Tao Geoghegan Hart is niet van plan te starten in de Giro d'Italia, de rittenkoers die hij afgelopen najaar verrassend won. De 25-jarige renner van INEOS Grenadiers wil zich komend seizoen op de Tour de France en de Olympische Spelen richten.

"Ik houd van koersen in Italië, het was een geweldige belevenis", zegt Geoghegan Hart woensdag in de krant Daily Telegraph. "Natuurlijk zou het geweldig zijn om terug te keren in het shirt met nummer één. Ik begrijp het belang daarvan voor de organisatie. Maar ik denk ook als een wielrenner: je kunt zelf je rugnummer niet zien."

De Giro-zege van Geoghegan Hart, die in het eindklassement de Sunweb-renners Jai Hindley (tweede) en Wilco Kelderman (derde) achter zich liet, maakte een tegenvallende Ronde van Frankrijk voor INEOS deels goed. De Colombiaanse kopman Egan Bernal kon zijn Tour-zege van 2019 geen goed vervolg geven.

Bernal behoort nog steeds tot de ploeg, net als voormalig Tour-winnaar Geraint Thomas en de Ecuadoraan Richard Carapaz, winnaar van de Giro van 2019. Het wordt dus dringen bij INEOS voor de Tour-selectie.

"Ik ben 25 en heb de Tour nog nooit gereden", zegt Geoghegan Hart, die voor het geel wil gaan maar ook een ondergeschikte rol niet uitsluit. "Ik heb nog voldoende tijd."

De Giro is dit jaar van 8 tot en met 30 mei. Daarna volgen de Tour (26 juni-18 juli) en de Spelen (23 juli-8 augustus). "Ik wil dolgraag naar Tokio", aldus Geoghegan Hart. "Maar er zijn wel tien kandidaten voor de vier plekken die we als Groot-Brittannië hebben."