Goedendag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Amstel Gold Race. Veel plezier!

 • Van Aert en Vos winnaars in Amstel Gold Race
 • Liveticker
zondag 18 april om 15:57
Pidcock: "Ik denk dat ik de sterkste was"
Tom Pidcock kwam vierduizendste van een seconde tekort en moest zich tevreden stellen met een tweede plaats achter Wout van Aert. "Het zat enorm dicht bij elkaar. Het is frustrerend om met zo'n kleine marge te verliezen, maar ik ben nog steeds blij met een tweede plaats", vertelde Pidcock aan de NOS.

"Ik had eerder moeten gaan, want ik was sneller. Ik gaf Wout een gat, maar we kwamen te dicht bij de lijn. Ik was al te ver weg. Ik ben niet ontevreden, maar ik had natuurlijk kunnen winnen. Ik denk dat ik de sterkste was."
zondag 18 april om 15:51
Van Aert: "Ik kon het bijna niet geloven"
Wout van Aert won de Amstel Gold Race met een marge ten opzichte van Tom Pidcock die met het blote oog niet of nauwelijks gezien heeft. "Ik kon het bijna niet geloven. Het is door de jury bevestigd, op het beeld is het amper te zien. Ik ben eigenlijk nog steeds niet zeker", lacht van Aert bij de NOS

"De sprint was op een hogere snelheid en vlakker dan woensdag (in de Vlaamse Pijl, red.). Ik zat niet in de beste positie, maar ik wilde wel vroeg aangaan omdat ik houd van lange sprints", verklaarde Van Aert. "Pidcock was ijzersterk, hij kwam weer als een duveltje uit een doosje, maar het was net genoeg."
zondag 18 april om 15:31
De top tien van de Amstel Gold Race:

 • 1. Wout van Aert
 • 2. Tom Pidcock
 • 3. Maximilian Schachmann
 • 4. Michael Matthews
 • 5. Alejandro Valverde
 • 6. Julian Alaphilippe
 • 7. Kristian Sbaragli
 • 8. Matej Mohoric
 • 9. Michal Kwiatkowski
 • 10. Tosh Van der Sande
zondag 18 april om 15:18
Wout van Aert wint de Amstel Gold Race!

