Richard Freeman, de voormalige ploegarts van Team Sky (het huidige INEOS Grenadiers), is vrijdag door een medisch tribunaal in Manchester schuldig bevonden aan het verstrekken van doping aan een wielrenner.

Volgens het tribunaal bestelde Freeman het verboden middel testosteron "terwijl hij wist of dacht dat het aan een atleet zou worden gegeven om zijn prestaties te verbeteren". Het is niet bekend om welke renner het gaat.

Freeman, die tussen 2009 en 2017 voor de Britse wielerbond en Team Sky werkte, heeft toegegeven dat hij tien jaar geleden dertig zakjes testosteronpleisters heeft besteld. Hij hield tijdens de hoorzittingen echter vol dat die bedoeld waren als medicijn voor coach Shane Sutton, en niet als prestatiebevorderend middel voor een renner. Sutton ontkent op zijn beurt dat de testosteron voor hem was.

De geruchtmakende zaak tegen Freeman begon in februari 2019 en zou eigenlijk slechts een maand in beslag nemen, maar duurt nu al meer dan twee jaar. De volgende hoorzitting is aanstaande woensdag.

Het medische tribunaal moet bepalen of Freeman arts mag blijven, maar tijdens de zittingen ging het ook veel over doping.

Freeman heeft toegegeven dat hij "veel heeft gelogen" in de affaire rondom het pakketje met testosteron. Hij heeft een bekentenis afgelegd over 18 van de 22 aanklachten tegen hem.

Team Sky won zeven keer de Tour de France.

Team Sky won zeven keer de Tour de France.
Team Sky won zeven keer de Tour de France.
Foto: Pro Shots

Sky stelde dat het om foute bezorging ging

Het Britse antidopingagentschap UKAD onthulde in 2017 dat Freeman zes jaar eerder een pakketje met een onbekende hoeveelheid testosteronpleisters had ontvangen.

Team Sky hield vol dat het om een foute bezorging ging en dat het pakketje direct werd teruggestuurd, maar uit onderzoek van het General Medical Council (GMC) naar Freeman bleek wat anders. Daarop werd de arts aangeklaagd door het medische tribunaal.

Team Sky, dat sinds vorig jaar INEOS Grenadiers heet, was zeer succesvol met onder meer zeven eindzeges in de Tour de France. In al die jaren waren er echter ook meerdere potentiële dopingaffaires.

Zo leverde kopman Chris Froome in 2017 een positieve plas in tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España. Bij de Brit werd een te hoge waarde van het astmamedicijn salbutamol aangetroffen, maar hij werd uiteindelijk vrijgesproken.

Eerder werd de levering van een niet nader verklaard pakket medicijnen aan voormalig kopman Bradley Wiggins tijdens het Critérium du Dauphiné van 2011 onderzocht.