Goedendag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Waalse Pijl. Veel plezier!

 • Waalse Pijl
 • Van der Breggen wint vrouwenkoers 
 • Alaphilippe de sterkste bij de mannen
woensdag 21 april om 14:33
Roglic: "De beste heeft gewonnen"
Primoz Roglic kon leven met zijn tweede plaats achter Julian Alaphilippe. "Hij was gewoon de sterke, felicitaties naar hem. Hij verdiende het om te winnen."

"Ik was er gewoon, dus waarom niet?", verklaart de Sloveen zijn vroege aanval op de Muur van Hooi. "Als ik sterkere benen gehad, had ik gewonnen. Maar ik ben blij met mijn niveau."
woensdag 21 april om 14:15
De top tien van de Waalse Pijl

 • 1. Julian Alaphilippe
 • 2. Primoz Roglic
 • 3. Alejandro Valverde
 • 4. Michael Woods
 • 5. Warren Barguil
 • 6. Tom Pidcock
 • 7. David Gaudu
 • 8. Esteban Chaves
 • 9. Richard Carapaz
 • 10. Maximilian Schachmann
woensdag 21 april om 14:08
Julian Alaphilippe wint de Waalse Pijl!

Het is toch Alaphilippe! Roglic lijkt op weg naar de zege, maar Alaphilippe achterhaalt hem en gaat er in de laatste paar meter voorbij. IJzersterk gedaan door de wereldkampioen.
woensdag 21 april om 14:08
Roglic gaat ervandoor!
woensdag 21 april om 14:07
Laatste paar 100 meter. Nog een grote groep favorieten bij elkaar.
woensdag 21 april om 14:05
Nog 1,5 km - Lammertink wordt aan de voet van de Muur van Hoei toch ingerekend.
woensdag 21 april om 14:04
Nog 3 km - Meer dan twintig seconden voorsprong nu voor Lammertink. Maar de laatste beklimming van de Muur van Hoei moet uiteraard nog komen.
woensdag 21 april om 14:01
Nog 5,5 km - Lammertink houdt nog altijd stand! Hij loopt zelfs iets uit en heeft nu een voorsprong van boven de tien seconden.
woensdag 21 april om 13:58
Nog 8 km - Het drietal met Wellens is alweer ingerekend. Lammertink heeft nu in zijn eentje een marginale voorsprong op het peloton.
woensdag 21 april om 13:56
Nog 10 km - Lammertink rijdt nu alleen op kop, achtervolgd door Wellens, Omar Fraile en Moniquet, die weg was gevallen uit de kopgroep.
woensdag 21 april om 13:54
Nog 11 km - Ook in de kopgroep barst het los. Lammertink rijdt weg bij zijn medekoplopers. De voorsprong van de kopgroep was nog maar tien seconden.
woensdag 21 april om 13:53
Nog 11 km - Aanval! Tim Wellens gaat het proberen. Hij slaat een klein gaatje. Onder anderen Carapaz en Mollema proberen te volgen.
woensdag 21 april om 13:42
Nog 20 km - Howes is een taaie en hangt nog aan het elastiek van het kwartet vooraan. Zij rijden echter hard door om Howes definitief af te schudden.
woensdag 21 april om 13:39
Nog 20 km - Howes moet eraf in de kopgroep. Nog vier man aan de leiding.
woensdag 21 april om 13:37
Nog 24 km - De kopgroep is inmiddels wel uiteengevallen. Lammertink, Moniquet, Armée, Vervaeke en Howes rijden vooraan. Het peloton volgt op veertig seconden, Rosa en Velasco, afvallers uit de kopgroep, rijden daar nog tussen.
woensdag 21 april om 13:33
Nog 27 km - Eindelijk wat actie in het peloton. Een groepje probeerde zojuist weg te komen uit het peloton en hoewel dat mislukt, lijkt het wel het begin van de échte koers. Vlak daarna een kleine valpartij in het peloton, waar onder anderen Tom Pidcock bij betrokken is. De schade lijkt echter klein.
woensdag 21 april om 13:21
Nog 33 km - Sergio Higuita is definitief uit de koers gestapt. Hij heeft te veel last van zijn linkerknie na een valpartij.
woensdag 21 april om 13:19
Nog 34 km - Over zo'n 2 kilometer is de tweede beklimming van de Muur van Hoei aanstaande. De acht koplopers rijden nog altijd twee minuten voor het peloton uit.
woensdag 21 april om 13:10
Nog 42 km - De renners zijn nu op de beklimming van de Chemin des Gueuses. Hierna volgen nog vier klimmetjes, waaronder twee keer de Muur van Hoei.
woensdag 21 april om 13:03
Nog 46 km - In het peloton is outsider Sergio Higuita in botsing gekomen met een ploeggenoot. Hij lijkt last te hebben van zijn knie. De voorsprong van de acht koplopers is nog twee minuten.
woensdag 21 april om 12:44
Nog 60 km - De renners beklimmen voor de eerste keer de Muur van Hoei. Het gat tussen de koplopers en het peloton blijft langzaam teruglopen en is nu rond de 2.25 minuten.
woensdag 21 april om 12:28
Nog 70 km - Nog 10 kilometer voordat de renners voor de eerste keer de Muur van Hoei gaan beklimmen. De voorsprong van de koplopers is iets teruggelopen en bedraagt ongeveer 3.10 minuten.
woensdag 21 april om 11:51
Nog 95 km - We zijn halverwege de koers en de situatie is redelijk stabiel. Acht koplopers hebben een voorsprong van rond de vijf minuten op het peloton.

