Goedendag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van de wielerkoers Dwars door Vlaanderen. Veel plezier!

 • Dylan van Baarle wint Dwars door Vlaanderen
 • Mathieu van der Poel speelt geen rol van betekenis
woensdag om 14:56
Van der Poel: "Ik had een slechte dag vandaag"
Mathieu van der Poel begon als één van de grote favorieten aan Dwars door Vlaanderen, maar moest al vroeg lossen en speelde geen rol van betekenis in de finale. "Ik had een slechte dag vandaag. Dat wist ik al heel vroeg, het draaide echt niet goed in het begin. Het was niet mijn dag."

Van der Poel zegt zich echter geen zorgen te maken voor aankomende zondag, als de Ronde van Vlaanderen op de rol staat. "Nee, ik kan het wel plaatsen. Beter vandaag dan zondag."
woensdag om 14:46
De top tien van Dwars door Vlaanderen:
 • 1. Dylan van Baarle
 • 2. Christophe Laporte
 • 3. Tim Merlier
 • 4. Yves Lampaert
 • 5. Tosh van der Sande
 • 6. Alexander Kristoff
 • 7. Greg van Avermaet
 • 8. Anthony Turgis
 • 9. Florian Sénéchal
 • 10. Jasper Stuyven
woensdag om 14:44
Van Baarle: "Deze is heel speciaal"

Dylan van Baarle hechtte veel waarde aan zijn overwinning in Dwars door Vlaanderen. "Deze staat heel hoog op mijn lijstje overwinningen. Om een semiklassieker te winnen, in de koers waar ik ook mijn eerste podiumplek behaalde... deze is heel speciaal."

Van Baarle rondde in Waregem een indrukwekkende solo van 50 kilometer af. "Ik voelde me vrij goed. Ik zei tegen Ethan Hayter dat hij tempo moest maken. Toen trok ik door en hoopte ik een paar jongens mee te krijgen. Dat gebeurde niet. De laatste 30 kilometer dacht ik alleen maar: 'karren maar, karren maar.' Ik ben blij dat ik het gehaald heb."
woensdag om 14:30
Voor Mathieu van der Poel werd het niet de Dwars door Vlaanderen waarop hij gehoopt had, maar met Dylan van Baarle wint er dus alsnog een Nederlander in Waregem. Hij is de tiende Nederlander die deze koers wint.
woensdag om 14:30
De groep van Van der Poel is op het eind nog aangesloten bij de achtervolgers, waardoor Tim Merlier nog de kans krijgt om naar de derde plaats te sprinten. De tweede plaats is voor de Fransman Christophe Laporte.
woensdag om 14:24
Dylan van Baarle wint Dwars door Vlaanderen! Van Baarle krijgt na een geweldige solo wat hij verdient en boekt een prachtige zege in Waregem.
woensdag om 14:23
Nog 1 km - De laatste kilometer voor Van Baarle!
woensdag om 14:22
Nog 2 km - Het lijkt niet meer mis te kunnen gaan voor Van Baarle, die gaat zorgen voor de dertiende Nederlandse zege in Dwars door Vlaanderen.
woensdag om 14:20
Nog 4 km - Dylan van Baarle is bezig aan een enorm indrukwekkende en lange solo en lijkt geen krimp te geven. Alleen een instorting in de laatste 4 kilometer lijkt zijn zege nog in de weg te kunnen staan.
woensdag om 14:15
Nog 7 km - De beklimmingen zijn voorbij, maar er komt zo nog wel een kasseienstrook aan voor de renners. Van Baarle lijkt voorlopig niet te breken en behoudt zijn voorsprong van een halve minuut.
woensdag om 14:12
Nog 11 km - Het is tijd voor de Nokereberg, de laatste beklimming van vandaag. Van Baarle begint met een voorsprong van een halve minuut op de groep- Van Avermaet en 47 seconden op de groep-Kristoff. Alaphilippe en Van der Poel rijden daar een aardig eind achter.
woensdag om 14:10
Nog 12 km - Van der Poel laat zich na een goede kopbeurt afzakken in zijn groep. Voor hem lijkt de koers voorbij.
woensdag om 14:06
Nog 15 km - Overal is het chaotisch en spectaculair, maar de voorsprong van Dylan van Baarle blijft voorlopig stabiel rond de halve minuut. Het zou een ongelooflijk knappe prestatie zijn van de Nederlander als hij de rest voor kan blijven.
woensdag om 14:05
Nog 16 km - Van der Poel lijkt zich te richten op het helpen van de sprinter in zijn team, Tim Merlier. Zij moeten echter wel bijna anderhalve minuut goedmaken op Van Baarle.
woensdag om 14:02
Nog 18 km - Aanval Campenaerts! Hij krijgt onder anderen Van Avermaet en Stuyven met zich mee.
woensdag om 14:00
Nog 19 km - Van Baarle is aan de voet van de beklimming van de Holstraat. Nog altijd is zijn voorsprong op de groep-Van Avermaet een halve minuut.
woensdag om 13:56
Nog 22 km - Mathieu van der Poel zit overigens ook weer in de groep met Alaphilippe.
woensdag om 13:55
Nog 24 km - Terpstra is alweer ingerekend door Alaphilippe en co. De voorsprong van Van Baarle op de eerste achtervolgers (onder anderen Van Avermaet) blijft voorlopig stabiel rond de halve minuut. Van Baarle is bezig aan de beklimming van het Vossenhol.
woensdag om 13:52
Nog 25 km - Niki Terpstra is weggereden uit de groep-Alaphilippe. Kan de tweevoudig winnaar van deze koers zich nog mengen in de strijd om de eindzege?
woensdag om 13:51
Nog maar eens een situatieschets in deze chaotische Dwars door Vlaanderen:

