Bauke Mollema heeft woensdag op fraaie wijze de openingskoers van het Italiaanse wielerseizoen gewonnen. De renner van Trek-Segafredo kwam in de Trofeo Laigueglia na een solo van 16 kilometer met ruime voorsprong op zijn achtervolgers over de streep.

Voormalig Tour-winnaar Egan Bernal won 39 seconden achter Mollema de sprint van een achtervolgende groep en werd tweede, vlak voor de Belg Mauri Vansevenant. Titelverdediger Giulio Ciccone, ploeggenoot van Mollema, moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

De 202 kilometer lange eendagskoers langs de Ligurische kust kende een sterker deelnemersveld dan voorgaande jaren. Waar bij de vorige editie slechts één WorldTour-ploeg aan de start stond, waren dat er deze keer tien.

Voor de 34-jarige Mollema is het al zijn tweede zege van het prille wielerseizoen. Een kleine twee weken geleden won hij al de eerste etappe van de Tour des Alpes-Maritimes et du Var.

Mollema rijdt weg na mislukte aanval Bernal

Mollema plaatste zijn beslissende aanval vlak voor de voorlaatste doortocht over de Capo Mele, een van de scherprechters van de koers. Vlak daarvoor was een poging van Bernal met de Fransman Clément Champoussin gestrand.

De Nederlander pakte snel een aardige voorsprong, terwijl bij de achtervolgers de samenwerking ver te zoeken was. Hun restte uiteindelijk niets anders dan een sprintje om de tweede plaats.

Het is mooi om zo snel opnieuw een overwinning te behalen", reageerde Mollema. "Ik voel me al een paar weken goed. Inmiddels hebben we als team al vijf keer gewonnen. Hopelijk kunnen we dit vasthouden, te beginnen het komend weekeinde bij de volgende race in Italië."

Daarmee doelt hij met name op de Strade Bianche. De WorldTour-koers rond Siena wordt zaterdag verreden. Een dag later volgt de GP Industria & Artigianato. Aan beide races doet Mollema mee.