Fabio Jakobsen kan zondag toch zijn rentree maken in het peloton. De openingsetappe in de Ronde van Turkije werd aanvankelijk geschrapt vanwege de vele sneeuw op het parcours, maar de organisatie maakte later zaterdag bekend met een alternatieve route te komen.

Voor zondag is er een korte etappe van 72,4 kilometer uitgetekend in Konya. Dat is maandag ook de start- en finishplaats van de tweede etappe. Die rit is 144,9 kilometer lang.

Het peloton zou zondag aanvankelijk van Nevsehir naar Ürgüp gaan, in het midden van het land. Het sneeuwt daar al 48 uur onafgebroken, waardoor de wegen grotendeels onbegaanbaar zijn. De Ronde van Turkije duurt tot en met volgende week zondag.

Voor Jakobsen worden het zijn eerste wedstrijdkilometers sinds zijn zware crash in de Ronde van Polen. Hij raakte daarbij in augustus vorig jaar zwaargewond, lag enkele dagen in coma op de intensive care en moest meerdere operaties aan het gezicht ondergaan.

Jakobsen verheugt zich op rentree: 'Ik kom uit een heel diep dal'
192
Jakobsen verheugt zich op rentree: 'Ik kom uit een heel diep dal'

Jakobsen nog onzeker over bereiken topniveau

Na een maandenlange revalidatie is de 24-jarige Betuwenaar nog onzeker over wat hij kan presteren in Turkije. "Het is niet vanzelfsprekend dat ik weer op het hoogste niveau kan terugkeren na zo'n vreselijke smak. Maar ik hoop dat ik het nog steeds kan", blikte hij vooruit op zijn rentree.

Behalve Deceuninck-Quick-Step, de ploeg van Jakobsen, doen er met Astana en Israel Start-Up Nation maar twee andere WorldTour-teams mee in Turkije. Naast Jakobsen staan er nog twee Nederlanders op de startlijst: Jetse Bol (Burgos BH) en Arvid de Kleijn (Rally Cycling).