Mikkel Honoré heeft vrijdag op merkwaardige wijze de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De jonge Deen van Deceuninck-Quick-Step kreeg de rit cadeau van zijn medevluchter en ploeggenoot Josef Cerný.

Direct na het startschot in de 160 kilometer lange vijfde etappe maakten Honoré en Cerný deel uit van een zevenkoppige kopgroep, waarin ook de Nederlander Ide Schelling reed. Bij de beklimming van de Urkaregi op 30 kilometer van de streep viel de groep uiteen en bleven Honoré, Cerný en Julien Bernard vooraan over.

Op een oplopende weg naar finishplaats Ondarroa demarreerde Honoré. Cerný zag dat Bernard loste en sprong snel naar het wiel van Honoré, waarna ze samen naar de streep reden. Een sprint om de zege kwam er niet. Cerný liet Honoré winnen en beiden kwam juichend over de finish.

Brandon McNulty hoefde niet te vrezen voor zijn leiderstrui. De Amerikaan van UAE Team Emirates kwam vooraan in het peloton over de meet en handhaafde daarmee zijn voorsprong van 23 seconden op nummer twee Primoz Roglic.

Zaterdag is de laatste rit van de Ronde van het Baskenland. De slotetappe voert de renners over onder andere drie klimmen van de eerste categorie. De finish ligt op de top van de Usartza, een col van 4,6 kilometer met een gemiddelde stijging van 8,7 procent.

Voor de appgebruikers: klik op de video om de beelden van de finish te bekijken.