Het Britse antidopingbureau UKAD heeft vier jaar schorsing geëist tegen Richard Freeman. Hij wordt ervan verdacht de dopingregels te hebben geschonden in zijn periode als ploegarts van Team Sky.

Freeman wordt volgens BBC Sport "het in bezit hebben van een verboden middel" en "het beïnvloeden van een dopingcontrole of een poging daartoe" ten laste gelegd. De Britse arts spreekt de beschuldigingen tegen en heeft een hoorzitting aangevraagd.

Freeman zou dertig eenheden van het verboden middel testogel hebben besteld. Tussen 2009 en 2015 werkte de arts voor Team Sky, het huidige INEOS Grenadiers. Daarnaast was hij actief voor de Britse wielerbond.

Eerder kwam Freeman al in opspraak bij een onderzoek naar dopinggebruik van voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins. De Sky-renner kreeg tijdens het Critérium du Dauphiné van 2011 een mysterieus medisch pakket toegestuurd.

Na veertien maanden onderzoek kon UKAD onvoldoende bewijs vinden om Wiggins een straf op te kunnen leggen. Volgens Freeman gebruikte de renner een toegestane neusspray.