1. Dylan van Baarle rijdt nog steeds in zijn eentje aan kop
2. De groep met onder anderen Van Avermaet en Stuyven volgt op een halve minuut
3. Weer vijftien seconden daarachter zit een groep met onder anderen Politt en Kristoff
4. Groep met Alaphilippe en Terpstra
5. Daarachter zit Van der Poel, die deze koers opgegeven lijkt te hebben.
woensdag om 13:46
Nog 29 km - Van der Poel is nog nergens te bekennen, hij is op de beklimming van de Trieu er volledig doorheen gezakt. Het is nog even zoeken naar Alaphilippe, die de groep met Van Avermaet nog niet heeft bereikt.
woensdag om 13:44
Nog 31 km - Het pelotonnetje met Van Avermaet heeft een halve minuut achterstand op Van Baarle, die nog steeds standhoudt.
woensdag om 13:41
Nog 34 km - Daar is Alaphilippe! Hij rijdt Van der Poel al voorbij en is bijna bij het peloton waarin Van der Poel net heeft moeten lossen.
woensdag om 13:40
Nog 35 kmVan der Poel moet lossen. De topfavoriet moet het peloton voorlopig laten gaan.
woensdag om 13:38
Nog 36 km - Elia Viviani valt uit. Na zijn valpartij kan de Italiaan niet verder en moet hij dus de koers verlaten.
woensdag om 13:34
Nog 40 km - Het is bijna tijd voor de tweede beklimming van de Knoktenberg. Rui Olivera, Luke Durbridge en Victor Campenaerts zijn weggereden uit de groep-Van der Poel en rijden nu op 18 seconden van Van Baarle. Van der Poel en co volgen op een kleine veertig seconden van de enige koploper.
woensdag om 13:28
De groep van Van der Poel sluit aan bij de eerste achtervolgers.

