Ellen van Dijk heeft donderdag de tweede etappe van de Healthy Ageing Tour gewonnen. De 34-jarige Utrechtse was de snelste in een individuele tijdrit van en naar Lauwersoog.

Vanwege de storm langs de zeedijk was de start verplaatst naar de namiddag. Ook toen waaide het nog hard, waardoor de rensters geen gebruik konden maken van de tijdritfietsen met dichte wielen.

Van Dijk, die uitkomt voor Trek-Segafredo, bleef in het parcours over 14,4 kilometer Amy Pieters en Lisa Brennauer voor. Haar landgenote en de Duitse waren respectievelijk 26 en 29 seconden langzamer.

Door de zege nam Van Dijk ook de leiderstrui over van de Belgische Jolien D'hoore, woensdag winnaar van de eerste etappe op het TT Circuit in Assen. Ze heeft 23 tellen voorsprong op naaste achtervolger Pieters.

Vrijdag volgt de slotetappe van de Healthy Ageing Tour, eerste UCI-race in Nederland van 2021, in Wijster met een aantal doorkomsten op de VAM-Berg. Daar werd vorig jaar ook de NK wielrennen gehouden.

De Healthy Ageing Tour, die bestaat sinds 2011, duurt normaal vijf dagen, maar is dit jaar vanwege de coronapandemie ingekort tot drie etappes. Alle ritten vinden plaats op lokale circuits, die volledig worden afgesloten voor het publiek.