter Weylandt pakt een Belg de overwinning in een massasprint. Giacomo Nizzolo wordt tweede. Elia Viviani maakt het podium compleet. Dylan Groenewegen komt te laat om een serieuze gooi te doen naar de etappewinst en eindigt als vierde.
zondag 9 mei om 15:17
Nog 1 km - De laatste kilometer! Wie wint de eerste massasprint in deze Giro?
zondag 9 mei om 15:16
Nog 3 km - De klassementsrenners zijn veilig. Nu mogen de sprinters aan de bak.
zondag 9 mei om 15:15
Nog 4 km - Nu zijn de klassementsploegen nog aan de voorkant van het peloton te vinden, maar dat zal veranderen zodra de grens van de laatste drie kilometer gepasseerd is. Dan zijn de klassementsrenners veilig.
zondag 9 mei om 15:11
Het peloton jaagt nu met een snelheid van bijna zestig kilometer per uur over de Italiaanse wegen. Onder andere Jumbo-Visma, de ploeg van Dylan Groenewegen en David Dekker, meldt zich aan het front.
zondag 9 mei om 15:03
Nog 15 km - De sprintersploegen kiezen voorzichtig positie aan de voorkant van het peloton. De onvermijdelijke massasprint is in aantocht.
zondag 9 mei om 14:53
Nog 25 km - Het peloton heeft het inlopen van de koplopers precies getimed, want meteen na het inlopen van de koplopers is er een tussensprintje om bonificatieseconden. Rozetruidrager Filippo Ganna pakt drie seconden en Remco Evenepoel pakt er twee. Gianni Moscon pakt de laatste bonificatieseconde.
zondag 9 mei om 14:51
Nog 27 km - Daar is het moment waarop we eigenlijk vanaf het begin van de etappe zaten te wachten. De twee koplopers Tagliani en Marengo worden ingerekend. Nu is het woord aan de sprintersploegen.
zondag 9 mei om 14:37
Het peloton laat de voorsprong op de koplopers teruglopen tot ongeveer driekwart minuut. Tagliani en Marengo kunnen zich weinig illusies gaan maken en de sprintersploegen kunnen zich gaan voorbereiden op de eerste massasprint van deze Giro.
zondag 9 mei om 14:34
Nog 39 km - Tamelijk komisch moment in het peloton, waar Viviane denkt de tussensprint gewonnen te hebben, maar niet realiseert dat hij zojuist de boog voor de laatste veertig meter heeft gepasseerd. Gaviria reageert het snelste en pakt alsnog zes punten in de tussensprint.
zondag 9 mei om 14:22
Nog 45 km - De Italiaan Davide Gabburo gaat onderuit in het peloton, maar wordt snel weer op de fiets geholpen. Nog een ruime minuut hebben de koplopers op het peloton.
zondag 9 mei om 14:14
Nog 52 km - Stilte voor de storm, zo zou je de huidige fase in de koers kunnen noemen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de koplopers worden ingerekend, maar het peloton laat Marengo en Tagliani nog even vooruit rijden.
zondag 9 mei om 13:46
Het enige klimmetje van de dag is bedwongen en dus kunnen de renners nu zonder obstakels op weg naar de finish. Er zijn met Marengo en Tagliani dus nog twee koplopers over.
zondag 9 mei om 13:42
Nog 74 km - Nee, Albanese wordt teruggepakt door het peloton. Zijn grootste doel vandaag, de bergtrui, heeft Albanese al wel binnen.
zondag 9 mei om 13:40
Nog 75 km - Albenese kampt met technische problemen aan zijn fiets. Daarom moet hij zijn twee landgenoten aan kop laten gaan. Kan hij nog terugkeren?
zondag 9 mei om 13:30
Nog 83 km - De drie bergpunten gaan naar Vicenzo Albanese, die dus de eerste eigenaar wordt van de blauwe trui voor het bergklassement.
zondag 9 mei om 13:24
Nog 85 km - De drie koplopers beginnen met ruim anderhalve voorsprong aan het enige klimmetje van de dag, van de vierde categorie. Wie van de drie komt als eerste boven op de Montechiaro d'Asti? Die pakt namelijk de bergtrui.
zondag 9 mei om 13:14
Nog 91 km - Het gat tussen de drie koplopers en het peloton is weer terug rond de twee minuten, wat het peloton voorlopig een acceptabel verschil lijkt te vinden.