Het verschil was ongelooflijk klein, maar Van Aert blijft Pidcock met het kleinst mogelijke verschil voor en schrijft de Amstel Gold Race op zijn naam.
zondag 18 april om 15:17
Is het Van Aert of Pidcock? Dat is de grote vraag, nadat beiden naast elkaar over de finish komen en niemand durft te juichen.
zondag 18 april om 15:16
Nog 1 km - Laatste kilometer! Wordt het Van Aert, Pidcock of Schachmann?
zondag 18 april om 15:15
Nog 2 km - Schachmann probeert weg te demarreren, maar komt niet weg bij Van Aert en Pidcock. De voorsprong is inmiddels weer opgelopen naar twintig seconden, waardoor we voorzichtig kunnen concluderen dat de winnaar bij het voorste drietal zit.
zondag 18 april om 15:11
Nog 5 km - Het gat naar het drietal wordt kleiner en ligt nu rond de vijftien seconden. Kunnen Van Aert, Pidcock en Schachmann uit de handen van de achtervolgers blijven?
zondag 18 april om 15:09
Nog 6,5 km - Gaat de winnaar in het drietal aan kop zitten? Na de heroïsche zege van Mathieu van der Poel in 2019, die op het allerlaatst vanuit een achtervolgend groepje iedereen nog voorbijreed, durft niemand dat meer zeker te zeggen.
zondag 18 april om 15:05
Nog 9 km - Het drietal voorop heeft een voorsprong van ruim twintig seconden op de grote groep achtervolgers. Pidcock en Van Aert zitten dus weer in hetzelfde schuitje, nadat de Belg woensdag in de Brabantse Pijl in de sprint geklopt werd door Pidcock.
zondag 18 april om 15:04
Nog 9,5 km - Tegenvaller voor Bauke Mollema, die lek rijdt en voorlopig afhaakt.
zondag 18 april om 15:02
Nog 11 km - Achter de drie koplopers bevindt zich een toch nog redelijk uitgebreide groep, waarin de meeste andere favorieten zitten. Alleen Roglic ontbreekt vooraan.
zondag 18 april om 15:01
Nog 13 km - Van Aert, Schachmann en Pidcock rijden weg en rijden nu vooraan.
zondag 18 april om 14:59
Nog 10 km - De afdaling van de Cauberg is begonnen en aan kop rijdt Michal Kwiatkowski weg bij de voorste groep, waar onder andere Carapaz en Valverde ook zitten.
zondag 18 april om 14:55
Nog 17,5 km - Ide Schelling is na een moedige poging ingerekend. Vervolgens zijn het Van Aert en Pidcock die met z'n tweeën weg proberen te komen. Zij krijgen aansluiting van Schachmann en Matthews. Alaphilippe komt er voorlopig niet bij.
zondag 18 april om 14:54
Nog 18 km - Materiaalpech Primoz Roglic. Hij staat stil langs de weg en moet wisselen van fiets. Ondertussen wordt er aan de voorkant van het peloton doorgereden. Hij moet proberen terug te komen bij de kop van de wedstrijd.
zondag 18 april om 14:53
Nog 19 km - Schelling begint aan de laatste beklimming van de Cauberg. In de laatste finaleronde zullen de renners een andere route afleggen en de Cauberg overslaan. De achtervolgende groep nadert Schelling nu echter met hoge snelheid.
zondag 18 april om 14:51
Nog 20 km - Schelling rijdt nog altijd op kop met een voorsprong van zo'n tien seconden op de achtervolgende groep, die samengeklonterd is en alle grote namen bevat.
zondag 18 april om 14:44
Nog 25 km - Vliegen wordt achterhaald door Schelling en Dewulf. Schelling trekt meteen door en slaat aan de voet van de Bemelerberg een gaatje met de andere twee. Wat rijdt Schelling een sterke Amstel Gold Race!
zondag 18 april om 14:40
Nog 28 km - Nu is Schelling samen met Dewulf op jacht naar Vliegen, die daar enkele seconden voor rijdt.
zondag 18 april om 14:38
Nog 30 km - Ide Schelling! De jonge Nederlander gaat op avontuur en rijdt weg uit de groep-Roglic. Hij sluit aan bij het drietal met Lammertink. De voorsprong op Roglic en co is echter slechts enkele meters.
zondag 18 april om 14:34
Nog 34 km - Onder leiding van Primoz Roglic heeft het voorste gedeelte van het peloton de oversteek weten te maken naar de groep-Van Baarle, die dus in de achtervolging is op Loïc Vlieger. Lammertink, Dewulf en Bernard rijden daar nog tussen.
zondag 18 april om 14:32
Nog 35 km - De Belg Loïc Vliegen is weggereden uit de kopgroep en rijdt nu solo vooraan!
zondag 18 april om 14:30
