De derde etappe van de Giro is 115 kilometer lang bijna volledig vlak, maar de laatste 75 kilometer kent een heuvelachtig profiel. De rit kan daardoor een prooi worden voor zogenoemde puncheurs als Peter Sagan.

Voor pure sprinters als Dylan Groenewegen, die zondag als vierde finishte, is de etappe van Biella naar Canale door de heuvelachtige eindfase waarschijnlijk te lastig om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Sagan kan in de strijd om dagsucces concurrentie krijgen van onder anderen Caleb Ewan, Diego Ulissi en Giacomo Nizzolo. Naast dagsucces is er ook een grote slag te slaan in het puntenklassement om de paarse trui, die nu nog om de schouders zit van de etappewinnaar van zondag, Tim Merlier.

Of Filippo Ganna na maandag nog in bezit is van de roze trui als leider van het algemeen klassement, is ook nog maar de vraag. In tegenstelling tot de bijna volledig vlakke sprintetappe van zondag, kunnen er op maandag beperkte tijdsverschillen optreden.

Het profiel van de derde Giro-etappe.

Het profiel van de derde Giro-etappe.
Het profiel van de derde Giro-etappe.
Foto: Giro d'Italia

Drie klimmetjes binnen 40 kilometer

De heuvels volgen elkaar snel op na de vlakke 110 kilometer. Binnen 40 kilometer wachten een klimmetje van de derde categorie en twee van de vierde categorie. Op 15 kilometer van de finish volgt nog een ruim 2,5 kilometer lange heuvel met een stijgingspercentage van 7,1.

De laatste 100 meter is ook niet vlak. De renners eindigen op een strook met een stijgingspercentage van 15 en dat zou de eventuele laatst overgebleven sprinters nog de kop kunnen kosten.

Start: 12.20 uur
Verwachte finishtijd: 17.15 uur

Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐⭐⭐ Peter Sagan
⭐⭐⭐⭐ Caleb Ewan
⭐⭐⭐⭐ Diego Ulissi
⭐⭐⭐⭐ Giacomo Nizzolo
⭐⭐ Rémi Cavagna
⭐⭐ Matej Mohoric
⭐⭐ Patrick Bevin
⭐ Gianluca Brambilla