Vincenzo Nibali is op tijd hersteld van een gebroken pols om zaterdag aan de start van de Giro d'Italia te verschijnen, zo heeft zijn ploeg Trek-Segafredo maandag bekendgemaakt.

Drie weken geleden brak de 36-jarige Italiaan zijn pols bij een valpartij op de training. "Het was een race tegen de klok en ik ben heel blij dat ik die gewonnen heb", zegt Nibali maandag in een persbericht.

"Sinds mijn val heb ik aan niks anders gedacht dan herstellen om mee te kunnen doen aan de Giro. Ik ben niet in de topvorm die ik hoopte te hebben en zal ook heel voorzichtig moeten zijn bij het rijden in het peloton. Het is onzinnig en onmogelijk om nu te zeggen of ik voor het klassement of voor ritzeges ga."

Bauke Mollema en de Italiaan Giulio Ciccone zijn de andere twee kopmannen van Trek-Segrafredo in de Giro. Matteo Moschetti is de sprinter van dienst en Koen de Kort, de Italianen Gianluca Brambilla en Jacopo Mosca en de Eritreër Amanuel Ghebreigzabhier staan de leiders bij.

Nibali won de Giro en 2013 en 2016. Hij is de enige oud-winnaar die dit jaar aan de start staat. De Brit Tao Geoghegan Hart, de winnaar van vorig jaar, kiest nu voor de Tour de France. Datzelfde geldt voor Richard Carapaz (Giro-winnaar 2019), Chris Froome (2018) en Nairo Quintana (2014).

Tom Dumoulin, die de Ronde van Italië in 2017 won, is (tijdelijk) gestopt en andere eindwinnaars zijn inmiddels ook niet meer actief.

Kreder en Van der Hoorn in ploeg Wanty

Taco van der Hoorn en Wesley Kreder gaan debuteren in de Giro. De Nederlanders zijn opgenomen in de selectie van de Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux.

De ploeg van Wanty bestaat verder uit de Italianen Simone Petilli, Riccardo Minali en Andrea Pasqualon, de Belg Quinten Hermans, de Est Rein Taaramäe en de Tsjech Jan Hirt.

"Hirt is onze man voor het algemeen klassement. Hij heeft in het verleden al bewezen dat hij drie weken lang kan meestrijden met de beste klimmers ter wereld", kijkt sportdirecteur Valerio Piva vooruit. "We rekenen op de tandem Kreder-Minali in de vlakke sprintetappes."

Van der Hoorn krijgt volgens Piva net als Petilli en Taaramäe een vrije rol. "Hij is een aanvaller pur sang, dus laat hem maar lekker koersen. Al zal hij ook af en toe ook een handje toesteken in de sprints. Daar is hij gezien zijn grote motor zeker toe in staat."

De 104e Giro begint zaterdag met een proloog van 8 kilometer in Turijn.