De acht namen:
Maurits Lammertink
Julian Mertens
Louis Vervaeke
Sander Armée
Sylvain Moniquet
Simone Velasco
Alex Howes
Diego Rosa
woensdag 21 april om 11:12
Nog 123 km - De situatie is al een tijdje stabiel, met die voorsprong van rond de vijf minuten voor de acht koplopers, onder wie de Nederlander Lammertink. De renners moeten nog elf klimmetjes afleggen, waaronder drie keer de Muur van Hoei.
woensdag 21 april om 11:05
Nog 128 km - De voorsprong van de koplopers is opgelopen tot vijf minuten. De ploeg van Alaphilippe rijdt op kop van het peloton en zorgt ervoor dat het gat niet te groot wordt.
woensdag 21 april om 10:37
Van der Breggen: 'Je kan wel zeggen dat dit de moeilijkste was'
Anna van der Breggen draagt haar zevende zege op rij in de Waalse Pijl op aan haar team SD Worx. "Ik ben heel blij dat ik de zege kon binnenhalen voor het team", zegt de winnares bij Sporza. "Je kan wel zeggen dat dit de moeilijkste was. We maakten wat tactische fouten, dus we moesten achtervolgen. Maar het team heeft het geweldig gedaan om dat te herstellen."

Van der Breggen had al eerder aangekondigd dat dit de laatste keer was dat ze deze koers heeft gereden. "Het is vreemd dat ik hier voor het laatst zit. Maar het is volgend jaar aan iemand anders. Ik ben blij dat ik het zo kan afsluiten."
woensdag 21 april om 10:29
Nog 150 km - We hebben nu acht koplopers. Naast Lammertink, Howes, Moniquet, Armée en Mertens zijn de achtervolgers Vervaeke, Rosa en Velasco aangesloten. De voorsprong op het peloton is nog steeds 3.10 minuten.
woensdag 21 april om 10:21
Nog 160 km - Bij de mannen zien we ondertussen vijf koplopers: de Nederlander Maurits Lammertink de Amerikaan Alex Howes en de Belgen Sylvain Moniquet, Sander Armée en Julian Mertens. Op een kleine twintig seconden volgen drie achtervolgers: Louis Vervaeke, Diego Rosa en Simone Velasco. Het peloton volgt op 3.10 minuten.
woensdag 21 april om 10:14
Anna van der Breggen wint de Waalse Pijl!

Wat een machtsvertoon! Van der Breggen rijdt weg bij Niewadoma en wint op indrukwekkende wijze voor de zevende (!) keer op rij de Waalse Pijl.
woensdag 21 april om 10:14
Laatste kilometer bij de vrouwen - Het gaat tussen Van der Breggen en Niewiadoma.
woensdag 21 april om 10:13
Laatste kilometer bij de vrouwen - Van der Breggen rijdt aan kop in het groepje en houdt een hoog tempo aan. Van Vleuten moet eraf.
woensdag 21 april om 10:12
Laatste kilometer bij de vrouwen - Winder is ingerekend op de Muur van Hoei. Wie van de favorieten gaat toeslaan?
woensdag 21 april om 10:11
Nog 1 km bij de vrouwen - Winder rijdt nog voorop bij de Muur van Hoei, maar lijkt het niet te gaan redden.
woensdag 21 april om 10:10
Nog 1,5 km - Nog 15 seconden voor Winder op de favorietengroep met dus onder anderen Vollering, Van der Breggen en Van Vleuten.
woensdag 21 april om 10:08
Nog 3,5 km - Winder houdt knap stand, maar de gevreesde Muur van Hoei moet natuurlijk nog komen...
woensdag 21 april om 10:05
Nog 6 km - Winder rijdt hard door en de voorsprong loopt op tot 25 seconden. Kan Winder daadwerkelijk alleen vooruit blijven?
woensdag 21 april om 10:01
Nog 9 km - Winder loopt toch weer uit en heeft vijftien seconden. De achtervolgende groep met de topfavorieten zal toch moeten gaan samenwerken om Winder terug te halen.
woensdag 21 april om 10:00
Nog 10 km bij de vrouwen - Demi Vollering probeert aan te vallen in het enorm uitgedunde peloton, die nog uit slechts negen vrouwen bestaat. Annemiek van Vleuten probeert ervoor te zorgen dat Vollering niet wegkomt. Ruth Winder lijkt zo ingelopen te worden. Ze heeft nog slechts enkele seconden voorsprong.
woensdag 21 april om 09:56
Nog 176 km bij de mannen - Drie renners, te weten Loïc Vliegen, Arne Marit en Petr Rikunov, probeerden net de aanval in te zetten, maar zij zijn weer teruggepakt. Het hele peloton is dus bij elkaar.
woensdag 21 april om 09:54
Nog 16 km bij de vrouwen - Ook voor Brand en Chabbey is het voorbij. Zij zijn weer ingerekend. Ruth Winder is nu in haar eentje in de aanval en ze pakt al een halve minuut.
woensdag 21 april om 09:46
Nog 20 km bij de vrouwen - Anna Henderson heeft Brand en Chabbey moeten laten gaan. Zij rijden dus nu met z'n tweeën aan kop. Ze hebben echter nog maar een voorsprong van iets meer dan tien seconden.
woensdag 21 april om 09:39
Door het afhaken van Tadej Pogacar lijken Primoz Roglic en Tom Pidcock de twee grote favorieten te zijn voor de zege in de Waalse Pijl. Al liggen renners als Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde op de loer.
woensdag 21 april om 09:29
Nog 30 km bij de vrouwen - De eerste beklimming van de Muur van Hoei is voltooid. De kopgroep heeft nog 25 seconden overgehouden op het peloton.