Vini Zabù heeft donderdag zelf besloten niet mee te doen aan de Giro d'Italia. De Italiaanse wielerploeg kwam vorige maand opnieuw in opspraak door een positieve dopingtest.

"We trekken ons uit liefde voor het wielrennen terug uit de belangrijkste race voor een Italiaanse renner", meldt Vini Zabù donderdag in een verklaring. De ploeg wordt vervangen door Androni Giocattol-Sidermec.

Matteo De Bonis (25) werd op 16 februari bij een controle buiten de wedstrijden om betrapt op gebruik van het verboden middel epo. Zijn ploeggenoot Matteo Spreafico testte vorig jaar oktober tijdens de Giro al positief bij een dopingtest. Bij hem werden sporen van ostarine gevonden.

Op twee positieve tests bij één ploeg binnen twaalf maanden staat een schorsing van 15 tot 45 dagen voor dat hele team. De disciplinaire commissie van de UCI doet daar binnenkort uitspraak over.

Vini Zabù, dat als ProTeam één niveau onder de WorldTour acteert, kiest er nu zelf al voor om zijn wildcard voor de Giro terug te geven.

Het Italiaanse team, waarbij de Nederlanders Etienne van Empel en Wout van Elzakker onder contract staan, had eerder al gemeld voorlopig niet aan wedstrijden deel te nemen.