Annemiek van Vleuten heeft donderdag de eerste etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. De Nederlandse renster van Movistar kwam ondanks een val in een afdaling met een ruime voorsprong solo over de finish. In de Ronde van de Algarve sloeg Ethan Hayter een dubbelslag.

Van Vleuten ging in de laatste afdaling van de 125 kilometer lange heuvelrit onderuit, maar zat snel weer op de fiets. Ze bereikte de streep met een voorsprong van twee minuten op de Spaanse Mavi García.

Op haar andere concurrentes pakte Van Vleuten direct 2.20 minuten tijdswinst, waardoor ze na de eerste dag al riant aan de leiding gaat in het algemeen klassement. Janneke Ensing was op de elfde plaats de tweede Nederlandse

Het was voor Van Vleuten haar derde zege van het seizoen. De 38-jarige Europees kampioene was eerder de sterkste in Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen.

De Volta a la Comunitat Valenciana Féminas telt vier etappes en eindigt zondag. Er wordt in elke rit veel geklommen in de omgeving van Valencia.

Anna van der Breggen veroverde vorig jaar de eindzege in de Ronde van Valencia. De regerend wereldkampioen is er dit jaar niet bij, omdat haar ploeg SD Worx zich niet heeft ingeschreven.

Dubbelslag voor jonge INEOS-renner Hayter

In de Ronde van de Algarve won Ethan Hayter een zware bergetappe. Na drie stevige beklimmingen in de laatste 35 kilometer kwam de pas 22-jarige Brit van INEOS Grenadiers als eerste van een klein groepje over de finish.

Hayter neemt de leiding in het klassement over van Sam Bennett. De Ierse sprinter moest net als ploeggenoot Fabio Jakobsen al vroeg lossen in de zware rit.

Kort achter Hayter legde João Rodrigues van de pro-continentale ploeg W52-FC Porto beslag op de tweede plaats. INEOS had de koers stevig in handen, want Iván Sosa en Sebastián Henao werden respectievelijk vijfde en zesde.

De Ronde van de Algarve duurt nog tot en met zondag.