De situatie nu:
1. Dylan van Baarle rijdt alleen aan kop
2. De achtervolgende groep met onder anderen Van der Poel, Van Poppel, Van Avermaet, Stuyven en Kristoff volgt op zo'n 36 seconden.
3. De groep van onder anderen Alaphilippe ligt daar nog achter, maar het is onduidelijk hoever.
woensdag om 13:24
Nog 45 km - De situatie is onoverzichtelijk, maar het lijkt erop dat ook Sénéchal in de eerste achtervolgende groep zit.
woensdag om 13:22
Nog 47 km - Onder anderen Greg van Avermaet, Tiesj Benoot en Warren Barguil zitten wel in de groep-Van der Poel. Zij hebben een achterstand van 43 seconden op Van Baarle. De achterstand van de achtervolgers is 20 seconden, waar ook Danny van Poppel inzit.
woensdag om 13:20
Nog 49 km - Belangrijk: Julian Alaphilippe is geen onderdeel van het eerste peloton, waar Van der Poel dus wel inzit. De Fransman rijdt ergens daarachter. Kan hij nog terugkomen?
woensdag om 13:19
Nog 50 km - De achtervolgers op Van Baarle:

 • Tim Wellens
 • Stan Dewulf
 • Ethan Hayter
 • Nils Politt
 • Alexander Kristoff
woensdag om 13:17
Nog 52 km - Daar gaat Mathieu van der Poel! Op de Berg ten Houte ontbrandt de koers. Van der Poel probeert een aanval te plaatsen vanuit het peloton, maar komt nog niet weg.
woensdag om 13:15
Nog 52 km - Dylan van Baarle valt aan! De Nederlander in dienst van INEOS heeft tien seconden voorsprong op vijf achtervolgers, die op hun beurt ook weer zo'n tien seconden hebben op het eerste peloton.
woensdag om 13:12
Nog 54 km - De koplopers zijn ingerekend. Het is nu wachten op de volgende aanval. Het peloton is op weg naar de Berg ten Houte. Door de val van Trentin is dat overigens een verbrokkeld peloton, waarbij onder andere Kasper Asgreen in het achterste gedeelte zit.
woensdag om 13:04
Nog 60 km - Een valpartij in het peloton, niet de eerste van vandaag. Onder andere Viviani en Trentin zijn onderuit gegaan op de kasseien.
woensdag om 12:57
Nog 65 km - Hayter leek al te zijn afgehaakt, maar heeft nu samen met Wallays toch weer de leiding. Vermeersch is daar niet meer bij. Hayter en Wallays hebben 32 seconden voorsprong op het peloton. Het is bijna tijd voor de beklimming van de Kortekeer.
woensdag om 12:47
Nog 85 km - Het tempo ligt nog steeds moordend hoog, namelijk op 48,5 km/u.
woensdag om 12:45
Nog 86 km - De voorsprong van Vermeersch en Walays is nog slechts 35 seconden en dus lijkt het er niet op dat zij tot het eind weg zullen blijven.
woensdag om 12:36
Nog 93 km - De Kluisberg en de Nieuwe Kwaremont zijn achter de rug. Over zo'n vijftien kilometer wordt de Kluisberg opnieuw beklommen. De twee Belgen hebben een voorsprong van 1.06 minuut op het peloton. Het is even onduidelijk waar Eekhoff zich precies bevindt.
woensdag om 12:26
Nog 100 km - Het peloton volgt op 1.10 minuut van de twee koplopers. Daartussen in bevindt zich een Nederlander, Nils Eekhoff, op 45 seconden achterstand.
woensdag om 12:25
Nog 101 km - Hayter is al afgehaakt, dus we hebben met Vermeersch en Walays twee Belgen aan kop.
woensdag om 12:19
Nog 106 km - Bij de mannen is er ondertussen een kopgroep van drie ontstaan. Het gaat om de Brit Ethan Hayer van INEOS en de Belgen Florian Vermeersch (LOTTO-Soudal) en Jelle Walays (Cofidis). Zij hebben een voorsprong van zo'n 35 seconden op het peloton.
woensdag om 12:13
Van Vleuten wint Dwars door Vlaanderen!

Annemiek van Vleuten doet het! Ze blijft in de sprint Niewiadoma voor en schrijft Dwars door Vlaanderen op haar naam.