Julian Alaphilippe heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De wereldkampioen achterhaalde Primoz Roglic in de laatste meters en kwam als eerste boven op de Muur van Hoei.

Voor Alaphilippe was het zijn vijfde deelname aan de Waalse Pijl, waar hij tweemaal eerder zegevierde en nooit lager dan de tweede plaats eindigde. De Fransman ging op het juiste moment aan, nadat Roglic op de slotklim een flink gat had geslagen.

Met zijn derde zege in de Waalse Pijl heeft Alaphilippe alleen Alejandro Valverde (vijf overwinningen) nog boven zich op de erelijst. De bijna 41-jarige Spanjaard legde achter Roglic beslag op de derde plaats.

De etappe werd gekleurd door Maurits Lammertink, die zondag in de Amstel Gold Race ook al in de vroege kopgroep zat. Hij werd met iets meer dan een kilometer te gaan pas achterhaald door de groep favorieten.

Bauke Mollema was op de elfde plaats de beste Nederlander. Wout Poels moest genoegen nemen met de 22e plek.

Eerder op de dag werd de Waalse Pijl bij de vrouwen ook al gewonnen door de wereldkampioen. Anna van der Breggen boekte in haar laatste jaar als prof haar zevende zege op rij in de Ardennenklassieker.

Van der Breggen breidt imponerende zegereeks uit in Waalse Pijl
72
Van der Breggen breidt imponerende zegereeks uit in Waalse Pijl

Startverbod voor UAE Emirates

UAE Team Emirates had woensdagochtend een startverbod gekregen. Diego Ulissi en een staflid waren positief getest op het coronavirus. Hoewel beiden daarna drie keer negatief testten, besloot de Belgische overheid de quarantaine niet op te heffen.

Daardoor mochten titelverdediger Marc Hirschi en Tour-winnaar Tadej Pogacar niet van start. UAE Emirates hoopt zondag wel mee te doen aan Luik-Bastenaken-Luik.

Al vroeg in de 193 kilometer lange koers ontstond een kopgroep van acht renners, onder wie Lammertink. Pas aan de voet van de Muur van Hoei werd de Nederlander als laatste van de vluchters ingerekend door het peloton.

Een groep van zo'n vijftig renners begon daardoor aan de korte maar steile slotklim. Roglic ging als eerste aan en pakte een ruime voorsprong. In de laatste 50 meter stak Alaphilippe de Sloveen van Jumbo-Visma nog net voorbij en schonk hij zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step alweer de twintigste zege van het seizoen.