Nog 37 km - De groep-Van Baarle gaat aansluiten bij de tien koplopers. Dat betekent dat we nu zestien koplopers hebben.
zondag 18 april om 14:26
Nog 39 km - Ook Florian Sénéchal zit in de groep Van Baarle. Dat geldt ook voor Simon Clarke en Tosh van der Sande.
zondag 18 april om 14:25
Nog 40 km - Er heeft zich een groepje losgemaakt van het peloton, met onder andere Dylan van Baarle, Rui Costa en Sonny Colbrelli. Zij rijden zo'n halve minuut achter de koplopers, terwijl de achterstand van het peloton op dat tiental weer iets is opgelopen.
zondag 18 april om 14:19
We zien steeds meer aanvallen vanuit het peloton, maar voorlopig kan nog niemand serieus wegkomen. Met uitzondering van de tien koplopers uiteraard, die al de hele dag vooraan rijden. Hun voorsprong slinkt echter langzaam maar zeker.
zondag 18 april om 14:15
Nog 50 km - De koplopers lijken het niet te gaan redden. Het verschil met het uitgedunde peloton is nog maar ruim veertig seconden.
zondag 18 april om 14:08
Nog 52 km - De voorsprong van de kopgroep loopt nu hard terug. Anderhalve minuut is er nog over. Ondertussen is Maximilian Schachmann achterop geraakt in het peloton, en moet hard werken om daar weer terug te keren.
zondag 18 april om 14:07
Nog 52 km - Valpartij in het peloton! Onder andere Bob Jungels is daarbij betrokken. Ondertussen is een groep van elf, onder aanvoering van Rémi Cavanga, alweer teruggepakt door het peloton, nadat ze net gedemarreerd waren.
zondag 18 april om 13:58
Nog 59 km - Het peloton breekt uiteen! De grote favorieten als Van Aert, Alaphilippe, Roglic en Matthews lijken allemaal aan de goede kant van de breuk te zitten.
zondag 18 april om 13:51
Nog 65 km - De koers lijkt een beetje los te komen. Nu is er een groep van een man of acht dat wegrijdt uit het peloton. Zij worden ook snel weer opgepikt, maar het is wel een teken dat het onrustiger begint te worden in het peloton. De achterstand op de kopgroep loopt ook terug, naar zo'n 2.30 minuten.
zondag 18 april om 13:44
Nog 68 km - Het was een kort avontuurtje voor Power en Riesebeek. Het duo wordt weer ingerekend door het peloton.
zondag 18 april om 13:42
Nog 70 km - Oscar Riesebeek! De Nederlander sluit aan bij Power en rijdt nu voor het peloton uit.
zondag 18 april om 13:41
Nog 72 km - Daar is een aanval vanuit het peloton. Robert Power van Team Qhubeka ASSOS demarreert en pakt een paar meter. De voorsprong van de koplopers loopt terug tot nog iets boven de drie minuten.
zondag 18 april om 13:27
Het is voorlopig nog stilte voor de storm in Limburg. Wanneer gaat de koers echt losbarsten?
zondag 18 april om 13:26
Nog 82 km - Opvallende ontwikkeling in het peloton, waar Jasper Stuyven nu al moet lossen op de Cauberg. Stuyven won in maart nog Milaan-San Remo.
zondag 18 april om 13:06
Nog 97 km - Dat deze Amstel Gold Race voorlopig nog niet bepaald spectaculair is, is geen gewaagde uitspraak. Al sinds het begin van de koers zijn er tien koplopers. Hun voorsprong schommelt al een aanzienlijke tijd rond de vier minuten.

Nog een keer de tien namen: 

 • Edward Theuns (Trek-Segafredo)
 • Julien Bernard (Trek-Segafredo)
 • Stan Dewulf (AG2R-Citroën)
 • Sébastien Grignard (Lotto Soudal)
 • Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert)
 • Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert)
 • Ryan Gibbons (UAE)
 • Chad Haga (DSM)
 • Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles)
 • Anders Skaarseth (Uno-X)
zondag 18 april om 13:03
De motoren die vanochtend tijdens de vrouwenkoers slachtoffer zijn geworden van spijkers op de weg zijn definitief 'uitgeschakeld' voor de rest van de Amstel Gold Race, zo meldt 1Limburg
zondag 18 april om 12:20
Enkele motorrijders reden eerder vandaag lek, omdat er spijkers op de weg waren gestrooid. De politie meldt aan L1 dat het een moedwillige actie lijkt.
zondag 18 april om 12:14
Nog 132 km - De tien koplopers hebben nog zo'n vier minuten voorsprong op het peloton, waarin alle grote namen zitten.