De drie koplopers, allen uit Italië:

 • Vicenzo Albanese (EOLO-Kometa)
 • Umberto Marengo (Bardani-CSF-Faizanè)
 • Filippo Tagliani (Androni Giocattoli - Sidermec)
zondag 9 mei om 13:00
Nog 100 km - De renners in het peloton nemen wat te eten en te drinken en als gevolg daarvan krijgen de koplopers iets meer ruimte. De voorsprong is bijna drie minuten, maar die lijkt bij lange na niet groot genoeg om vooruit te kunnen blijven.
zondag 9 mei om 12:48
Beelden van het peloton dat langs het Koninklijk Kasteel van Racconigi rijdt. Met nog een kleine 110 kilometer te gaan ligt de voorsprong nu een tijdje stabiel rond de 2.10 minuut.
zondag 9 mei om 12:34
Nog 116 km - De voorsprong van de koplopers is sterk teruggelopen en ligt nu iets boven de twee minuten. Het tempo in het peloton gaat omhoog.
zondag 9 mei om 12:16
Een gemoedelijk onderonsje tussen de leider van het algemeen klassement, Filippo Ganna, en misschien wel de grootste kanshebber om dat over drie weken in Milaan te zijn, Egan Bernal. Daar is in een ontspannen rijdend peloton ook alle ruimte voor.
zondag 9 mei om 12:01
Nog 137 km - Het peloton rijdt door Carmagnola, een dorpje met 25.000 inwoners. Dat doet het met een achterstand van vijf minuten op het drietal Italiaanse koplopers.
zondag 9 mei om 11:42
Rozetruidrager Filippo Ganna oogde ontspannen voorafgaand aan de start van de tweede etappe.
zondag 9 mei om 11:34
Nog 160 km - De koers kabbelt rustig voort met de drie koplopers, die beperkte ruimte van het peloton krijgen. Het verschil is bijna drie minuten.
zondag 9 mei om 11:27
In 2010 won Weylandt in de Giro nog de derde etappe van Amsterdam naar Middelburg.
zondag 9 mei om 11:19
Als eerbetoon aan Wouter Weylandt wordt er in de Giro niet meer met rugnummer 108 gereden, het rugnummer van Weylandt. Daarom rijdt Tejay van Garderen met rugnummer 109. Daarmee is de Amerikaan de enige renner met een rugnummer die eindigt op een '9'.
zondag 9 mei om 11:07
Nog 173 km - De eerste kopgroep in deze Giro wordt gevormd door drie Italianen. Vicenzo Albanese, Umberto Marengo en Filippo Tagliani hebben bijna twee minuten op het peloton.
zondag 9 mei om 10:58
Start! De eerste etappe in lijn in de Giro 2021 is onderweg!
zondag 9 mei om 10:38
Dit is het profiel van de etappe van vandaag. De renners krijgen slechts één gecategoriseerd klimmetje voor de kiezen, op zo'n negentig kilometer voor de finish, waardoor alles wijst op een massasprint.
zondag 9 mei om 10:23
Van de mannen die kans maken op de winst in het algemeen klassement deed Aleksander Vlasov goede zaken. Zo pakte hij veertien seconden op Hugh Carthy en Simon Yates, vijftien seconden op Egan Bernal en 25 seconden op Mikel Landa. Remco Evenepoel won wel vijf seconden op Vlasov. De Portugees Joao Almeida sloeg echter de grootste slag, met een minuut winst op Vlasov en dus nog meer op de andere concurrenten.
zondag 9 mei om 10:15
Filippo Ganna veroverde gisteren de roze trui door met overmacht de korte tijdrit te winnen. De Italiaan Edoardo Affini moest in 8,6 kilometer liefst tien seconden toegeven, terwijl de Noor Tobias Foss op dertien seconden derde werd. Jos van Emden was met een zesde plaats de beste Nederlander.
zondag 9 mei om 10:08
Na de tijdrit van gisteren zal het woord vandaag waarschijnlijk aan de sprinters zijn. Om 12.55 uur vertrekt het peloton met Filippo Ganna in de roze trui vanuit Stupinigi, om 179 kilometer later te arriveren in Novara.