Het Nederlands kampioenschap veldrijden gaat deze winter definitief niet door. Door de verlenging van de lockdown met drie weken bleek het onmogelijk om een nieuwe datum te vinden.

De nationale titelstrijd zou aanvankelijk op 9 en 10 januari plaatsvinden in Zaltbommel, maar eind december bleken die data al onhaalbaar te zijn. Naar een nieuwe datum werd gezocht, maar door de verlenging van de lockdown tot en met 9 februari is ook dat niet gelukt.

"In een lockdown is er heel weinig ruimte voor sportieve activiteiten", melden wielerbond KNWU en de organisatie woensdag. "Er mogen alleen onder strikte voorwaarden topsportwedstrijden georganiseerd worden."

"Dit betreft dan wel wedstrijden met topsporters die min of meer in een bubbel leven en sporten waarbij de wedstrijd ook deel moet uitmaken van een noodzakelijk traject richting een WK en/of de Olympische Spelen. Die noodzaak werd voor het NK niet gezien door de verantwoordelijke instanties."

Alleen voor de junioren vindt er mogelijk later in het jaar op een andere locatie alsnog een NK plaats. De elite en beloften strijden op zaterdag 8 en zondag 9 januari 2022 pas weer om het rood-wit-blauw. Er wordt vastgehouden aan Zaltbommel als locatie.

Het WK veldrijden gaat deze winter wel door. Dat zal in het laatste weekend van januari zonder publiek worden verreden in Oostende. Mathieu van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado verdedigen dan hun titel.