De internationale wielerunie UCI heeft donderdag nieuwe maatregelen aangekondigd om de veiligheid van renners te verbeteren. Zo zullen er veiligheidsmanagers worden aangesteld en komt er strengere regelgeving voor renners en de wedstrijdkaravaan.

Een aantal maatregelen is al vanaf uiterlijk maandag van kracht. Andere regels worden vanaf 1 april of gedurende het jaar ingevoerd.

De UCI eist dat alle wedstrijdorganisaties zo snel mogelijk een veiligheidsmanager aanstellen en opleiden. De wielerbond zal de lijnen hiervoor uitzetten en zet een certificeringssysteem op.

Daarnaast wil de UCI de dranghekken langs de kant van de weg beter doorlichten en de aanduiding van obstakels op het parcours verbeteren. Er mag voortaan geen ruimte tussen de dranghekken meer zitten. Met het oog op massasprints zal er een reeks speciale voorwaarden komen voor de hekken die in de finale van de koers staan opgesteld.

Begin augustus raakte Fabio Jakobsen tijdens de Ronde van Polen ernstig gewond toen hij in een massasprint door Dylan Groenewegen in de hekken werd gereden. Die dranghekken bleken niet goed te zijn vastgezet.

Er zal strenger worden gekeken naar het gooien van bidons op de weg.

Er zal strenger worden gekeken naar het gooien van bidons op de weg.
Er zal strenger worden gekeken naar het gooien van bidons op de weg.
Foto: ANP

Richtlijnen voor dalen op de bovenbuis

Ook komen er strengere richtlijnen voor het gedrag van renners. Zo zal strenger worden gekeken naar het gooien van bidons op de weg en het innemen van gevaarlijke posities op de fiets, zoals het dalen op de bovenbuis. Aanvankelijk zullen renners gewaarschuwd worden en uiteindelijk kunnen overtredingen tot schorsingen leiden. Tevens komen er zones waar de renners hun afval kwijt kunnen.

Voor motorrijders, autobestuurders en piloten van tv-helikopters komt er eveneens strengere regelgeving. Er zal een logboeksysteem worden ingevoerd waarmee de ervaringen van de renners met de verschillende leden van de wedstrijdkaravaan kan worden gevolgd. Die leidt uiteindelijk tot de toepassing van een licentiesysteem.

De komende weken zullen alle renners voorafgaand aan elke koers duidelijk op de hoogte worden gebracht van de nieuwe regels. Ook zal er een campagne worden ingevoerd om alle betrokkenen over de maatregelen te informeren.