Denise Betsema heeft zaterdag in Middelkerke de laatste cross om de Superprestige gewonnen. De Nederlandse veldrijdster was een klasse apart voor de concurrentie uit eigen land.

Achter Betsema speelde zich de strijd om de eindzege af tussen wereldkampioene Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado. Die eindigde in het voordeel van Brand, die na een lange achtervolging kort achter Alvarado als tweede finishte.

Brand, die deze winter in vijf crossen van de Superprestige de sterkste was, kwam in de eerste ronde ten val. Ze reed hierdoor meteen op bijna een minuut van de koplopers, aanvankelijk Betsema en Manon Bakker.

Op het zware parcours haakte Bakker af en bleef Betsema alleen voorop, hoewel de Texelse enkele keren onderuitging. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal hield haar voorsprong desondanks relatief eenvoudig vast.

Alvarado passeerde op 33 seconden als tweede de streep en werd gevolgd door Brand, die op ruim een minuut van Betsema beslag legde op de derde plaats en genoeg punten pakte voor de eindzege. Bakker werd vierde en Yara Kastelijn zorgde voor een volledige Nederlandse top vijf.

Brand veroverde vorige week in Oostende voor het eerst de wereldtitel. Een week daarvoor had ze ook al het klassement om de wereldbeker op haar naam geschreven, waardoor het voor haar een perfect seizoen is geworden.

Spannende strijd om eindzege bij mannen

Bij de mannen won bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert de Belg Laurens Sweeck later op de dag in Middelkerke. Zijn landgenoot Toon Aerts veroverde na een spannende cross de eindzege in de Superprestige.

Aerts, die brons pakte op het WK, moest zijn leidende positie verdedigen met enkel nog de eveneens Belgische Eli Iserbyt als concurrent. Hij had echter een slechte dag en bereikte pas als zesde de finish, maar dat bleek uiteindelijk nog voldoende.

In Middelkerke voltrok zich een ploegenspel. Drie renners van Pauwels Sauzen-Bingoal deden een geplande aanval op Aerts. Sweeck, Michael Vanthourenhout en Iserbyt kwamen voorop. Aerts, die rijdt voor Trek-Baloise Lions, dreigde zelfs buiten de top vijf te vallen, een situatie waarin Iserbyt hem zou kunnen passeren.

Aerts' ploeggenoot Lars van der Haar wachtte op hem. Ze reden op dat moment op de vijfde en zesde plaats, genoeg tenzij Iserbyt voorop Sweek voorbij zou gaan. Dat gebeurde niet. Vanthourenhout werd tweede, Iserbyt derde, terwijl de Nederlander Corné van Kessel als vierde eindigde.